14.5 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăOp & EdLecție de gospodărie poloneză: cum să crești iepuri electorali

Lecție de gospodărie poloneză: cum să crești iepuri electorali

Alegerile parlamentare din Polonia trebuie interpretate la rece, fără a fredona distihurile propagandei. Înțelegem de ce presa mainstream glorifică victoria unui eurocrat. Puterea pivotală a Poloniei e imensă, mai ales în actuala conjunctură sau – dacă vreți – conjurație geopolitică. Și de aceea, lecția poloneză trebuie studiată, interpretată în chei locale și –în primul rând – înțeleasă.

Fostul președinte al Consiliului European și ex-premier al Poloniei ante-PiS, Donald Tusk, n-a biruit la vot, așa cum sunt croite titlurile din presa mainstream. Alianța sa, sugestiv acronimizată KO, a obținut cu cinci procente mai puțin decât PiS, partidul bătrânului Jaroslav Kaczyński, dar Noua Stângă, total globalistă, adeptă a cancel-culture și a elgibitismului, anticreștină nu se împacă doctrinar cu A Treia Cale (Trzecia Droga, TD), cu lideri creștini pro-familia tradițională.

citește și: Dreapta poloneză nu va putea forma noul guvern

Un hocus-pocus făcut de președintele Andrzej Duda ar putea duce la o alianță între PiS (fostul partid de guvernământ) și A Treia Cale, doar că această grupare nu se pupă deloc cu fosta administrație. A fost o creație de laborator pe post de balama politică, o cheie de revenire la putere a premierului progresist, loial Bruxelles-ului.

Cum au creat tații eurocrați magia celei de-a treia căi?

Mânuitorii umbrelor de la Tata Mare Eurocratul în jos, pe firul politic și în fața reflectoarelor, au creat magia celei de-a treia căi. Din păruiala electorală dintre PiS și Platforma civic-progresistă au câștigat moderații cu un proiect politic de dreapta, în contra balans cu partidul suveranist de la putere.

Cele două partide aliate din A Treia Cale sunt: Polonia 2050, condus de Szymon Hołownia, un jurnalist de 47 de ani, care până în 2019 a prezentat programul Mam Talent – „Polonia are talent” (un fel de “Românii au talent”) și Partidul Popular Polonez (PSL), ce se pretinde urmașul partidului istoric țărănesc, dar condus de foști membri ai cabinetului socialist-progresist a lui Donald Tusk din urmă cu aproape zece ani.

Pixabey

Deși a fost ostracizat de comuniști, furându-i-se voturile la alegerile din 1947, iar liderii săi obligați să fugă în exil, reînființat după Căderea Cortinei de fier, Partidul Popular (PSL) a făcut alianță cu Alianța Stânga Democratică. Acum, precum lupul își schimbă părul, fostul partid de stânga din perioada interbelică a devenit de dreapta. Se pare că liderii săi – sau, dacă vreți păpușarii din umbră – au citit bine Fereastra Overton și Psihologia Maselor lui Gustave le Bon, livrând electoratului teme cu soluții pentru grijile reale.

PiS n-a avut tricicliști

De fapt, a pedalat pe pista din dreapta eșicherului politic, fără ca tricicliștii lui Kaczyński să-i bage-n seamă. Cel de-al doilea partid al Alianței A Treia Cale, Polonia 2050, condus de jurnalistul Szymon Hołownia, 48 de ani, este un agent verde până-n prăsele al ideologiei neomarxiste a schimbărilor climatice. Ați crezut cumva că Polonia 2050 reprezintă un proiect de țară? Nici vorbă. Polonia 2050 este border-line-ul, vorba progresistului, Zero Carbon. Adică, fără dioxid de carbon, element necesar în procesul de fotosinteză. Fosta vedetă de televiziune și-a imersionat recent partidul în lacul fără viață Renew Europe, condus de uitatul păcălici Dacian Cioloș. Principalul element al programului său electoral este reprezentat de transformarea ecologică și dezvoltarea pieței digitale.

Dacă tot veni vorba despre Dacian Cioloș, măritat în Franța, actualul șefulețul bruxellez al jurnalistului polonez, fiindcă partidulețul său n-are trecut, nici viitor în România, va fi băgat pe gât liberalilor de către Iohannis, în schimbul viitoarei alianțe Renew – PPE. Hołownia e un personaj gen Lucian Mîndruță, pedalând pe cărări by default.

Moderatorul emisiunii de format internațional „Polonezii au talent,” făcut politician. Cine e noua supriză politică?

Szymon Hołownia a devenit vedetă de televiziune după ce a fost angajat în formatul internațional “Polonezii au talent.” Înainte, era editorialist la Gazeta Wyborcza. A condus și redacția Religia Tv, realizând un talk-show etic, plasând studioul într-un Mall. Titlul emisiunii “Dumnezeu e în marele oraș” nu-l proiecta ca pe un viitor iepure electoral.

Băieții cu știința psihologiei maselor l-au instruit și trimis în arena politică, doar după ce a învățat bine lecția dreptei, deși identitar e ecologist sadea. Se declară romano-catolic. Înainte de a se căsători, Hołownia a fost în Ordinul Dominican și era pregătit să se călugărească. E vegan. Se prezintă drept un credincios practicant, chiar dacă a refuzat împărtășania preotului Bisericii Carmelite din Varșovia, că acesta a vrut să-i schimbe opiniile politice. Cum stă bine unui tefelist, Hołownia l-a denunțat pe Facebook. La un post de televiziune, a declarat că e gata să intre la guvernare alături de Platforma civică, pretinzând ministerele apărării, ale climei și energiei. N-ar refuza nici educația. În campania electorală, a militat împotriva căsătoriilor gay și pentru alocarea unui procent de 7% din  PIB pentru sănătate.

Laboratorul a creat a Treia Cale, scula de sistem care a deraiat trenul suveranist

A Treia Cale s-a fondat cu doar șase luni înainte de alegerile parlamentare, ca o alternativă la Platforma Civică și partidul de guvernare Lege și Justiție. A capitalizat, însă, mai mult din voturile fostului electoral al PiS. A prins mai ales la tineri. De notat că, în ciuda imperativului că cei între 18-30 de ani nu sunt interesați de politică, la scrutinul de duminică, aceștia au fost mai bine reprezentați la urne, decât alegătorii de peste 60 de ani, tradițional legați de PiS. Poate că și referendumul cu întrebări multiple i-a enervat și mobilizat pe tineri la vot, mai ales cu întrebarea formulată de guvernul PiS referitoare la avort. Nu mai interesează pe nimeni că aceasta a fost negociată cu clerul Bisericii Catolice.

PiS a pierdut pe mâna sa. Marea răsucire în problema ucraineană n-a prins. Liderii partidului suveranist și-au pierdut încrederea. Beletul electoral pe partitura supraideologică le-a scrântit gleznele groase, probabil, pentru totdeauna. Greșelile, la fel ca ocaziile în fotbal, se răzbună. PiS trebuie să se pregătească de o lungă opoziție. Mai are un tromf în mână: Andrzej Duda, președintele, doar că puterile sale sunt limitate. Laboranții au creat un excepțional vehicul electoral pentru a impune la guvernare un loialist, un servant al intereselor corporatiste și ale Bruxelles-ului, adică pe eternul servant Donald Tusk.
Sărăcia și disperarea i-a dus pe polonezi în aventura progresistă. Nici că se potrivește mai bine vorba neaoșă: “mai scumpă-i căptuşeala decât blana.” Adică, polonezii merită ce și-au dorit într-o aritmie electorală.    

VOCILE LUMII

Deutche Welle

„Norocul lui Donald Tusk e că, între Platforma sa civică și alianța A Treia Cale, nu există diferențe doctrinare mari. Dacă A Treia Cale nu ajungea în Parlament, șansele PiS erau mult mai mari,” recunoaște Deutche Welle, ediția în limba engleză. “Dintre cei 72,9%, prezenți la vot, un record absolut pentru Polonia de după 1990, au fost tineri.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News !
Editorialele pot fi citite și pe Telegram

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...
Ultima oră
Pe aceeași temă