0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăOp & EdLibertatea lui Orban seamănă cu țarcul câinelui

Libertatea lui Orban seamănă cu țarcul câinelui

Ludovic Orban a coborât la Stația Libertății. Potera regimului a sărit iute să închidă toate casele în care s-ar putea adăposti. Ca din senin, Partidul Mișcarea Populară devine interesant pentru liderii demolatului PNL. Nici ALDE nu este lăsat în pace. Pur întâmplător, procurorii Parchetului general au cerut achitarea fostului lider al acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu, într-un dosar în care nu demult cereau condamnarea? Rară o asemenea soluție, am zice noi, martorii execuțiilor politice.

Milițiile regimului nu sunt încântate nicidecum că Ludovic Orban are la pachet 17 parlamentari. Deci nu pleacă în noul drum al libertății (enunțat de el n.a.) cu mâna goală.

Stația Libertății e de pe vremea lui Carol I

Deschiderea dosarului penal pe numele unuia dintre susținătorii săi, Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș, arată că sistemul vrea să dea un exemplu. Cine mai are de gând să plece ca liderul argeșean, ca el să pățească.

Mai are sens să înșirăm șirul de dizidențe din PNL de la Carol I încoace? După ce Ion C. Brătianu l-a adus pe tron, la scurt timp, liberalii radicali (porecliți și roșii), conduși de C.A. Rosetti, au declanşat o teribilă campanie antidinastică, începând cu anul 1870. Criza s-a soluţionat prin intervenţia hotărâtă a principelui Carol, care l-a desemnat pe Lascăr Catargiu (liderul conservatorilor) să formeze guvernul. Dar și PNL s-a scindat. Facțiunea liberală, condusă de moderații Nicolae Ionescu si Al. Gheorghiu, s-a desprins și și-a făcut club politic de sine stătător. Mai are sens să povestim despre cum au ajuns aceștia la guvernare, alături de conservatori? Cinci ani de zile, radicalii doar s-au certat între ei. Ulterior, Carol I a introdus alternanța la guvernare, pentru a obține stabilitatea politică. Și Klaus I își formează o Monstruoasă coaliție pentru a sări pârleazul suspendării. Nu înțelege nimic din pildele istoriei.

Stația Libertății,
desen de Ștefan Popa Popa’S Stația Libertății

Mai are sens să le amintim politicienilor vorbele lui Winston Churchill: “nu pierd timpul cu strategii, cercetez istoria și știu ce trebuie să fac”?

Pe Ludovic Orban îl blochează la mantinelă. Le e groază de apariția unei noi formațiuni politice liberale. Sigur că istoria recentă, a dezmembrărilor și reuniunilor de circumstanță ale diferitelor aripi din PNL, este prea bine cunoscută de cititorii noștri. Se pare că azi liderul liberal nu mai pleacă pentru a reveni. Casa brătienilor este făcută țăndări. Nu e clar dacă va mai folosi Stația Libertății.

Ludovic Orban e un vulpoi politic. Știe că noua direcție progresistă a PNL, apărută la indicațiile președintelui statului, dă în gard, într-o Românie conservatoare. Pentru a nu fi arestat de milițiile administrației Iohannis, liderul dat afară de prăduitorii de talanți, are în mânecă o serie de probe care l-ar putea face pulbere de stele pe voiajorul de la Cotroceni.

citește și: Pledoarie pentru o confederație româno-maghiară

Sigur că lui Orban îi vor face toate relele pământului (contestări, plângeri, reclamații în instanțe), pentru a nu-și putea înscrie Forța Liberală. Și atunci nu va avea de ales. Va purcede la drum, dar nu ca fraierul de Dacian Cioloș, cel care și-a achiziționat pe repede înainte partidul făcut de tulumbele noii securități. Există pe piață și partide mici neafiliate pădurilor.

Dulapul de la Cotroceni a ferecat cheia Stației Libertății

Electoratul liberal poate fi remontat oricând. Trebuie doar un stimul și un mesaj credibil din partea unuia care nu le-a trădat interesele. Aici e disperarea lui Iohannis. Președintele e în stare să admită și Monstruoasa Coaliție dintre PNL-original și PSD doar că nu știe ce-l așteaptă. Nu are abilitatea de a afla ce doresc liderii PSD. De ce liderii social democrați își propun modificarea Constituției și trecerea la o republică parlamentară? Ce vor liberalii? Să-l pună pe Iohannis premier după calende?

citește și: Freza TikTok – inspirată de la împărații antici

Chestiunea asta cu adaptarea Constituției la cerințele vremii nu prea ține. A mai fost fumată și pe timpul USL. PNL a plecat atunci la drum ca un mânz și a eșuat ca o mârțoagă. 

Actuala Constituție e perfectă pentru spiritul președintelui actual. Șeful statului are doar drepturi, nu și obligații. Într-o republică prezidențială ar contabiliza și eșecurile.

Ludovic Orban, oriunde ar fi, reprezintă coșmarul lui Iohannis, pentru că are legitimitate. Îl va spulbera președintele cu ajutorul pădurilor sau va ridica țarcul în jurul său? Cheile sunt la stăpânire.

Vocile lumii

Amadeo Bădescu

Stația Libertății,
Stația Libertății din trecut

“Diviziunea PNL în fracțiuni puternic antagoniste, hemoragia de partizani către alte grupări politice nu vor mai putea fi remediate pe viitor, până în momentul dispariției sale definitive” – scria fostul lider al tineretului liberal din timpul lui Carol al II-lea, Amadeo Bădescu, în memoriile descoperite și îngrijite de Alexandru Cristian, Eugen Stănescu, apărută la Editura Letras.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă