15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAlegerile locale sunt o miză doar pentru războiul de capturare a statului

Alegerile locale sunt o miză doar pentru războiul de capturare a statului

Mult trâmbiţatul asalt asupra PSD e mai mult pe tabla de jocuri strategice din biroul preşedintelui, decât parte din preocupările alegătorilor.

PSD-ul mai are de apărat vreo 1.500 din cele 1677 de bastioane câştigate. În alegerile din 2016 a repurtat o victorie zdrobitoare cu 52,6%. Alegerile locale din 2020 sunt o miză mai mult pentru cei care continuă războiul de capturare a statului decât pentru electorat.

Pandemia a demonstrat că degeaba gealaţii sistemului au bani dacă nu au oameni la putina cu fonduri guvernamentale. Au acumulat averi uriaşe şi acum au nevoie de protecţie şi de garanţii că banii lor fac pui. Pentru asta au nevoie de primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali, în buzunarele lor. Care să le răspundă la comenzi, deîndată.

Sistemul are nevoie de oameni loiali nu de partide arvunite

 

Doar naivii cred că se duce o luptă contra PSD. Sistemului nu-i trebuie un partid bloc, are nevoie de grupuleţe şi de partiduleţe cărora să le organizeze sorocul.

Au înfiinţat, asta e limpede pentru toată lumea, USR pentru a capitaliza voturile celor nemulţumiţi de actuala clasă politică. Pentru că trebuia să aibă un nume la botez i-au zis Uniune de Salvare, exact ca formaţiunile create de CIA, prin anii ‘80-’90 în America Latină.

Fiindcă atacul pe flancul aşa-zis de dreapta nu era suficient, au scos un Pro România, mic, arţăgos şi nemilos, pentru a muşca din mandatele aleşilor PSD.

Filmul are o regie de duzină. Se vede şi în alb-negru. Nu ai nevoie de 4 K.

Laboratoarele mai greu stârnesc emoţia

Obositoarea temă legată de “Ciuma roşie” şi-a pierdut, odată cu dislocarea PSD de la guvernare, amploarea simbolică şi ţinta absolută.

Laboratoarele în goană lor nebună după control politic au o misiune mai grea în condiţiile în care greu mai pot declanşa o emoţie, alta decât coronavirusul.

Duşmanul de moarte e acum un virus nevăzut, nu o baricadă deja răpusă.  

Cu ochii pe Bucureşti, ca pe portofel

Bucureştiul e singura redută interesantă pentru electorat şi pentru ce va avea să vie. Până la apostilarea Alianţei contra naturii dintre PNL, USR şi PLUS, băieţii au aruncat în şotronul politic pe Robert Negoiţă, extras din PSD şi pe Victor Ponta. Ţinta e una singură: Gabriela Firea, în principal şi în plan secund primarii de sectoare.

Există şi mari oraşe ale lumii care au amânat alegerile, dar asta e din alt film.

Printr-un mecanism nevăzut şi neînţeles de nimeni, fel de fel de avocaţi mediocrii, veniţi de prin Suceava sau Iaşi, fără nicio notorietate sau pricepere dregătorească, au fost fost puşi pionii de atac pe tabla în care Nicuşor Dan se face că mută.

Traian Băsescu îi joacă în foi de viţă

Pentru a le face şandramaua praf, ironic numită alianţa de dreapta pro-europeană, o cumetrie dintre un  partid istoric şi unul neomarxist (neasumat), Traian Băsescu ameninţă că va candida. Nu ştim dacă aceasta se va materializa, dar cert e că PMP muşcă din electoratul zisei alianţe pro-europene. Practic, acest partid anulează la urne infama basculare a unui primar, ce şi-a ţinut mandatul pe ofertele greu de refuzat din hotelul său adânc şi lat cât o piramidă, lăsându-ne dreptul să speculăm: ce ce l-au şantajat?

Vocile lumii: Alianța PNL-USR-PLUS va mai putea câștiga de pe urma Pro România, când Victor Ponta va decide să anunțe candidații pentru primăriile de sectoare din București. Cât de mult va conta Pro România pentru rezultatul final ține doar de oamenii aruncați în luptă. Candidații slabi și fără notorietate vor aduce un rezultat cu mult sub așteptări (Constantin Marius, PSNEWS)

 

Sistemul e cu softul, Zuckenberg cu fondurile de campanie, iar prostul rămâne cu impresia că votul lui contează

 

Fără o emoţie fabricată, Bucureştiul rămâne cu Firea

 

În ansamblu Gabriela Firea pare câştigătoare. Asta dacă nu se întâmplă un miracol. Numai noi ştim că Unităţile sunt înzestrate cu laboratoare care ştiu să facă fum şi din puful de păpădie. Primarul Bucureştiului are de apărat nu numai fotoliul de primar ci şi reduta simbolică.

Un PSD naţional poate fi declarat învins doar dacă pierde Bucureştiul.

Nicuşor Dan mai are de oferit nişte răspunsuri

În contextul actual, Nicuşor Dan nu are suflu nici halebardieri de atac.
Înainte de a fi credibil ca un candidat veritabil de dreapta, trebuie să lămurească intelectualitatea bucureşteană care sunt legăturile sale cu Florian Coldea. Dacă a fost finanţat de Puiu Popovici. Cum de a reuşit să dreagă busuiocul cu dosarul fraudelor financiare al partiduleţului său din 2016? Ce resorturi a avut ca procurorii să nu meargă mai departe. Însuşi, Nicuşor Dan, a fost nelămurit de sursa banilor pentru terenul său din Sinaia. Micuţul samaritean are de trecut mai întâi proba venerabilităţii şi de abia apoi Rubiconul electoral. Nu cred că ajutorul din soft e suficient, asta dacă-şi închipuie că el e “alesul” sistemului.

Pentru a ne convinge că alegerile n-au miză fel de fel de alianţe se fac şi se desfac pe întinsul ţării. Dacă la Satu Mare, PSD se aliază cu PNL, iar în marile oraşe primarii liberali se bat cu salvaţioniştii, pentru ca la Bucureşti să se pupe-n bot, e semn că trebuie să urmărim fenta.

Sistemului îi trebuie oameni înfipţi în pupitrele de comandă, mai mult decât obsesiva luptă anti-corupţie. Că a reuşit să vâre la PNL, PSD, USR sau PLUS marionete, asta nu are de unde ştii electoratul, învăţat să aleagă între bine şi rău. Acel bine din capul fiecăruia.

De ce nu am vedea un teoretician la “praftică”? Lecţia Dîncu pentru buna guvernare locală

Totuşi, nu ne putem refuza plăcerea de a savura chestiuni soft&power. Cum ar fi trecerea profesorului Vasile Dîncu de la teorie la pratică. Adică o candidatură la Primăria Clujului. Anul 2020 din zodia coronavirusului îl poate lansa pe orbită. Fie pe scut, fie sub scut, în luptă cu Emil Boc.

La Timişoara, primarul Nicolae Robu va fi înfrânt doar de DNA. Vedem curând dacă sistemul e conectat la intubajul german. Neamţul aflat în treabă prin urbea revoluţiei, Dominic Fritz, susţinut de USR, câştigă doar cu scula procurorilor. Altfel, zurück în irelevanţă.

La Constanţa, Muhammad Murad, un apropiat al serviciilor secrete, are un  mesaj care îl desconspiră: “un primar care te ascultă.”

Ca o concluzie, cel mai câştigat e Zuckenberg din moara alegerilor locale. Întâlnirile electorale vor fi mai mult online. Cine nu scoate banii de promovare rămâne un candidat anonim.

Facebook-ul şi inteligenţa artificială dau senzaţia că ei scot primari.

Sistemul e cu softul, Zuckenberg cu fondurile de campanie, iar prostul rămâne cu impresia că votul lui contează.  

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă