Pe 20 martie 1820 s-a născut la Huşi Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. Istoricii spun că figura lui Alexandru Ioan Cuza este extrem de controversată şi puţin cunoscută de români.
„Personalitatea lui Cuza încă pune probleme în istorie pentru că fost o domnie extrem de controversată, în sensul că a început cu multe speranţe, dar s-a terminat într-un conflict cu elita politică din vremea lui. El a fost acuzat că vrea să impună o dinastie proprie şi acesta este motivul pentru care, după ce s-a certat cu Parlamentul din vremea lui, s-a pregătit împotriva lui un complot, o Cabală politică, care a lucrat la destituirea lui şi la înlocuirea lui cu Regele Carol 1”, a spus pentru romanialibera.ro, Adrian Cioroianu.
Citește și: Cine a fost cu adevărat Alexandru Ioan Cuza
La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române.
Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.
Citește și: Ultimul descendent al lui Cuza: Băsescu şi Udrea sunt nişte oameni rătăciţi
“Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului”, potrivit Oanei Ilie, muzeograf Secţia de Istorie, Muzeul Naţional de Istorie a României.