Partidul Popular European și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților nu vor mai putea compune majoritatea în Parlamentul European, după alegerile din luna mai a anului 2024, relevă o serie de studii sociologice.
Recentul scandal, în care este implicată conducerea PPE, i-a șubrezit și mai mult credibilitatea grupului, în care există și două partide românești: PNL și UDMR. Poliția belgiană și cea germană au efectuat săptămâna trecută o percheziție la sediul PPE din Bruxelles, în cadrul unei anchete în curs, privind presupuse fapte de corupție în timpul campaniei din 2019. Mario Voigt, un parlamentar german, care a condus campania digitală a președintelui PPE, este acuzat că ar fi trucat licitația de atribuire a contractelor unei firme din Turingia, de unde provine și el.
Manfred Weber e renegat și de aliații săi din Germania
Liderul PPE, Manfred Weber, n-ar fi implicat, dar poziția sa este tot mai contestată de aliați. Fără a se consulta cu principalele formațiuni, a invitat Fratelli, partidul Georgiei Meloni, să adere la PPE. Asta după ce și-a băgat nasul în formarea coaliției de guvernare din Italia, susținându-l pe Berlusconi, un lider nefrecventabil la Berlin.
Polonezii din PiS – membrii ai Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – sunt foc și pară. Au anulat reuniunea grupului PPE de la Varșovia. Nici nu vor să se gândească la o posibilă colaborare cu Partidul Popular European. Majoritatea partidelor membre ale PPE din Polonia sunt în opoziție.
Manfred Weber este criticat chiar și în Germania. Aliatul său politic, Markus Söder, liderul bavarez al CSU, încuscrit de veacuri cu CDU, și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea liderului PPE, care se află într-un conflict deschis chiar și cu Ursula von der Leyen.
Rareș Bogdan, cel mai vocal europarlamentar liberal din PPE
Nici social-democrații nu mai au tracțiune electorală
S&D se află în criză majoră, cu mult înainte ca europarlamentarul socialist, Eva Kaili, să fie arestată pentru că a luat valiza de bani de la emirul Qatarului. Cutremurul în rândul socialiștilor europeni s-a produs în toamnă când în Suedia, o țară în care social-democrația era consolidată de zeci de ani, alegerile au cimentat polul conservator.
Petrecăreața Sanna Marin, premier al Finlandei, a fost înlăturată de la putere, luna trecută. Pentru grupul Socialists & Democrats (S&D), plecarea de laguvernare a lui Marin reprezintă încă un capitol dintr-o serie de lovituri usturătoare.
În ultima perioadă conducerea grupului politic al social-democraților din Parlamentul de la Bruxelles și-a mai îndreptat poziția nedreaptă față de PSD, partidul care le aduce constant voturi la alegerile europarlamentare și nu puține. Câteva voci, precum cele ale Mariei Grapini, Victor Negulescu, Carmen Avram, sunt tot mai ascultate. Dar prăbușirea nu e individuală, ci colectivă, în contextul mutării polului de putere al lumii.
Spania, pusă la colț că nu ar susține suficient Ucraina
Certuri mărunte, cu cine susține sau nu susține Ucraina, erau să ridice Spaniei dreptul de a mai organiza în toamnă președinția Uniunii Europene.
Europa Conservatoare ridică tot mai mult steagul de luptă.
citește și: Primele semne ale decăderii Imperiului Occidental. Cum ne salvăm?
Coliva de pe tortul status-quo-ului european a fost declarația lui Emmanuel Macron, la întoarcerea din China: “o autonomie strategică.” Mesajul favorabil diplomației chineze a băgat în ceață unioniștii europeni, mai ales că în Franța nu mai au loc alegeri prea curând.
Autonomie față de America? Întreaga presă chineză vorbește despre liderul francez, care s-a angajat să dezamericanizeze Europa.
Cine sunt pretendenții la domnia UE?
PPE, așa cum am mai spus, trece printr-o criză nu doar de imagine, ci și de identitate, odată cu apariția unei puzderii de formațiuni și mai la dreapta. Aceste, autodeclarate, suverniste, sunt grupate în două grupuri. Grupul Identitate și Democrație, condus de aproape zece ani de Marcos Zanni, reprezentat al Ligii Nordului din Italia și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, având un lider polonez carismatic, membru al partidului de guvernământ de la Varșovia nu doresc să facă compromisuri electorale cu actuala structură de forță din Parlamentul PPE.
Dacă în unele state verzii (asociați uneori social-democraților) sunt în ascensiune plăpândă, majoritatea partidelor de dreapta sau de “extremă dreaptă” – cum zice propaganda – conduc sondajele din democrațiile consolidate ale statelor europene.
AUR, viitor de aur
Ceea ce nu se discută la noi e că probabil AUR, partidul lui George Simion, va fi primit în arhitectura de putere a viitorului Parlament de la Bruxelles. Să nu uităm că alegerile europarlamentare sunt primele dintr-un mănunchi de alegeri anul viitor în România!
Prin cotloane se vorbește despre asaltul pregătit în România de deep state-ul american, ca urmare a succesului anilor de luptă ai anticorupției, pentru o cutezanță epică progresistă, nu neapărat cu numele Laurei Codruța Kovesi în coadă.
Continuând repetarea papagalicește a narativului oficial de la Bruxelles, cele două partide importante din România, PSD și PNL, riscă să-și surpe întâietatea politică, din lipsă de realism politic. Lumea s-a săturat de războiul din Ucraina și de directivele mărețe ale Noului Aliotman. Vezi, directiva care prevede reabilitarea obligatorie a clădirilor și amenda de 50.000 de Euro, pentru ce-i care nu o fac! N-am auzit pe nimeni din arcul guvernamental românesc să critice dispoziția bruxelleză.
Extincția PPE e posibilă. Sunt primele semne. Să te duci cu preșul la cei pe care i-ai făcut muci, e semn de lapidare de conștiință!
Vocile lumii
Euroactiv
“Spania este în prezent în centrul atenției europene, deoarece va organiza alegeri până la sfârșitul anului. Zvonurile despre un parteneriat de centru-dreapta între Partid Popular și cel de extremă-dreaptă VOX (ECR) sunt în creștere. Au mers împreună în alegerile locale,” scrie Euractiv.