Rezultatele recente ale alegerilor și deciziile ulterioare ale PNL au generat o undă de șoc pe scena politică, ridicând semne de întrebare, privind direcția liberalismului în România, într-un peisaj politic complicat și, aparent, contradictoriu.
Declarațiile lui Ilie Bolojan despre responsabilitatea PNL și susținerea Elenei Lasconi, identificată cu valorile europene, deschid calea unei dorințe de repoziționare, deși decizia este văzută de unii membri ai partidului, ca o cedare în fața presiunilor externe. În contextul în care PNL a pierdut masiv în alegeri, această mișcare poate fi percepută ca un gest disperat de a-și menține relevanța politică.
Pe de altă parte, planul de inițiere a unei largi coaliții cu PSD, USR, UDMR și formațiuni ale minorităților aruncă în aer coerența și viitorul politic al partidului. Deși justificată prin nevoia de stabilitate, într-un Parlament fragmentat, o astfel de alianță riscă să dilueze identitatea PNL. Partidul este prins între critici venite din partea electoratului său tradițional și provocările unei colaborări cu partide care au viziuni și agende total diferite. După coabitarea cu PSD și declarațiile de război din campanie, PNL se reîntoarce acum, spășit, tot la PSD. Un fel de „pupat Piața Independenței”, într-o caragialescă retorică de campanie.
Această dublă măsură îmbracă dilemele strategice ale unui partid aflat la răscruce. Avem acum un PNL care caută să se prezinte ca o forță politică rațională și unificatoare, dar cu riscul de a pierde din nou electorat care aștepta ca partidul să se rupă, așa cum a promis, de „ciuma roșie”.
Furtuna din PNL nu este doar o criză de moment, ci un simptom al unei probleme mai profunde: o lipsă de viziune și de unitate care afectează capacitatea partidului de a naviga printr-un peisaj politic cețos și impredictibil. Viitorul liberalilor va depinde de capacitatea lor de a reconcilia aceste contradicții și de a oferi o direcție clară și consistentă, în raport cu partenerii politici, dar și cu susținătorii proprii.
Ion I.C. Brătianu, unul dintre întemeietorii României Mari și președinte al PNL perora așa: „Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale!”
Făclia aprinsă de acest mesaj e purtată acum, printr-o pădure întunecată. Ionel I.C. Brătianu știa că, în mâinile unui lider, această făclie e mai mult decât un simplu instrument, e speranța unui popor. Dacă o ții cu grijă, poate lumina drumul, dar dacă o scapi, va transforma totul în scrum.
Avem deja mai mult de o săptămână de incendii. Cine e „Împăratul Nero”, în varianta balcanică?