6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCum și-a pierdut Timișoara libertatea?

Cum și-a pierdut Timișoara libertatea?

Departamentul Situațiilor de Urgență a șters, printr-un ordin semnat de Raed Arafat, decizia unui for local, reprezentativ, răsturnând situația. Timișoara rămâne în carantină, deși forul local, îndrituit de lege, a decis altfel.

De menționat că duminică, în urma protestelor anti-mască al celor câteva sute de contestatari ai restricțiilor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis prin vot ridicarea carantinei. Reprezentanții locali au hotărât cu 20 de opţiuni pentru, 9 abţineri şi 9 voturi împotrivă încheierea carantinei, astfel că propunerea de prelungire a măsurilor de carantinare pentru localităţile Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc, pentru încă șapte zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 dintre membrii prezenţi.

Noul sultan Raed a transformat cetatea în pașalâc, după 300 de ani

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Raed Arafat a călcat peste decizia organismului local, cu atribuții în pandemie.

Timișoara și câteva comune limitrofe rămân încă 72 de ore în carantină. Această prelungire, se citește printre cuvinte, e doar o amânare. “Măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau national,” se spune în ordinul DSU.

Deci, nici gând de ridicarea restricțiilor, dorite de atât de mulți timișoreni și des invocate de Alin Nica, singurul lider lucid al situației de criză, fără precedent.

Primarul Timișoarei, USR-istul Dominic Fritz – un susținător aprig al introducerii restricțiilor în oraș, votând pentru carantină – de data aceasta s-a abținut la vot. 

În carantină, rata infectărilor a crescut. De ce?

 

În momentul introducerii carantinei, rata de infectare cu COVID-19 în Timișoara era de 7,36 la mia de locuitori. După 14 zile de carantină, incidența cazurilor este de 8,19 la mia de locuitori, mai mare decat în momentul instituirii. Incidența cazurilor în toate comunitățile periurbane este de peste 7 la mia de locuitori, cea mai mare fiind în Moșnița Nouă, peste 11.

Se pune întrebarea legitimă: la ce a folosit izolarea, restricțiile și voturile reprezentanților locali, dacă situația epidemiologică e și mai dezastruoasă?

Dar cel mai cumplit lucru e că Bucureștiul răpește libertatea timișorenilor, călcând pe legea care stabilea carantinarea zonală.

“Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică,” se spune în lege.

Hotărârea Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș nu a mai contat pentru dictatura medicală.

Dacă prin carantină numărul infectărilor a crescut, nu sunt necesare alte soluții?

Timișorenii au plătit cu sânge prețul libertății

În 1989, timișorenii au ieșit în stradă pentru libertate și dărâmarea statului totalitar. În zadar CC-ul lui Ceaușescu a impus restricții în a doua zi a protestelor de la Biserica Reformată a lui Laszlo Tokes. În două zile, peste 100.000 de timișoreni au decretat “Oraș liber.”

Cine își asumă eventualele noi proteste? De ce vrea Raed Arafat să decidă peste capul reprezentanților locali?

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a fost vocea cea mai clară. Încă din timpul carantinei a cerut instituirea unor alte proceduri, decât tăierile libertăților individuale, la liberă mișcare. Mai multe teste, mai multe vaccinuri, condiții clare de distanțare socială în școli, mai multă înțelegere a guvernului față de criza din HORECA.

Dedublarea sultanului și echilibristica lui Nica

Imediat după decizia lui Raed Arafat, luată peste capul decidenților timișoreni, legali, de prelungire cu 72 de ore a restricțiilor, liderul PNL Timiș a mărturisit că, înainte de decizia de carantinare a orașului și a câtorva comune limitrofe, Raed Arafat i-a recomandat să întrunească imediat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Acum, printr-un ordin de împărăție, nelegal, același Arafat șterge o hotărâre luată prin vot.

Pandemia devine un mecanism de control al individului și de impunere a dictatului forței. Autonomia locală, prevăzută și apărată de Constituție, dispare, fără ca un alt organism să poată interveni.

Timișorenii și-au dat viața pentru libertate, un bun câștigat cu sânge și nu vor trece prea ușor peste un nou asalt al statului milițienesc, de sorginte comunistă.

Forurile deliberative sunt anulate prin decret. Exact ca pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Principiul subsidiarității, principiu de bază al UE, a fost călcat cu bocancii de la centru.

Nu e pentru prima oară când Bucureștiul știe mai bine ce nevoi au bănățenii.

Curios e că nimeni din UM-urile de presă n-a sesizat nelegiuirea.

 

Alin Nica

Președintele Consiliului Județean Timiș

”În timpul primei ședinte de acum două săptămâni, l-am întrebat pe  Raed Arafat de ce nu poate lua el decizia de carantinare și trebuie să o ia comitetul județean pentru situații de urgență, mi-a spus că nu poate pentru că nu-i permite legea. Când a mințit, când nu a respectat legea?, a declarat Alin Nica.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă