3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăOp & EdMitralierea Generalului

Mitralierea Generalului

Blocat în infernul traficului bucureștean, am ascultat cu sufletul la gură acțiunea de mitraliere a generalului Nicolae Ciucă, în platoul Kanal D, unde nemilioasa Denise Rifai a tras patruzeci de cartușe.

V-ați prins că mă refer la interviul cu “40 de întrebări incomode”! Mitralierea e o metaforă. Puțini rezistă turnirului intransigentei jurnaliste.

Când a început interviul, postat pe Youtube, am citit câteva comentarii răutăcioase, gen: “președintele PNL a fost prins în corzi și umilit,” că “ăăăă-urile enervează,” de parcă un militar de carieră trebuie să fie mai întâi actor și de abia apoi pușcaș. Am râs. Așa mi-am adus aminte de cititorii superficiali ai monumentalei opere a lui Gabriel Guarcia Marquez. Impresia lor a fost că Simón Bolívar a fost umilit în capodopera literară “Generalul în labirintul său.” Legendara figură eroică, cum era perceput salvatorul columbian,  a suferit modificări de formă și de conținut. După apariția cărții, a ieșit un scandal imens. Prin metode și tehnici literare, autorul a îndrăznit să-i construiască un portret de om îmbătrânit prematur,  un personaj patetic, disperat de gloria pierdută, bolnav, epuizat mental, adică o figură umană.

citește și: Lecție de gospodărie poloneză: cum să crești iepuri electorali

Columbienii au reacționat, considerând că reputatia generalului a fost afectată. În realitate, scriitorul, prin ingeniozitate și stil intertextualist, l-a făcut om, înainte de a fi un salvator. Marquez i-a rânduit altfel posteritatea.     

Rifai i-a redat aura de erou

Nu știu dacă eminenții consultanți politici ai președintelui PNL au negociat interviul sau l-au pregătit pe general, dar i-a ieșit postura de erou, deși nu-și dorește o astfel de încadrare necazonă.

Întrebările tăioase i-au scos în evidență invitatului emoțiile, ceea ce e foarte greu de fabricat. Era prim ministru, când tatăl său, tot un militar de carieră, a căzut pe frontul COVID-19. Și demnitarul e om. De ce și-a lăsat mama la Plenița singură? Casa bătrânească nu se vinde, confirmă și victima lui Rifai.  

Ca unul care cunoaște din interior acțiunea “lacrima lui Băsescu” și care a creat, în calitate de consultant politic, zeci de faze spectaculoase, pot recunoaște că acțiunea de umanizare a generalului s-a încheiat cu succes.

A ieșit teafăr din platoul de filmare.

Kanal D

Dar să vedem ce întrebări incomode i-au fost puse lui Nicolae Ciucă, generalul care a dat uniforma pe costum. 

Majoritatea întrebărilor au fost roșii. Albastrele au fost lăsate pentru altă dată

“Regretaţi că aţi acceptat să fiţi prim-ministru?”, “Când a început să conteze numele Ciucă?”, “Aţi putea întoarce armele împotriva lui Klaus Iohannis?”, “L-aţi vota pe Marcel Ciolacu preşedinte?”, “Ce şanse are PNL în faţa AUR?”, “Ştiţi ce înseamnă un stat în faliment?”, “Sunteţi pregătit să plecaţi acasă?”, “Am în faţă un erou?” sunt doar câteva dintre întrebările adresate lui Nicolae Ciucă, duminica aceasta, la „40 de întrebari cu Denise Rifai.”

citește și: Dreapta poloneză nu va putea forma noul guvern

Folosirea termenilor militari a personalizat interviul. I-a dus pe ascultători cu sufletul în enigmatica lume a luptelor armate din străinătate. Invitatul a explicat încă o dată ce s-a întâmplat cu “Scorpionii roșii” în bătălia din Nassiria. “Am dat ordin de foc.” “Era prima operațiune pe câmp de luptă a armatei române, după cel de-al doilea război mondial.” Așa a punctat președintele PNL. Eu aș fi zis a doua, după mitralierea timișorenilor în 1989 de către soldați ai armatei române. Cei foarte atenți la interviu au putut constata că ofițerul de carieră, acum președinte al PNL, a spus că el cunoaște bine gloanțele românești și că cele trase la revoluție sunau altfel. Ce a vrut să spună? Ascultați cu atenție!   

Puțini știu că Nicolae Ciucă a fost singurul Șef de Stat Major al Armatei, care și-a cerut iertare, în numele armatei române, pentru crimele din Decembrie 1989.

Greaua povară a politichiei

A răspuns, din nou, la obsedanta întrebare a jurnaliștilor legată de ce s-a răzgândit, după ce a afirmat că nu va face politică. A explicat clar că este un om loial și nu fuge de răspunderi. Dacă președintele i-a cerut-o (acesta fiind Comandantul suprem al Armatei), și-a întors opinia și s-a încolonat în serviciul patriei. El așa consideră guvernarea. Că e cel mai sărac prim ministru, așa cum a evidențiat Denise Rifai, trecem cu vederea. 

”Trebuie să recunosc că n-am fost niciodată pregătit să intru în politică, cum de altfel nu sunt nici acum. Pot spune că nu sunt un politician tipic, sunt așa cum sunt și nici nu vreau să fiu un politician tipic. Când îți spune președintele țării că e nevoie de tine, trebuie să răspunzi unei asemenea solicitări,” a explicat fostul premier Nicolae Ciucă, la Kanal D, în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai.” 

Ca premier, spune că și-a servit țara așa cum se cuvine, dar nu regretă că a acceptat această demnitate.  Îi pare rău însă că și-a sacrificat timpul alături de părinții săi, care nu au fost prea încântați de intrarea sa în politică. ”Între timp, tata s-a prăpădit. Mama în continuare înțelege că trebuie să fac ceea ce fac acum” – a mai spus liderul liberal. 

Ca un nod în gât, mi-a rămas asumția despre Klaus Iohannis: ”atunci când a fost nevoie, domnul președinte a știut să-și sacrifice profilul politic pentru binele țării.” Întrebat dacă „i-a spus vreodată nu președintelui Klaus Iohannis,” a răspuns: ”atunci când am avut argumente, le-am discutat cu dumnealui.”

Omul a încercat să-și păstreze onoarea militară. Marii ofițeri nu dezertează niciodată, așa cum a explicat. Cât despre lipirea profilului de candidat la președinție a lui Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis las specialiștii de marketing politic ai PNL să-și facă treaba.

Multe ar mai fi de spus, dar interviul poate fi prilej de-o carte biografică. Ce păcat că nu mai trăiește Gabriel Garcia Marquez.

Vocile lumii

Nicolae Ciucă

președinte PNL

În timpul interviului, Nicolae Ciucă a precizat că în timpul Revoluţiei era ofiţer la Craiova. ”Am executat misiunile pe care le-am primit atunci pentru protejarea Muzeului de Artă şi a unui sediu de bancă. Nu s-a tras niciun cartuş şi am revenit în cazarmă, când s-a produs acea vâltoare a ordinelor şi s-a deschis focul, după atâţia ani de zile, îmi puteam da seama nuanţa sunetului pe care îl producea armanentul din dotare,” a spus cifrat Nicolae Ciucă, în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News !
Editorialele pot fi citite și pe Telegram

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă