3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiSchimbările majore ale anului 2021

Schimbările majore ale anului 2021

„The Economist” prevestește o rată scăzută a inflației globale, chiar dacă datoria publică a statelor a crescut peste limita de 125 %. Guvernele vor continua să se împrumute de pe piețele financiare.

Băncile centrale vor reduce rata dobânzilor și de aici se vor asigura premisele unor relansări economice. Indicele S&P 500 e la cote ridicate. Din  astea, noi, jucătorii la burse, înțelegem că motoarele sunt calde.
Vaccinarea în masă va reduce tensiunile sociale și va da avânt companiilor. Dar vor apărea și lucruri neprevăzute. Pe cele care le știm, ne asigură confortul supraviețuirii.

Anul 2021 va fi al tranziției. Iată zece prognoze:

1.   O nouă Americă. În cazul în care Joe Biden va fi declarat câștigătorul alegerilor prezidențialelor din SUA, nimic nu va mai fi ca înainte. Schimbările de paradigmă politică vor naște noi confruntări. Republicanii nu vor renunța la supremația pe care o au în legislativul american.  Biden, de fapt Kamala, va face export de progresism politic la greu. Curentul neomarxist, puternic susținut de industria IT, va prinde aripi. Noul comunism se va instaura prin acceptare. Dar nici partea opusă nu se va lăsa. Și așa se vor dezvolta conflicte noi. Lupta se va ascuți. Vor apărea noi fronturi de luptă.
2.   Media americană va trece prin Școala Brucan. Nu veți mai vedea jurnaliști agresivi cu președintele SUA, ca pe timpul lui Donald Trump. „Normele profesionale tradiționale” vor fi  considerate depășite și se va institui paradigma „junalismului în cheie moral corectă”. Vor reveni obiceiurile din presa bolșevică. Dușmanii noii linii directoare, a progresului cu de-a sila, vor fi atacați în haită. Noul jurnalism va fi de tipul celui promovat de Silviu Brucan din anii 1945-1947, când din înălțimea editorialelor sale cerea condamnarea liderilor politici, “incorecți politic.” Ștefan Gheorghiu va renaște, sub auspiciile inițiaților din Școala de la Frankfurt. Să le traducem americanilor scrierile lui Leonte Răutu! Poate fi bestseller.
3.    Lupta pentru vaccinarea în masă și „imunizarea de turmă”. Pe măsură ce vaccinurile anti-COVID-19 se vor distribui în masă, marea problemă care va apărea e cea legată de refuzul anti-vacciniștilor de a purta măști. Toți experții în epidemiologie susțin că de abia în 2022 se va putea discuta despre o “imunizare de turmă.” Până atunci se va purta în continuare mască și vor mai exista restricții. Nici Dumnezeu nu a făcut lumea într-o zi.
 
 Vocile lumii:

 

“Numărul 21 este legat de noroc, de riscuri și, de ce nu, de aruncarea zarurilor. Este vârsta minimă la care un tânăr poate intra într-un cazinou din America și numele unei familii de jocuri de cărți”, scrie Steve Caroll,în ediția specială de weekend a The Economist.
 
 

Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Greta Thumberg, agitatorul din slujba magnaților de la Davos, va reveni un star al campaniei globaliste “schimbarea climaterică,” de fapt o zăpăcire a lumii pentru a accepta și a cumpăra noile produse eco-friendly
 
4.    O redresare economică mixtă. Pe măsură ce economiile își vor reveni din șocul pandemiei, recuperarea va fi neuniformă, zic specialiștii occidentali, consultați de „The Economist”.
5.    Telemunca și profitul lumii bazată pe noile tehnologii. În 2020, pandemia a accelerat adoptarea multor comportamente tehnologice, de la videoconferință și cumpărături online, până la lucru la distanță și învățarea prin camere virtuale. Vânzările online au atins în trei luni de zile prognozele pentru 2030. Băncile au făcut atâtea tranzacții digitale, cât estimau ele pentru 2050.
6.    Corporatismul va suferi schimbări majore. CE0-iștii vor constata că statul angajaților acasă și munca pe obiective, ghidate online, va fi mai profitabilă pe termen scurt. Guvernul României a și sărit în ajutorul marilor corporații, permițând acestora să dea în plus la salarii 400 de lei, fără a plăti taxe și impozite, recurente.
7.    Turismul și industria ospitalității vor stagna. Lumea se va plimba mai puțin în străinătate. Țările care se bazează pe turism vor avea de suferit, mai ales companiile de transport aerian, lanțurile hoteliere și restaurantele. Și schimburile culturale va avea un recul. Industria ospitalității va face eforturi serioase pentru supraviețuire.
8.    Jocurile olimpice de la Tokio, un barometru al revenirii. Marea dilemă a începutului de an este cum se vor desfășura Jocurile olimpice de la Tokio, amânate de anul trecut. 
9.     Războiul climateric și isteria Gretei. Greta Thumberg, agitatorul din slujba magnaților de la Davos, va reveni un star al campaniei globaliste “schimbarea climaterică,” de fapt o zăpăcire a lumii pentru a accepta și a cumpăra noile produse eco-friendly.

Toată daravana Green-deal-ului e să le sporească veniturile marilor producători de panouri solare, mori de vânt și ale industriei de producere a energiei din materiale regenerabile.

Germania va avea un cuvânt greu de spus.

Poate condiționa statelor membre ale UE acordarea împrumuturilor de achiziția de noi surse de energie. La 1 miliard de euro absorbit, 800 de milioane se vor întoarce în industria de profil din Germania. Great deal, nu green deal.

10.Marele premiu al anului 2020:sfârșitul pandemiei va deschide calea spre relansarea vieții pe pământ. Dar nu ca înainte. Multe se vor schimba. În bine sau în rău, vom vedea. Sănătoși să fim!
 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă