3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdNeînțelegerea între ministerele Educației și Sănătății - boală cronicizată

Neînțelegerea între ministerele Educației și Sănătății – boală cronicizată

Nu a tecut foarte mult timp și încă ne putem aduce aminte fără prea mare efort de neînțelegerile dintre ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și fostul său omolog de la Sănătate, Vlad Voiculescu.

Evident, până la “degajarea” din Guvern a lui Vlad Voiculescu, de către premierul Florin Cîțu, apropierea revenirii sistemului educațional la normalitate era imposibilă, fostul șef al Sănătății demonstrând cel puțin o gândire închisă în ceea ce privește învățământul, un habarnism evident.

Iată, însă, că și după schimbarea lui Voiculescu cu Ioana Mihăilă neconcordanțele dintre cele două ministere menționate, în pregătirea strategiei pentru desfășurarea anului școlar, nu au dispărut.

Mai mult, acum se pare că avem mai multe bâlbe și din partea ministrului Educației, în ceea ce privește debutul noului an școlar.

În cadrul declarațiilor de presă susținute împreună de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, primul subiect asupra căruia a fost ridicată o perdea de fum este unul esențial pentru noul an școlar: testarea dascălilor pentru infectarea cu COVID-19.

Mai întâi, Cîmpeanu afirmă că testele vor fi gratuite pentru cadrele didactice, costurile fiind suportate de statul român, iar, apoi, Mihăilă spune că “este o chestiune de oportunitate” și nu se știe dacă Guvernul va face acest efort, profesorii putând fi nevoiți să scoată bani din propriile buzunare.

Nu am putut înțelege nici ce se va întâmpla cu cei care vor refuza testarea, ministrul Educației afirmând doar că “este posibil să fie nevoiți să se odihnească puțin”.

Sorin Cîmpeanu a uitat să traducă această expresie.

Nu este loc de metafore în organizarea noului an școlar, este nevoie de certitudine.

Cert este, dar poate nu și pentru guvernanți, că nu poți concedia sau trimite forțat în concediu un profesor care refuză testarea.

La fel ca și în cazul elevilor, nu poate fi vorba de obligativitate.

Ministerele de resort ar trebui să se gândească mai mult la măsuri de prevenție în școli, decât la testări.

Doar un exemplu: avem foarte puține clase în care băncile elevilor au panouri de plastic transparent.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII