4.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăOp & EdPăstor de vite, ajuns păstor de suflete

Păstor de vite, ajuns păstor de suflete

Cel puțin două revelații am avut la sfârșit de an 2022, ascultând mărturia olarului Daniel Leș din Baia Sprie, în dialog cu Mircea Bravo, și urmărind spovedania Înaltpreasfințitului Ioan al Banatului, la emisiunea ”Valoarea faptei,” de pe Trinitas, chiar înainte de Revelion: spiritul țăranului român ne mai binecuvântează încă ființa națională și că poți reuși dacă ai credință. Păstorul sufletelor creștinilor din Banat, cunoscut drept cel care îmbrățișează tâlharii, a mai păstorit odată în satele ținuturilor mele natale. Nu știam acest amănunt.

Lele Florica, o femeie de peste optzeci de ani, l-a invitat pe celebrul olar maramureșean să-i admire lucrurile cusute cu mânuța ei vreme de o viață. “Păi, cum ai putut vedea, prin genunchiul acela de fereastră?” – a întrebat Leș, referindu-se la gemulețul mic al unicei ferestre a casei bătrânești, de peste două sute de ani. “Fereastra mea e altfel decât a voastră. Către ce vă duc, acele ferestre, pe care le închideți și le deschideți, zi de zi, pe telefoane: către tradiție sau către sminteală?” – a fost vorba de duh a țărancei, care a trudit o viață întreagă, pentru ultima mare întâlnire a sufletului ei. I-a arătat destoinicului olar, un mare povestitor, o haină albă nou nouță, brodită cu fire alese, pe care o ținea cu mare taină pentru marea sa nuntă din cer, atunci când își va întâlni Mirele cel sfânt, adică pe Hristos.

Concluzia lui Daniel Leș e fără tăgadă un etos patriarhal, ce nu se lasă strivit de șenila modernității. “Țăranul român rânduie totul în viață pentru întâlnirea finală cu Hristos.” Deci, are un scop în viața de pe pământ: să fie vrednic și nesmintit la ultima împărtășanie. Aș adăuga eu, truditorul arhaic e cel mai optimist dintre români pentru că știe că toată viața a căutat mântuirea și a umblat doar pe calea rânduită de Dumnezeu.

Spovedania sau împărtășania Mitropolitului Ioan al Banatului trebuie revăzută. Se poate găsi și pe youtube. Cititorii online pot da click aici!

Păstorul a tors caierul anului 2022

Păstorul sufletelor bănățenilor a tors în fața Iulianei Lazăr, la emisiunea “Valoarea faptei,” ultimele fire din caierul anului 2022, și a făcut mărturisiri de-o mare sensibilitate emoțională. Credincioșii care-l vor asculta cu greu își vor stăpâni lacrimile, care se zice că sunt 90 % suflet și doar zece la sută apă. 

desen de Ștefan Popa Popa’S

“Bine ați venit în Banatul pâinii, în Banatul truditorilor și  al credincioșilor, care au ținut mereu legătura cu Muntele Athos și l-au adus pe Iosif (cel ce avea să fie cunoscut ca Iosif cel Nou de la Partoș, primul mitropolit) să slujească în Banat,“ așa și-a deschis sufletul Ioan Selejan, în fața telespectatorilor postului de televiziune Trinitas.

A vorbit despre rolul credinței, despre cumpătare, dar mai ales despre caritate.

În ceas de taină, s-a destăinuit, printr-o fereastră, care duce către viață. A recunoscut că “îmbrățișează tâlharii,” când se întâlnește cu ei.

Construind case pentru amărâți, păstorul și-a netezit calea spre Rai

Încă din primele zile ale preluării noii slujbe, încredințate de Patriarhia română, de Mitropolit al Banatului, a cerut directorului închisorii din Timișoara trei adrese ale familiilor pușcăriașilor, aflate în nevoi și în suferință. Păcătos, cum mă știu, a recunoscut Întâistătătorul, “m-am dus la magazinul din sat să cumpăr cadouri. Acasă, la oamenii aceia, am descoperit că nevoile lor sunt mult mai mari.” Așa s-a hotărât să le cumpere sau să le construiască o serie de case. Astăzi, după opt ani de slujire cu smerenie a credincioșilor din Banatul meu tradițional, nu mai știe numărul imobilelor achiziționate pentru cei sărmani.
Urmărindu-l, mi-am dat seama ce înseamnă umilința. N-are grad de măsură. Așa cum apa sfințită n-are microorganisme.

Cel mai impresionant moment al emisiunii a fost când a recunoscut că în bisericuța din Spitalul de nebuni a îmbrățișat multe trupuri pierdute. Odată, când să dea să plece, preotul locului l-a întrebat dacă știe cine e bărbatul care l-a întâmpinat cu smocul de flori de câmp la intrare în lăcașul de cult. A recunoscut că nu. “Și-a omorât și mama, și tata,” a mărturisit acesta. Și aici apare momentul culminant. ”Au fost mai mulți dintre aceștia pe care i-am îmbrățișat?” – a fost întrebarea Prea Înaltului. I s-a răspuns cu smerenie “Da.” Și care a fost reacția lui Ioan Selejan? “Sărăcia i-a împins la lucruri necugetate. Trăiesc în suferință. Hristos n-a venit pe pământ să privească suferința la televizor. Și-a asumat suferința, până la piroane. A plecat iubind. Hristos nu s-a dus Dincolo supărat pe nimeni. Ba mai mult, cu mâna lui însângerată a luat mâna tâlharului și a intrat pe poarta Raiului, de mână cu un tâlhar, păcătos ca și mine,” s-a mărturisit la ceas de sfârșit de an “îmbrățișătorul de pușcăriași.”

A câștigat 50 de lei într-o vară

Dar principalul motiv al scrierii editorialului pe care-l citiți azi nu e pentru a-i releva partea pioasă a sufletului său și nici pentru a-i etala stilul de slujire. El crede, asemenea multor ierarhi, că și păcătosul are același drept sfânt la mântuire. Dar cel mai emoționant moment, pentru mine, a fost acela în care a recunoscut, prin fereastra deschisă spre lume, în Ajun de Anul Nou, că a mai fost păstor de animale, într-un sat din Banat, pe vremea când își aduna primii bani pentru a merge la școală. Trecea în clasa a II-a și avea nevoie de hăinuțe și rechizite. Vara ducea vitele la păscut și-și aduna cam 50 de lei, în zilele de vacanță. Devenirea sa l-a costat pe tatăl său doar 5 lei. Cum? Atât de puțin? Urmăriți emisiunea și nu veți mai rătăci!

P.S. Păstorul sufletelor a spus în final că rugăciunea este primită de Dumnezeu, doar dacă nu ai cereri materiale. Întotdeauna, m-am rugat pentru a mă lumina, a putea avea idei, în rânduiala vieții mele pe pământ și nu bogății pe pământ.         

Vocile lumii

Ioan Selejan

Mitropolitul Banatului

 “La temelia rugăciunii trebuie să stea trei elemente fundamentale: prima condiție a rugăciunii este să fie făcută cu credință,  a doua cu umilință și a treia să fie făcută de bună voie, liber consimțită. Ia cere ceva lui Dumnezeu care să-ți fie de folos spre mântâuire! Dacă ceri ce nu ți se cuvine, nu primești. Îi dăm copilului otravă? Te rogi ca fariseul sau ca vameșul?” – s-a întrebat Mitropolitul Ioan, la finalul emisiunii de pe Trinitas.   

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Trump câștigă alegerile: Ce urmează? Prioritățile din noul său mandat

Politicile și promisiunile lui Donald Trump în ce de-al doilea mandat prezidențial al său. Lumea s-a trezit cu un nou președinte al Statelor Unite după...

Președintele Serbiei: Alegerea Kamalei Harris ar putea declanșa al Treilea Război Mondial

Aleksandar Vucic, a declarat clar că preferă ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA  Vucic l-a calificat pe actualul lider de la Casa...

Românii se pregătesc pentru Black Friday: 53% intenționează să facă cumpărături, dar bugetele sunt mai restrânse

Mai mult de jumătate dintre români (53%) își propun să profite de ofertele de Black Friday, însă, potrivit unui sondaj realizat de tbi bank,...
Ultima oră
Pe aceeași temă