După 30 de ani de reforme eșuate și 30 de miniștri, școala românească pare mai debusolată ca oricând. Radiografia seacă a lipsurilor din învățământ, nu mai impresionează pe nimeni. Printre câțiva profesori dedicați, rătăciți pe holuri și niscaiva olimpici finanțați de părinți și susținuți de aceiași profesori dedicați meseriei, avem sistemul-mamut al României Educate. O școală românească, incapabilă să îi învețe pe copii despre viitor, ci îi lasă ancorați în trecut. Experții în Educație spun că, suntem în situația în care 8 din 10 studenți lucrează în cu totul alte domenii, decât cele studiate, sunt, practic, instruiți la locul de muncă, iar 4 din 10 elevi sunt analfabeți funcțional, citesc, dar nu înțeleg ceea ce citesc.
Începe un nou an școlar!
Pe 15 iunie, anul trecut, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu transmitea profesorilor că va livra “la milimetru” ce a promis, împreună cu Nicolae Ciucă. „Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, declara Marcel Ciolacu.
Între timp, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, îi asigură pe angajații din învățământ că vor fi creșteri salariale, dar anul viitor. „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată, în momentul de față.”
Începe un nou an școlar!
Pentru profesorul debutant, majorarea salarială este de 250 de lei net. Cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, în mediul academic (19% pentru rectori) și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).
Angajații din învățământ vor reveni în școli, cu speranțe sau cu rutine deja exersate, cu un nivel de trai în urma economiei. Salariile lor au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie în care salariile medii și minime au crescut cu 450%, în aceeași perioadă, arată datel ale INS.
Așadar, salariul profesorului nu rezistă. Profesorul, nici atât!
Începe un nou an școlar! Poate, cu mai puțin bullying, violență și umilințe. Poate, cu ceva mai multă încredere și cu ceva mai mult respect.