8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăOp & EdLa Vilnius, NATO a deschis talcioc

La Vilnius, NATO a deschis talcioc

De departe, vedeta numărul 1 – “accros the nations” – de la summitul NATO de la Vilnius a fost Regep Erdoğan. Ce va primi Ucraina? Nu repetați „marele compromis de la București,” avertizează un fost oficial.

Dacă aliații au cumpărat timp de înarmare pentru Ucraina, țară pe care o vor primi în NATO altădată, liderul de la Ankara a târguit intrarea Suediei în alianță. S-a oferit să nu-și exprime dreptul de veto în defavoarea țării nordice, în schimbul reluării negocierilor pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană! Olaf Scholz a zis “sind nicht zusammen.”
Fiecare zi de susținere a Ucrainei îi costă pe aliați o sută de milioane de dolari. Însă, pe președintele Turciei, nimic. Având Laleli-ul în fibra națională, s-a târguit.

Fantoma summitului de la București bântuie prin Europa nord-atlantică

Fantoma summit-ului de la București din 2008 mai bântuie și azi. Pentru cei care nu-și mai amintesc, George Bush jr a propus atunci aliaților extinderea NATO spre Georgia și Ucraina, în ciuda recomandărilor generalilor să nu facă asta. La acel moment, Franța și Germania s-au opus pentru a nu supăra Moscova.

citește și: Rebelii suburbiilor franceze

De departe, vedeta summit-ului de acum cincisprezece ani a fost Vladimir Putin, care i-a anunțat pe liderii statelor membre că actul va avea consecințe. Și s-a ținut de cuvânt! La scurt timp, a invadat Osetia de sud. Apoi, Crimeea. Și acum mai există în Georgia un război înghețat.

La Vilnius NATO a deschis talcioc
Zelenski, US president „best friend,” e nervos că bătrânul Joe nu-i livrează avioane F16, pe motiv de escaladare a războiului

De data aceasta, Germania și SUA sunt împotriva deschiderii foii de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO. Unii oficiali susțin că Ucraina n-ar avea nevoie de așa ceva. Păi, băi băieți, România a făcut ani grei de anticameră, timp în care și-a prăduit bunătate de miliard de dolari pe autostrada Bechtel, printr-o supremă, dar costisitoare, încinăciune!

Actorul joacă asistat la ruleta rusească

Venit cu vagon Lee la reuniunea prevestită drept „crucială,” Volodimir Zelenski s-a trezit în gară fără bilet de întoarcere. Ce să le zică a lor săi? Că aliații i-au trântit ușa-n nas? Că Putin e mereu de vină? Liderul de la Kremlin nu a fost invitat. Pe stil nou, e criminal de război. 
Afirmaţiile potrivit cărora „locul de drept al Ucrainei este în NATO” şi că va adera „atunci când condiţiile o vor permite” se numără printre frazele discutate, spun diplomaţii, în timp ce oficialii încearcă să găsească o formulare acceptabilă pentru toţi cei treizeci și unu de membri ai NATO. “S-ar putea ca, la fel ca la Bucureşti, să fie lăsată la latitudinea liderilor să rezolve problema,” zice un specialist, citat de Hotnews.

“Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem despre ce să discutăm în legătură cu poziția de membru sau garanțiile de securitate,” a fost replica zilei. Jens Stoltenberg le-a zis-o franc. Bateți-i pe ruși și vă vom trece pe sub Arcul de Triumf!

Victoria Ucrainei pe frontul de est e puțin probabilă. Asta o știu nu doar militarii de carieră, ci orice specialist în arta nedisimulată a războiului.

„Susținem înarmarea cu prețul căderii economiilor lumii civilizate”

Viitorarea declarație de la Vilnius va cuprinde, se spune, o frază gen: «susținem eforturile de înarmare ale Ucrainei.» Mai pe șleau, aliații s-au pregătit de un război lung, din care nu doar producătorii de armament ies în câștig, ci și producătorii de filme de lung metraj.

Să cumperi timp cu bani grei, în timp ce Erdogan îți dă lecții de târguială, asta da plutire în abis!

La Vilnius, timpul nu e atât de fierbinte, ca-n relatările de presă ale trimișilor speciali. Te uiți la ei cum le plouă-n gură, când vorbesc despre măreția și gloria Alianței Nord Atlantice! Nicio vorbă despre prăbușirea economică a țărilor membre, darmite despre suferințele celor care nu calcă valul războiului.

Plutim în derivă? No way. Facem parte din cea mai mare alianță militară de pe pământ și mândria asta ne dinamitează portofelul, dar suntem viteji pe la seminare, poreclite neaoș summit-uri.

Aliații, cum am mai spus, au cumpărat timp. Erdoğan l-a tranzacționat. Nu zice că nu susține Suedia, dar pune condiții. Timpul costă bani, parcă aceasta era deviza capitalismului. Iar aliații l-au cumpărat la prețuri astronomice. Războiul se prelungește, astfel. O situație convenabilă pentru Rusia și China, în vederea ridicării edificiului bipolarității.

Din războiul ucrainean câștigă și SUA și Rusia. Idioții utili decontează

Rusia și SUA parcă merg la braț în acest conflict. Prin trecerea timpului, ambii câștigă. Unul influență, altul aduce bani mașinii de război.

Dacă toți sunt biruitori, atunci e ca la alba-neagră, nu? Ne facem că nu vedem cum cade para mălăiață? Cât de nerecunoscători putem fi taților noștri politici…  

Marii lideri ai țărilor membre NATO merg ca-n videoclipul “Another brick in the wall” spre tăiere electorală, nu financiară.

România cere garanții de securitate și o prezență militară mai sporită. Noi n-avem pretenții. Suntem loiali, precum câinele care stă nemâncat la căpătâiul muribundului.

Dar NATO nu e un organism tarat. E o minunăție a naturii politice. O prea frumoasă fată, pe care toți au curta-o, mai puțin statele care o disprețuiesc. 

Cineva zicea că ar fi fost o glorie pentru România aducerea summitului acesta de târguit timpul la București. Să vină noul Sultan și să ne tragă safteaua?

VOCILE LUMII

Hotnews.ro

La Vilnius NATO a deschis talcioc

„„Indiferent dacă în 2008 a fost sau nu decizia corectă, putem lăsa asta deoparte şi putem spune doar că a căpătat în continuare o importanţă cu adevărat simbolică”, a declarat Timothy Sayle, profesor la Universitatea din Toronto, autor al unei cărţi despre istoria NATO. „Diplomaţii trebuie să le reamintească liderilor că ceea ce NATO spune sau scrie în comunicările sale are o semnificaţie de durată şi poate genera obligaţii neaşteptate”, subliniază profesorul, într-o citare a Hotnews.ro.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...

Într-un gând, într-un glas: Ilie Bolojan, potențial premier

PSD, USR și PNL îl văd ca viitor premier pe "mesianicul" liberal Ilie Bolojan Președintele Consiliului Județean Bihor pare a fi premierul tuturor. Trei dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă