Ordinea mondială nu se poate institui plenar – vorba marxistului – decât prin provocarea fricilor consecutive. A fost pandemia, a scăzut temerea războiului. S-a dus Nancy Pelosi să răscolească taifunul adormit din Taiwan. A aprins focul și în Asia. De câteva zile, presa globalistă întreține subiectul posibilei explozii nucleare de la Zaporoje.
Regimul Joe Biden este sub o presiune fantastică. E ca un cuptor de mii de grade pentru turnarea fontei sau oțelului. Simte că pierde războiul cu Putin și lansează petarde de fum. America zdravănă la cap s-a prins de șmecheriile repetate și nu mai vrea guvernarea globală, ci doar prosperitatea ancestrală.
Frica de atacul nuclear e noua provocare a celor care nu știu să piardă.
Geopolitica însă nu poate fi speriată. La fel ca ingineria.
În contextul steagurilor cap de mort false, aruncate pe planetă ca unicornul din poveste, Vladimir Putin face mișto de forța militară a SUA, spunând recent că nu scoate rachetele ultraperformante, că nu e nevoie.
Ingineria e o știință exactă. Nu merge cu o fi, o păți
Ce s-a întâmplat, în ultima vreme? Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de exploziile care au avut loc în perimetrul centralei nucleare. Cine e agresorul, cu adevărat?
Armata rusă a cucerit Centrala Nucleară în luna martie 2022. Acolo a instituit o forță armată de control, care supraveghează angajații și apără de posibile atacuri teroriste. Din cele patru unități de producție atomică, doar două mai funcționează, zic sursele locale, citate de presa occidentală.
Ca de obicei, am consultat specialiștii energetici și oamenii cu carte. Complexul nuclear de la Zaporojie s-a construit după dezastrul de la Cernobîl de profesioniști ai domeniului nuclear. Centralele sunt rusești.
Energia nucleară este eliberată prin reacții nucleare de fisiune și de fuziune a unui neutron cu un atom greu, folosindu-se uraniu îmbogățit. În urma procesului, în reactor se produce o dezintegrare radioactivă. Deșeurile sunt răcite și eliberate într-un perimetru special. Acesta nu mai reprezintă un pericol, decât pentru un perimetru de maximum zece kilometri, conform datelor oferite de autoritățile atomice.
Răcirea a fost buba la Fukushima
Ultimul dezastru nuclear s-a produs la Fukushima în Japonia, în urma unui tsunami, în 2011. A provocat peste două mii de morți, însă doar din proximitate, conform datelor furnizate la timpul respectiv.
12 din cele 13 reactoare au fost dezactivate în primă fază. Grav avariate au rămas doar schimbătoarele de căldură pentru evacuarea materialului rezidual, extrem de fierbinte, din reactor și a componentelor degradabile, eliberate în mare. Practic, deșeurile nu au putut fi răcite, conform normelor tehnologice.
Revenind la construcția centralei de la Zaporojie, toate reactoarele au o cupolă de zece metri grosime, din beton, oțel și zirconiu. Această placă de protecție nu poate fi distrusă de un raid de rachete. Singura care ar putea apărea, ar fi devierea alimentației cu apă, ceea ce ar fi imposibil din punct de vedere militar.
Zelenski cere plecarea și pedepsirea păcătosului
Experții citați de Politico.eu susțin că situația de la Zaporoje – unde sunt în dispozitiv militar 500 de soldați ruși și 50 de mașini grele, inclusiv tancuri, potrivit oficialilor ucraineni – nu justifică avertismente cu privire la un dezastru la nivel european.
“Riscurile de bombardare sunt limitate, având în vedere că reactoarele sunt protejate de până la 10 metri de beton, potrivit lui Leon Cizelj, președintele Societății Nucleare Europene. El a estimat că doar un baraj de bombardamente aeriene țintite ar putea sparge pereții reactorului, susține publicația amintită.
“Un atac asupra locurilor de depozitare a combustibilului uzat, a adăugat el, ar avea un efect limitat, deoarece orice material radioactiv eliberat în eter ar călători doar în jur de 10 până la 20 de kilometri.
5 motive ale diversiunii nucleare. Cinci băști, nicio pălărie
Deci care sunt motivele înspăimântării populației? Niciun om cu țiglele pe casă nu poate crede că rușii își bombardează un bun câștigat.
Armata ucraineană a primit recent 20 de rachete Himars de la americani. Vrea mai multe. Acestea, cică nu ar putea fi interceptate de sistemele radar rusești. Asta în primul rând.
În al doilea rând, Centrala Nucleară se află pe malul estic al Niprului, zonă controlată total de armata rusă. Ucrainenii pot lansa rachete de la Nicopol, dar nu pot derula operațiuni tehnologice de deviere a cursului apelor de răcire.
Al treilea aspect, nediscutat de media mainstream, este că ocupanții vor să livreze energia produsă în sistemul rusesc. Cele patru centrale produceau 20 % din totalul energiei consumate de ucraineni.
Al cincelea motiv de diversiune este că în curând în Zaporoje vor avea loc referendumuri locale, care ar duce la secesiunea zonei.
citește și: Dați sportului 2% din PIB!
Rusia a cerut ONU să prezinte probe ale agresiunii ucrainene. Înaltul for nu a fost de acord să constituie o comisie, care să analizeze datele din teren. În replică, patruzeci și două de state, inclusiv România, au cerut retragerea imediată a agresorului.
Regimul Iohannis s-a asigurat în schimb că poate livra pilulele de iod populației. A împrumutat și republica Moldova cu un milion de doze cerute.
Ar fi putut cere Consiliului de securitate ONU așezarea părților beligerante la masa dialogului. N-a făcut-o! Președintele român reacționează doar la comandă externă. N-are idei! E mai confortabil așa. Știe și el că n-are nevoie de buncărul antiatomic, dar ține flacăra progresistă a fricii aprinsă.
Vocile lumii
Accidentul de la Fukushima
CNN
După aproximativ 11 ani de la dezastru, guvernul japonez a anunțat locuitorii din satul Katsurao, care avea o populație de aproximativ 1.500 de oameni înainte de accident, că nivelul de radiație a scăzut. Că procesul de decontaminare a luat sfârșit. “Un sondaj realizat în 2020 de Universitatea Kwansei Gakuin a constatat că 65% dintre evacuați nu mai doreau să se întoarcă în zona Fukushima – 46% se temeau de contaminare reziduală, iar 45% s-au stabilit în altă parte,” conform unui raport CNN.