1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘcoala din stradă și lumea lui Iohannis

Școala din stradă și lumea lui Iohannis

Cu câteva ore înainte ca angajații din învățământ să organizeze cea mai mare acțiune de protest din Capitală, liderii sindicali solicitând implicarea președintelui Klaus Iohannis, șeful statului a ieșit cu declarații prin care le transmitea dascălilor că nu înțeleg câte lucruri bune face coaliția de guvernare deja pentru ei și câte beneficii li se mai pregătesc prin viitoarele proiecte legislative.

Incredibil, Iohannis a venit cu legile Educației ca argument în favoarea aspectelor pozitive pregătite pentru învățământul românesc.

Aceasta, în condițiile în care anumite nemulțumiri ale profesorilor sunt legate chiar de acestea.

Articolele ce stabileau nivelul de salarizare al profesorilor debutanți au fost eliminate din legi.

Chiar și Iohannis le-a promis angajaților din învățământ o viitoare lege a salarizării care să plaseze dascălul pe treapta meritorie în societate.

Dar cum pot avea angajații din învățământ încredere într-o viitoare lege a salarizării, cât timp nici cea care este acum în vigoare, Legea 142/2017, nu a fost aplicată pentru profesori.

Tot în ziua în care profesorii de la stat erau în drum spre Piața Victoriei din Capitală, pentru protest, a venit și un comunicat de presă interesant din partea platformei de recrutare BestJobs, care arăta diferențele uriașe dintre salariile unor salariați din școli private și cei plătiți de Guvern.

“Sistemul privat de educație a prins avânt în ultimii ani în România, în contextul în care cererea pentru condiții mai bune a crescut, atât din partea părinților, cât și a personalului didactic. În mediul privat, salariile sunt dictate de cerere și ofertă, iar instituțiile private de învățământ, care caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere, pot oferi salarii care ajung și la 1.400 de euro net. Tot mai mulți profesori se orientează spre acest sector, potrivit datelor centralizate de platforma bestjobs, aceste poziții atrăgând lunar mii de aplicări”, arată BestJobs.

Constituția României, al cărei garant ar trebui să fie cel la a cărui poartă au strigat angajați din învățământ miercuri, prevede șanse egale la educație.

Cu o asemenea diferență de bani între privat și stat, care, inevitabil, se va resimți și în calitatea actului de predare, cum mai poate avea un copil sărac șansa unuia ai cărui părinți își permit să plătească taxe de sute sau mii de euro pentru școli private?

Răspuns de dincolo de gardurile palatului: Ghinion.

Profesorii, la poarta președintelui. Mesajele afișate de angajații din Educație la Guvern și la Cotroceni. FOTO

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Un accident tragic a avut loc pe coasta Mării Roșii din Egipt

Un accident tragic a avut loc pe coasta Mării Roșii din Egipt, unde o ambarcațiune turistică s-a scufundat, iar autoritățile egiptene au reușit să...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă