Publicațiile occidentale prezintă zilnic bilanțurile morților din Grecia. Vara toridă, venită prea devreme, ucide zilnic turiști. Temperatura aerului este în medie de 38°C, mult peste limita de suportabilitate a unor persoane mai în etate.Drumeți cu state vechi sunt dați dispăruți, femei de vârsta a treia, plecate să se întâlnească, nu se mai întorc. Jurnalist medical, mort după o plimbare. Specialiștii recomandă hidratare și evitarea spațiilor însorite. Degeaba. Lumea se aventurează în călduri ecuatoriale, fără apă și fără pălării.
Anul trecut, Grecia a avut 35 de milioane de turiști străini, adunând peste 20 miliarde de euro în PIB. Românii au contribuit cu 2 miliarde. Tot e ceva.
Bilanț mortal în Grecia, în timp ce valurile de căldură mătură țara, titrează The New York Times.
Firește, articolul începe cu un bărbat american plecat în drumeție și care nu s-a mai întors. A fost găsit mort după câteva zile. „Problema drumeților dispăruți nu este nouă – o avem în fiecare an,” a explicat Constantina Dimoglidou, purtătoare de cuvânt a Poliției, jurnaliștilor americani. „Dar în acest an, se pare că mai mulți oameni nu conștientizează pericolul din timpul valului de căldură.”
Albert Calibet, un ofițer pensionar cu dublă cetățenie americano-franceză, în vârstă de 59 de ani, a plecat de unul singur într-o drumeție pe insula Amorgos din Mareea Egee și nu s-a mai întors.
Două franțuzoaice de 64, respectiv 73 de ani, au plecat să se întâlnească și nu s-au mai întors. Un cuplu israelian a murit în Peloponez.
Anunțurile au căzut – valuri, valuri – la doar câteva zile după ce rămășițele lui Michael Mosley, un jurnalist medical britanic și realizator de documentare, au fost găsite pe insula Symi, după ce nu se întorsese dintr-o drumeție. Cel puțin alți șase turiști au murit luna aceasta, în timp ce se plimbau în timpul căldurii extreme.
Comunicările oficiale mortuare nu vorbesc despre băști sau pălării, nici despre lipsa hidratărilor. Dau date seci, cu numărul celor uciși. Nemiloșii zei își iau tributul.
Peste 35 de milioane de turiști străini au petrecut anul trecut vacanța în zona continentală sau pe insule. Mai puțin în Peloponez, una dintre cele mai înverzite părți ale Greciei, neagresată de vizitatori. Acolo era cetatea neînfricaților spartani. Dar cine să fie interesat de istorie? Mare, soare, plajă și bărcuțe…
La câteva ore după ce a plecat din satul Aegiali din nordul insulei Amorgos, cea mai estică din grupul Cicladelor, domnul Calibet s-a oprit la un magazin pentru a cumpăra apă și alte provizii, a spus doamna Despotidi, potrivit NYT, dar „după aceea, nu a mai rămas nicio urmă de el”. Ea a mai povestit că elicoptere, drone și nave de pază de coastă au străbătut insula și împrejurimile, în căutarea lui. Cadavrul bărbatului a fost descoperit într-un pârâu, de o dronă a pompierilor greci. Un drumeț olandez, în vârstă de 74 de ani, a fost și el dat dispărut pe insula Samos. A fost găsit mort după două zile. Soția sa spune că a plecat la plimbare, doar cu o sticluță cu apă și avea telefonul descărcat.
Primarul din Sikinos, Vassilis Marakis, susține că încă le mai caută pe cele două franțuzoaice dispărute. „Au ieșit ieri la plimbare în căldură și acum nu le mai putem găsi,” a declarat el pentru televiziunea națională din Grecia. Una dintre victime nu avea telefonul cu ea, iar cealaltă îl ținea închis.
Am participat la multe conferințe cu parlamentarii creștin-democrați din Atena. În tinerețe, am beneficiat și de o bursă la guvernul grec. La ora 9:00, ajungeam la job. La ora 10:00, mergeam să bem un Frappe. La 11:00, ne întorceam la office. Frunzăream ceva. La 12:30, mergeam la masă. Dacă era foarte cald, reîntoarcerea la birou nu mai era obligatorie. Funcționărimea mergea acasă, la odihnă. Douăzeci de ani mai târziu, Grecia intra în incapacitate de plată. Revolte, progresiști veniți la putere, insolvențe, dat cu flit creditorilor internaționali și iată: revine un guvern creștin-democrat care face bani din turism. Unde sunt insulele luate de marii finanțatori? Guvernarea de dreapta a schimbat legislația și le-a dat cu flit. Doar portul Pireu și-a dat obolul, cu peste 50% din acțiuni vândute chinezilor. În rest, bună pace, căldură toridă și bani mulți lăsați fără facturi sau chitanțe, că doar la greci, minunile nu țin decenii.
De obicei, autoritățile emit avertismente destinate persoanelor în vârstă și celor cu probleme de sănătate, să rămână în casă și le recomandă să se hidrateze corespunzător, în zilele în care se prognozează căldură extremă. Dar acestea sunt mai degrabă linii directoare, decât reguli și nu există restricții privind activități precum drumețiile.
Nu știi când și cum mori. Dar marea grijă, așa cum se destăinuia și Nicolae Ciucă, e să nu mori neîmpărtășit.
Că unii și-o caută cu lumânarea, asta e!
VOCILE LUMII
„Un turist olandez în vârstă de 74 de ani, dat dispărut de o săptămână, a fost găsit mort pe insula greacă Samos, a declarat sâmbătă un oficial al Poliției. Cadavrul său a fost descoperit într-o râpă, la aproximativ 300 de metri de locul în care fusese văzut ultima dată, după ce a pornise într-o drumeție de unul singur, în sud-vestul insulei, în timpul căldurii arzătoare”
Deutsche Welle