15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDespescu, doctor în distrus școli doctorale

Despescu, doctor în distrus școli doctorale

Decizia este una firească, dar, cum am fost obișnuiți de mulți ani, încă din timpul celebrului scandal legat de plagiatul lui Victor Ponta, făptașii rămân nesancționați.

Aceasta, deoarece legislația actuală nu îi permite ministrului Educației să facă mai mult.

Da, conform Legii Educației Naționale 1/2011, ministrul poate decide desființarea facultății unde au fost înregistrate cazuri de furt intelectual, dar această măsură ar fi drastică și ar afecta și studenți și profesori care lucează corect.

Timp de cinci ani, Academia de Poliție nu mai poate acorda titluri de doctor, dar după această perioadă își poate dobândi calitatea, în urma unui proces ce presupune mai multe controale de la ARACIS.

Dar principalii vinovați pentru alterarea imaginii instituției de învățământ superior, plagiatorii și îndrumătorii acestora, rămân cu toate titlurile și cu banii aferenți acestora.

Cel mai recent caz de plagiat al unei teze de doctorat este cel al secretarului de stat din MAI Bogdan Despescu.

Practic, șeful Poliției Române, cel care ar trebui să coordoneze lupta împotriva infractorilor este, la rândul său, un infractor.

Conform legislației în vigoare, doar CNATDCU poate decide retragerea titlului de doctor, iar acest consiliu a fost reorganizat recent, culmea coincidenței, exact când a apărut scandalul legat de Bogdan Despescu, tot prin Ordin al ministrului Educației.

Practic Monica Anisie a adus mai multă birocrație în consiliul care ar trebui să analizeze plagiatul lui Despescu, dar, de imagine, a sancționat instituția de învățământ superior și viitorii doctoranzi.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă