4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăOp & Ed”Regatul pământului nu poate supraviețui luptelor dintre marile puteri”

”Regatul pământului nu poate supraviețui luptelor dintre marile puteri”

Există voci care susțin că Rusia trebuie învinsă și pusă cu botul pe labe. Lupta Occidentului împotriva sa este considerată ”crucială.” Susținătorii războiului total nesocotesc însă evidențele. ”Puterea pivotantă” (expresie a profesoarei Alba Iulia Popescu) a Federației Ruse a pregătit atât armata, cât și partenerii strategici pentru războiul total.

Citind cartea “Spațiile de dominație ale imperiului – Marea strategie de transformare a Rusiei în hegemonul Euroasiei,” a autoarei persecutate azi, Alba Iulia Catrinel Popescu, de la Colegiul Național de Apărare, am ascultat concomitant celebrul discurs al disidentului Aleksandr Isaievici Soljenițîn de la Harvard, la doi ani de la emigrarea sa în Statele Unite ale Americii. Amândouă converg spre aceeași idee: “Rusia trebuie cunoscută.”

Prin Doctrina Ilyin, potrivit căreia ”societatea modernă, cu pluralismul și drepturile sale civile, cu gândurile și sentimentele tuturor oamenilor, îi dă Satanei mai multă putere în timp ce Dumnezeu este în exil,” populația era pregătită demult. Rușii, extrem de credincioși, au fost îndoctrinați că Rusia e singura putere mondială care a învins nazismul și că orice război ce va urma e împotriva Diavolului.

În timp ce euro-atlantiștii de condiție susțin că Putin trebuie distrus, există și cetățeni europeni sau americani care cred că Războiul contra Ucrainei e unul sfânt.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Ilyin justifica apariția unui lider salvator pe motiv că lumea a devenit extrem de păcătoasă. Occidentul l-a stigmatizat ca fascist. Putin nu recunoaște influența ideilor acestui filosof, doar că în întreaga sa organizare statală îi respectă principiile.

Aleksandr Soljenițîn a prevăzut ”minunata lume nouă”

Titlul comentariului ”Regatul pământului nu poate supraviețui luptelor dintre marile puteri” aparține disidentului rus Aleksandr Isaievici Soljenițîn. În fața a peste 25.000 de americani, reuniți la Harvard, în 1978, el a rostit un celebru discurs. Acesta n-a fost tălmăcit în totalitate de către traducătorii români. Lipsește pasajul vizionar: ”fiecare dintre noi poate identifica existența a două mari puteri pregătite să se distrugă una pe celalaltă. Cu toate acestea, conflictul este limitat în ochii multora la concepte politice. Pericolul poate fi evitat prin negocieri diplomatice, în vederea obținerii unui echilibru de forțe militare. Adevărul este că prăpastia e mult mai profundă și duce la mai multă izolare. O veche zicală biblică spune că regatul pământului nu poate supraviețui luptelor dintre două mari puteri.” (vezi video!)

Valoarea cărții Albei Iulia Popescu constă în prezentarea strategiei militare a Rusiei, într-un mod original, pe principiile fondatoare ale puterii Rusiei, Testamentului lui Petru cel Mare. Autoarea expresiei ”putere pivotală” își rânduie cercetarea atât pe baza documentelor oficiale, dar mai ales pe predicatele analistului american George Friedman: „marea strategie a unei țări este atât de adânc încorporată în ADN-ul națiunii, încât politicienii și generalii nu sunt întotdeauna conștienți de asta. Logica lor este atât de constrânsă de ea, încât devine o realitate inconștientă.”

citește și: Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Pe parcursul mai multor pagini, Popescu descrie spațiile de dominație ale Federației Ruse, existența zidului interior de protecție, a zidului exterior, limesul geopolitic (zona fortificată de apărare a imperiului, în vechime) dintre marile sfere de influență ale masei continentale,  a spațiilor de manevră și a celor de dispersie, cât și interconectarea acestora, pe baza unui plan prestabilit. 

”Fiecare putere dominantă aspiră să devină un imperiu universal”

“Fiecare mare putere aspiră să devină o putere dominantă, așa cum fiecare putere dominantă aspiră să devină un imperiu universal,” citatul britanicului Martin Wight (1913-1972), prezentat în lucrare, spune totul despre ”minunata lume nouă.”

Stratosfera științifică mondială este divizată. Unii, precum profesorul John Mearsheimer, de la Universitatea Chicago, susțin că războiul cu Ucraina putea fi evitat, încă din timpul Summit-ului din 2008 de la București, dacă administrația americană ar fi luat în seamă pretențiile lui Putin. Alții, precum savanții de la Harriman Institute, condamnă agresiunea militară din Crimeea, pe care o consideră nejustificată și lipsită de temei logic. 

Mințile puternice se contrazic. Media globalistă susține cu orice preț războiul. Dacă ne gândim cine o finanțează, avem și răspunsurile. 

Generalii Pentagonului nu se pronunță. În schimb, mulți foști ofițeri CIA sunt de părere că în ritmul actual al frontului, conform datelor din teren, America va fi înfrântă, că doar Ucraina e un proxy.

Ucraina merită sacrificiul lumii democratice? A amenințat Rusia Occidentul?

Majoritatea lumii civilizate caută răspunsuri la întrebarea: Ucraina merită sacrificiul lumii democratice? A amenințat Rusia Occidentul?

Indexul 2022 al forței militare americane, conceput de Fundația conservatoare Heritage, susține că măsurarea unei amenințări este problematică, „deoarece nu există nicio referință absolută care să poată fi utilizată în atribuirea unui scor cantitativ al succesului.”

Repet a nu știu câta oară, războiul din Ucraina este pentru bipolaritatea guvernanței mondiale. Zelenski apără valorile occidentale, pe bani mulți, cu prețul a peste o sută de mii de morți. Finalul e predictibil. Nimic din ce a fost nu va mai fi.

VOCILE LUMII

The Conversation

Publicație americană

Sursa Foto – Pixabay

”Americanii, europenii, rușii și ucrainenii știau foarte bine că Ucraina nu reprezintă nicio amenințare obiectivă pentru Rusia. Războiul a fost punctul culminant al aspirațiilor imperialiste ale lui Putin, la fel cum cel de-al Doilea Război Mondial a fost punctul culminant al lui Hitler și nu produsul unei presupuse amenințări la adresa Germaniei din partea Poloniei, Franței sau evreilor” – susține The Conversation.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

 
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...
Ultima oră
Pe aceeași temă