Nicolae Ciucă are la “dispoziție” trei titani ai digitalizării. Premierul trebuie să nominalizeze un ministru al cercetării și digitalizării. Sirenele pădurilor cântă de câteva zile numele unui neterminat pentru acest portofoliu.
Ispitit cu un nou Kandahar, războiul celor două miliarde de EURO puse la bătaie prin PNRR, premierul Nicolae Ciucă nu poate îngădui trecerea lor fără luptă în ranița diviziei de epoleți.
Pentru a nu cădea, din nou, în păcatul numirii, dictate de generalii cu dor mărunt de țechini, a unui nou tiriplici, am propune o alternativă deloc dușmănoasă statului de drept. E de datoria oricărui neînchinat Înaltei Porți să vadă și cea ce noul Sultan nu poate privi, din cauza veșnicei lui pofte de haraci.
Sigur că nu-l întrebăm pe generalul-premier de contractul de 340 de milioane de EURO pentru avioanele F-16, de vârsta bunicii. Dacă Jens Stoltenberg a dispus, “civilul” Vasile Dîncu a admis și a trimis un Memorandul Parlamentului. Asta face parte din parteneriatul strategic cu SUA, pe care noi îl susținem an de an cu patru miliarde de dolari, ca preț al înfrățirii cu cea mai mare putere a lumii.
citește și: Ne-ați furat rația de libertate!
Pentru a nu ajunge să ghiftuiască burțile verzi ale regimentului pădurilor, de la care emană țâștibâștiul propus, Nicolae Ciucă poate fi declarat Înalt Prea Fericit.
Are de unde alege un ministru țais, care să conducă ministerul cu rânduială, responsabilitate și cu drămuială de bani.
Mai mult, prin noua numire, PNL ar ieși din vâltoarea acuzației de ineptocrație, că promovează în funcții publice tot felul de imbecili, de tiriplici cu datorii cât carul sau orfani de-ai lui Hiram, așa numiții copii ai văduvei.
Ce pleașcă? Nicolae Ciucă are la “dispoziție” trei titani ai digitalizării
La cercetare și dezvoltare nu poate fi pus un individ fără vreun articol cotat ISI. Acum, să ne ierte Don Gheneral, nu facem referire la veșnicul dușman ISIS, ci doar la canonicele puncte date lucrărilor academice.
A-i da un sfat unui general la restriște e un mic cadou de Crăciun. Prea ocupat cu pandemia și cu tablele ruginite, ce-și zic “zburător de inteligente”, primul ministru nu are timp să caute prin filialele PNL personalități de vază, alături de care și-ar putea face selfie și ar suferi un transfer de prestigiu.
Nu mă gândesc decât la o singură filială a PNL. Cea din Timiș, acolo unde, în urmă cu peste treizeci de ani, am cunoscut toată floarea universitară a orașului. Aceștia aveau chip de magi ai capitalismului.
Nu vrem să credem că premierul, salvat dintr-o ambuscadă, în vremurile de luptă, ar vrea să se detoneze public prin numirea unui limbric din intestinul regimentului și cu datorii și cu minte fără circumvoluțiuni. Un oarecare la dispoziția mulgătorilor contractelor grase.
Nicolae Robu e tobă de calculatoare și administrație
Preaiau leapșa de la doctorul Sorin Pescariu, editorialist la “Ziua de vest,” primul care l-a propus pe Nicolae Robu pentru această demnitate, pe motiv că e profesor de-o viață în Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei. Doar din postura de cadru didactic a administrat bugete de cercetare de peste 20 de milioane de EURO, ca să nu vorbim despre cel al orașului Timișoara din cele două mandate de primar. A ajuns prorector la 34 de ani pe picioarele lui, fiind cel mai tânăr din țară pe această poziție, la acea vreme. Aceasta e prima ofertă făcută premierului Ciucă. Un liberal vechi. Un administrator de condiție. Și un profesor de marcă.
Dan Bedros conducea multinaționale, încă de pe vremea când Vasile Dîncu juca „țară, țară, vrem ostași”
A doua propunere ar putea fi prima: Dan Bedros, primul director al vreunei companii multinaționale cu sediul în România. A condus Alcatel, aproape douzeci de ani. De numele său se leagă instalarea a mii de kilometri de fibră optică. A coordonat introducerea tehnologiei mobile GSM pentru Orange România. Este “Doctor Honoris Causa” al Universității Politehnica Timișoara, decorat de președintele României, cu titlul onorific Ordinul Naţional «Steaua României», în Grad de Cavaler, dar și de Ambasada Franței cu Legiunea de onoare. Vă dați seama că el valorează pentru administrația Ciucă mai mult decât Palatul Nababului pentru domnia lui Carol I? Vă dați seama ce pleașcă pe capul generalului?
Rectorul Politehnicii Timișoara e informatician aplicat, nu ventriloc intubat
Al treilea, care ar putea fi și el primul – în ordinea purtării numerelor de pe tricoul cu “tricolorul pe piept” – Florin Drăgan, actualul rector al Politehnicii Timișoara. Are peste douăzeci de ani de catedră la Automatică și informatică aplicată. Poate fi altul mai aplicat pentru postul de ministru al cercetării și digitalizării, decât oricare politruc.
Dacă o veți comite, dragă Comite al statului de drepți, la judeca din “Apoia postului,” să nu veniți la mine la fermă, ca să vă plângeți că n-ați știut în ce jug v-au tras pigmeii statului Palmă-Barbă-Cot!
Nu duceți România digitală în râpa regimentului! Mai există și alte nevoi decât pofta mafiei de stat, înșurubată de ani de zile la contractele de informatizare a administrației.
Vocile lumii
Sorin Pescariu
medic și publicist
“Profesorul Nicolae Robu a fost prorector 8 ani şi rector al prestigioasei politehnici timişorene încă 8 ani. Apoi primar al Timişoarei 8 ani. A “mâncat” digitalizare o viaţă întreagă. Şi a condus bine şi cu pasiune importante colectivităţi academice şi umane,” scrie conf. univ. Sorin Pescariu în contraeditorialul său din “Ziua de vest.”