13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăOp & EdPenalii din energie

Penalii din energie

Fără importuri de energie electrică și de gaz, nu trecem iarna. Acesta este mesajul principal al ultimei conferințe de profil. În ianuarie 2022, Ministerul Justiției cerea Parchetului General anchetarea posibilelor cazuri de corupție în energie. Între timp, totul s-a fâsâit. Cine a sabotat conducta Nord Stream? O ecuație cu multe necunoscute. Avem un singur suspect.

Dar cum s-a ajuns la situația să importăm energie? România a fost un mare producător de electricitate. Dumnezeu a înzestrat subsolurile cu mari rezerve de gaz. De ce Caragele nu sunt exploatate? Câte molecule se extrag din Black Sea Oil & Gas din Marea Neagră? Înainte de 1989 aveam, în unele perioade, o producție excedentară de “curent.” Ceaușescu visa la o independență energetică. N-a fost să fie!

Consumul net de energie electrică, în vârful de sarcină, este de 9.266 de MWh. Puterea maximă de producție netă este de 8.766 de MWh. Există o diferență de 500 de MWh pe care trebuie să o importăm. Dar ce facem în caz de iarnă grea, pentru că sistemul de transport internațional se bazează mai ales de surplusul țărilor riverane, iar ”Generalul iarnă” ne atacă deopotrivă? Se poate ajunge teoretic la un blackout de curent?

Avem rezerve, dar n-avem gaz suficient

La consumul de gaz stăm cum nu se poate mai rău. 31 de milioane de mc, pe zi, după 1 noiembrie. Producem 8 miliarde pe an și restul scoatem din depozite și mai importăm. Nu ne ajung. Dar dacă se taie de tot țeava de gaz de la ruși suntem în pom. Iar pomul, în aer. 

De ce s-a ajuns așa? În timp ce Polonia deschidea o capacitate energetică de 1.000 MWh, pe bază de cărbune, guvernul român fugea la Bruxelles să anunțe că România e prima țară din Europa de est care se conformează Green Dealului și închide primul șir de mine. Asta ca Germania să le poată deschide, “fără număr”. În ce țară europeană parlamentari ai unui partid, fost la guvernare, cheamă poliția pentru a interzice intrarea în șut a unor mineri, pe temeiurile salvării planetei, concordante morții de frig în case?

Am pus o haină mai groasă pe noi și am cântat slavă

Românii au consumat cu 10 % mai puțin gaz decât un an înainte. Nu trebuie să vină milițiile căldurii pentru a verifica temperaturile din case. Mai bine ar verifica milițiile gândirii de ce se sabotează industria națională de profil.

De ce OMV-Petrom produce cu 50 de lei MWh și vinde cu 2.500 de lei? Profit de 5000 %. De ce dintre cei 31 de traderi pe energie doar unul e român? Cum de mai poate da fața cu alegătorii Ludovic Orban, premierul care pe lângă achiziția de cârpe de față “fără număr,” a liberalizat piața energiei, neavând o constrângere europeană legată de timp?

citește și: Suntem pro-Europa, dar împotriva eurocrației!

Întrebarea logica este de ce nu am realizat independența energetică, vizată de Nicolae Ceaușescu, împușcat la Târgoviște și acuzat de sabotarea economiei naționale, pe lângă acuzațiile de genocid?

Romgaz este o companie a statului român. Pe pagina sa de internet, se poate vizualiza graficul de producție. Dacă în anul 2010, produceam 5,8 mld de mc de gaz pe an, acum producția s-a redus la cinci miliarde. Împuterniciții statului în consiliul de administrație au fost aleși pe cumetrii și pe lungimea torsului, nu pe competențe profesionale. 

Penalii din energie
Desen de Ștefan Popa Popa’S

Producția de gaze a OMV Petrom a scăzut în primul trimestru al anului acesta cu 12%, în principal din cauza declinului natural al zăcămintelor, cum zic managerii, însă la preţuri în creştere. La sfârșitul anului 2021, raporta o scădere de 14,5%. Să mai punem la socoteală că statul român deține 49 % din acțiunile companiei? Ce au păzit reprezentanții acționarului minoritar? Pot fi ei acuzați de subminarea economiei și trimiși în “vizită de lucru” la Târgoviște să vadă zidul?

Hidroelectrica pune în operă zicala: se duce pe apa sâmbetei

Să vedem și datele celui mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, “Bijuteria coroanei energetice,” cum ar fi spus fostul premier Radu Vasile. Are în exploatare 187 de unități de producție, cu o putere de 6.422,17 MWh.

Totuși, la ora actuală, Hidroelectrica trimite în sistem maxim 38 % (2.400 MWh) iar media este la 30 % producție din capacitatea maximă. De ce funcționează Hidroelectrica doar cu 30 % (1.915 MWh) din capacitate? O minte lapidată de încălzirea globală ar spune că debitul apei Dunării a scăzut. “Din cauza secetei n-avem destulă apă în baraje”, gen. “No way,” ar spune cel mai strategic partene dintre toți partenerii posibili și imposibili. 

Coafezele din AGA nu știu să facă zulufi căderilor de apă

Diriguitorii contextului economic n-au avut grijă de umplerea lacurilor de acumulare în anii ploioși. Împuterniciților statului din AGA Hidroelectrica li s-a cam rupt de provizii, ei fiind preocupați doar de achiziționarea de provizioane pentru sine și familia lor. 

În anul 2021, gradul de umplere al lacurilor de acumulare a fost de doar 57 %, în contradicție cu producţia companiei de 1400– 2.600 de MWh. Înainte de revoluție, prin hidro produceam și 4.000 de MWh. N-a fost să fie, ar zice incompetentul sinistru al energiei, întâmplător nuntit de Șarjdaferu american.  

Ciudat e că rapoartele oficiale ale companiei susțin că nu toată apa se “uzinează” (termenul e al lor). Adică, mai pleacă și pe apa sâmbetei un procent consistent.

Pe vremea „împușcatului,” îi păștea Curtea Marțială

La Complexul Energetic Oltenia, capacitatea maximă de producție e de 2000 MWh, dar nu dă în sistem decât 78 %. Aici se produce energie pe bază de cărbune. Există perioade, zic surse din interiorul companiei, când ba se defectează vreo pompă, ba există un deficit de materii prime. 

Știți cât e consumul casnic de energie? 25%. Și se face atâta tămbălău și se asmut milițiile spațiilor mici și reci asupra caselor noastre. 

Să nu fie împușcați, de Ziua energiei, factorii responsabili?

PS. Nicio moleculă din gazul extras din Marea Neagră de către Black Sea Oil&gas nu este trimisă în sistemul energetic național, deși legea prevede 50% din producție. 

Vocile lumii

Dumitru Chisăliță

Specialist energie

Penalii din energie

“Dacă ne uităm, acum un an și jumătate, pe toate site-urile, ale ministerului, ANRE etc, se spunea că avem 28.000 Gigawatti-oră capacități de producție. Pe hârtie produceam de țineam cinci țări cu capacitatea asta.

Ori după liberalizare ce am constatat? Când ajungem la șapte mii, deja dăm în tremurici că nu mai avem ce face. Între 20 de mii și șapte mii a fost minciună. A fost doar pe hârtie, nu a existat”, a spus specialistul în energie, Dumitru Chisăliță, într-un interviu, dat după liberalizarea pieței.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Câștigul salarial mediu net din București a depășit 6.500 de lei

La sfârșitul anului 2024, câștigul salarial mediu net în București a depășit pragul de 6.500 de lei pe lună, conform datelor publicate de Institutul...

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...
Ultima oră
Pe aceeași temă