-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdLovitura de stat din Niger, Wagner și interesele Chinei

Lovitura de stat din Niger, Wagner și interesele Chinei

În contextul crizei Occidentului, cauzată de pierderea busolei politice a demnitarilor săi, Africa se îndepărtează tot mai mult de ceea ce numim noi “civilizația occidentală.” Investițiile chineze înfloresc. Armatele private ale lui Putin controlează largi teritorii. Cum de a reușit America să piardă controlul prin atâta export de democrație? – se întreabă idealiștii. Pragmaticii știu că africanii au o altă mentalitate și aspirații de organizare socială. Occidentul s-a bazat mult timp pe forța de contagiune a civilizației. Se pare că cel mai mare rezervor de minerale rare de pe planetă va cădea în brațele Chinei, cu ajutor militar rusesc.

Gărzile pretoriene l-au arestat pe președintele ales

La fel ca-n Roma antică, gărzile pretoriene l-au luat ieri noapte ostatic pe președintele Nigerului, pro-occidentalul Mohamed Bazoum. Coloneii au abrogat Constituția și au anunțat că preiau puterea.

Este a treia lovitură de stat organizată, în ultima vreme, după cele din Mali și Burkina Faso.

Ca o coincidență sau nu, răsturnările de la putere prin forță se realizează preponderent în fostele colonii franceze.

citește și: Guvernul corporațiilor și chiflele lui de aur

Diviziile de menținere a păcii engleze și franceze se retrag, treptat, din țările apropiate. Întrebarea e dacă armata de mercenari Wagner a oferit sprijin rebelilor militari. Dacă Agenția de Cercetare a Internetului (IRA), un fel de Cambridge Analytics, a lui Prigozhin, s-a implicat logistic sau strategic în acțiunea de succes a autodeclaratului Consiliu Național de Salvare a Patriei, care a preluat puterea în Niger.

Prigozhin deține o „fermă de troli” online și Asociația pentru Cercetare Liberă și Cooperare Internațională (AFRIC), ambele fiind supuse sancțiunilor SUA. Acestea au lucrat cu IRA, externalizând munca în Ghana și Nigeria. A fost incriminată de SUA că a fraudat alegerile din Mozambic și Zimbabwe. Prigozhin a fost, de asemenea, acuzat că a cooptat mișcările panafricaniste, pentru a spori mesajele anti-franceze și anti-occidentale, în vederea controlului puterii.

La ultima lovitură de stat, „ucigașul democrației” n-a fost descoperit la locul faptei.

S-a mai dus pe copcă încă o fostă colonie franceză!

Până în 1960, Niger era o colonie franceză. După declararea independenței, a devenit interesantă pentru SUA, mai ales că deține 7% din rezervele de uraniu ale planetei. Deși o țară bogată în resurse minerale, drumurile, criminalitatea au ținut turiștii și investitorii departe.

China este cel mai mare partener comercial al Africii. În 2021, a ajuns la un record de 254 de miliarde de dolari, schimburi economice, depășind de patru ori cele SUA-Africa.

Tot mai multe dovezi ies la iveală că Beijingul a sprijinit tacit lupta de decolonizare a țărilor africane. Interesul Chinei e să controleze voturile africane în ONU, nu să acapareze zăcămintele, cum cred occidentalii.  

Deși bogată în resurse – un miliard de tone de fosfat (un îngrășământ natural), Niger deține rezerve de 300.000 de tone de uraniu, 90 de milioane de tone de cărbune, 30 de tone de aur, țara a rămas extrem de săracă.

Americanii nu au reușit, în ciuda susținerii date președintelui liber ales, Bazoum, să obțină concesii pentru exploatarea resurselor.

Niger are cea mai mare natalitate din lume

Dacă ar fi să satisfacem curiozitățile lumii, femeia nigeriană e cea mai prolifică. Există o medie de 7,3 nașteri/mamă. Nu ne întrebați locul în topul mondial al morților juvenile.

Românul Frank Timiș are o licență de exploatare a uraniului. Chinezii au descoperit recent un zăcământ de petrol.

citește și: Pledoaria lui Viktor Orbán pentru o altfel de Europă

Compania nucleară de stat a Nigerului a semnat, recent, un acord cu Orano, compania nucleară a Franței, pentru exploatarea uraniului până în 2040.

Poate că puțină lume știe că Neagu Djuvara, celebrul istoric român, a lucrat peste două decenii în Ministerul de Externe al Republicii Niger. Ulterior a recunoscut că era agent CIA.

Diviziile Wagner au aprins fitilul loviturii de stat?

Nigerul este, conform ultimului raport World Bank, una dintre cele mai sărace țări din lume, în ciuda asistențelor umanitare occidentale. N-are ieșire la mare! Numele țării vine de la râul Niger, care străbate ținutul locuit de tuaregi.

Fostul președinte Bazoum, singurul lider african prezent la Încoronarea lui Charles al III-lea, pus în prezent în arest, s-a plâns de mai multe ori presei occidentale că diviziile Wagner, stabilite în țările vecine, Mali și Libia, instruiesc organizațiile para-militare din țara sa. Într-o regiune afectată de lupte violente, insurgențe islamiste și regimuri militare instabile, statul Niger a devenit un centru de interes occidental, ca partener de securitate și economic.

„La reuniunea Africa – Rusia, Vladimir Putin a anunțat ieri că va livra 50 de milioane de tone de cereale pentru nouă țări sărace ale Africii, plătind și transportul”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut recent o vizită în Niger, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, urma să apară în toată spendoarea sa. Emmanuel Macron l-a primit cu mari onoruri, la Paris, pe președintele ales al țării, invocând o lungă colaborare. N-a fost să fie o colaborare de succes!

În timp ce SUA au fost preocupate de cum să dezvolte societatea în civil, pentru a accede “democratic” la putere, chinezii, meticuloși, au acaparat majoritatea acțiunilor în mine și dezvoltă programe lungi de explorare.

Democrația s-a înfrânt nu doar în Niger, ci și în Mali, Burkina Faso și mai urmează alte lovituri considerate dezastruoase.

Încet, încet, Africa se va asiatiza.

Mohamed Bazoum rămâne unul dintre eroii democrației, căzut la datorie.

C’est la vie.  

VOCILE LUMII

Modern Diplomacy

„China a construit o imensă infrastructură în Africa, pentru a creea o coaliție solidă de confruntate cu SUA, în Marea Adunare ONU, care să scoată forțele militare ale Pentagonului din Marea Chinei,” susține Modern Diplomacy.

 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google New

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă