2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdSecretul longevității profesorului Dorin Sarafoleanu

Secretul longevității profesorului Dorin Sarafoleanu

Într-un interviu de excepție, realizat de Cozmin Gușă pe Gold FM, cunoscutul clinician ORL, Dorin Sarafoleanu, ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani, a dezvăluit secretul longevității sale, citându-l pe Ionel Brătianu: „măsura.”Omul modern este mult prea lacom,” a mai adăugat prestigiosul creator de școală de medicină. Dar secretul cel mare din spatele acestui secret nu l-a dezvăluit.

Domnul profesor Dorin Sarafoleanu rămâne un model de excelență al medicinei românești. Deși curtat de clinici occidentale, membru și chiar fost președinte al unor foruri mondiale de profil, organizator de mari congrese, a rămas în țară construind o echipă la standardele lumii civilizate.

Provocat de moderator să facă o radiografie a industrializării medicinei, domnul Sarafoleanu apreciază că aceasta a apărut în timpul consacrării principiului medicinei moderne bazate pe dovezi, urmată de elaborarea ghidurilor medicale, careadorm simțul clinic al medicilor” și îi transformă în niște roboței.

Industrializarea medicinei duce la desacralizarea profesiei

Profesorul Sarafoleanu a implementat noua tehnologie medicală, încă din anii comunismului, fiind al doilea chirurg român care a folosit laserul în operații.

În cadrul dezbaterii, domnia sa a mai spus: “dacă fizica este o știință exactă, medicina depinde și de alți factori, cum ar fi organismul uman, creat de o forță supranaturală, pe care îndeobște o numim Dumnezeu.” Profesorul i-a replicat fizicianului și geopoliticianului că dacă trimiți o navă în cosmos și nu merge, știi ce calcule greșite ai făcut. În medicina laică nu se poate ști de ce un corp uman se comportă diferit față de altul la același tratament.

citește și: Monarhia salvează România

Dar care e secretul secretului longevității și al înaltelor sale performanțe științifice?

Succesul fiului, Codruț Sarafoleanu?

Poate că unii ar fi dispuși să creadă că bucuria succesului fiului său, Codruț Sarafoleanu, profesor recunoscut în rinologia mondială, el conducând o revistă de specialitate, acreditată ISI, ar sta în spatele longevității sale. Sau că celebrul ORL-ist este un exemplu de calmitate și de empatie cu pacienții săi. Și acum este căutat din toate zările pentru a da un diagnostic la bolile nerezolvate de alți clinicieni. Sau că a reușit performanțe la standarde civilizaționale, aici în România?

Secretul longevității profesorului Dorin Sarafoleanu

În cartea Anatomia succesului – de vorbă cu Dorin Sarafoleanu, editura RAO (stoc epuizat), domnul profesor amintește despre o lucrare interesantă a lui Malcolm Gladwell, intitulată „Excepţionalii,” în care argumentează că succesul nu se obține numai prin inteligenţa şi ambiţia individului, ci depinde în mare măsură şi de un anume context. În ecuaţia devenirii, el include în primul rând familia, data şi locul naşterii, spaţiul copilăriei, raportul dintre pregătirea profesională şi cultură, hazard, sincronizarea unor calităţi personale cu anumite întâmplări din societate şi din profesie. Rigoarea bănățeană e invocată în majoritatea aparițiilor sale publice. Despre apostolii săi medicali vorbește cu admirație. Cât despre hazard, norocul vieții lui e că l-a întâlnit pe Theodor Burghele, marele medic român, ajuns ministrul sănătății, care l-a întrebat de ce vrei să pleci în străinătate. Tânărul de atunci i-a explicat motivul: voia să opereze și el. Nu numai că i-a rezolvat pe loc problema, dar l-a pus și director al Spitalului Grivița. ”Pe vremea comunismului, erau miniștri care aveau putere, nu ca azi,” și-a spus oful, la Radio Gold FM.

În ce situație bărbatul putea fi egalul femeii, în Egiptul antic?

Profesorul Sarafoleanu a reușit într-o oră de emisiune să compună un scenariu al medicinei de mâine. Fără a fi trist și a spune răspicat, a sugerat sentința: asistăm la desacralizarea uneia dintre cele mai frumoase profesii din istoria umanității.

Pentru că și viața pe terra e pe bază de dovezi, cercetările arheologice au scos la iveală date despre medicina de dinainte de Hipocrate. În Egiptul antic, se credea că viața vine pe urechea stângă și moartea pe cea dreaptă. Dar nu despre tratamentele antice e vorba.

În acele vremuri, femeile au fost venerate, nu doar pentru că dădeau viață și creșteau copii. Erau considerate mai valorose decât bărbații în arhitectura socială. Anticii credeau că atunci când un bărbat dobândește multe cunoștințe, spiritualitate și putere, el ar avea dreptul să poarte o perucă cu păr lung pentru a arăta lumii că a atins nivelul de egalitate cu cel al femeii. În sculpturile de pe vremea construcției piramidelor, ea îl ținea în brațe pe el. De atunci, a rămas în istoria umanității vorba: în spatele fiecărui bărbat de succes există o femeie puternică, iar aceasta îl susține.

Îmbrățișarea Ligiei, soția sa

Profesorul Dorin Sarafoleanu a atins piscurile medicinei ORL, fără a purta perucă. Nu s-a urcat pe munte pentru a fi văzut, ci pentru a vedea și înțelege mai bine lumea.

În spatele carierei sale de excepție a stat Ligia, soția și mama copilului său, pe care azi o îngrijește ca pe o sfântă icoană. Acesta este secretul succesului și longevității profesorului Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Științe Medicale. Iubita lui soție e tot ce a fost și va fi, cât Dumnezeu o va păstra alături.

VOCILE LUMII

Gold FM

Profesor Doctor Dorin Sarafoleanu

Secretul longevității profesorului Dorin Sarafoleanu

„Doctorul de acum a devenit un funcționar de medicină, un birocrat, și mai ales bietul doctor din ambulatoriu și medicul de familie. Medicul devine un om stresat, un om hăituit, care intră în sindromul de epuizare și se plictisește de meserie, pentru că nu i se oferă ceea ce are nevoie. Iar în sistemul privat, totul este axat pe profit”, a sintetizat dr. Dorin Sarafoleanu la Gold FM situația actuală din România, creionând portretul medicului și ilustrând statutul său actual.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Seifuri de hotel: Cât de sigure sunt pentru oaspeți?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă