Încă de săptămâna trecută, într-un editorial publicat în cotidianul național “România liberă”, anticipam o nouă amânare pe proiectele legilor Educației.
Aceasta, în ciuda numeroaselor garanții verbale venite din partea multor decidenți politici ai partidelor aflate la putere.
De pe timpul primului mandat de șef de stat al lui Klaus Iohannis tot auzim, de la Palatul Cotroceni de proiectul “România Educată”.
Pe lângă faptul că “România Educată” este doar o culegere de idei, neavând nicio legătură cu o inițiativă legislativă, vedem cum transpunerea acestui proiect în lege devine doar un atrenament pentru campaniile electorale din anul următor.
Este evident că pentru Klaus Iohannis importante sunt câteva modificări în sistemul de învățământ preuniversitar, unele care să crească cererea pentru meditații, activitate care, după cum deja este bine cunoscut, este o afacere extrem de profitabilă în România.
Evident, pentru cei care beneficiază și de putere de influență la nivelul conducerilor instituțiilor de învățământ.
Un exemplu elocvent este introducerea admiterii la colegiile naționale.
Acest lucru se traduce, în primul rând, prin creșterea cererii de meditații acordate de profesorii cu influență (la nivelul conducerii unui colegiu și/sau în comisiile de examinare).
Nu se mai poate discuta de egalitate de șanse pentru toți elevii.
Al doilea exemplu clar este creșterea controlului exercitat asupra directorilor unităților de învățământ preuniversitar, de la centru, prin inventarea unei noi autorități naționale cu capacitatea de a demite la comandă politică.
Sunt priorități firești din perspectiva unui viitor șef de stat pensionat, dar cu o consoartă încă în sistem și cu posibilitatea de a mai acorda “meditații” după încheierea mandatului de la Cotroceni.
Dar nu e nevoie de grabă.
Legile Educației pot fi publicate la un pas de alegeri.
Potențial titlu de roman prezidențial: “Pas decisiv”.
Timp este suficient pentru a se ajunge la un numitor comun cu toți reprezentanții mafiei universitare din Parlament în vederea adoptării unor legi ale Educației benefice întregii clase politice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!