Ce mai final pentru activitatea Tribunalului pentru crime de război de la Haga! La scurt timp după ce i-a fost reconfirmată sentința de condamnare la 20 de ani de închisoare, fostul general al croaților bosniaci Slobodan Praljak s-a ridicat în picioare și a strigat: „Nu sunt un criminal de război, resping această sentință!“. Apoi a băut dintr-o sticluță pe care o avea la el.
După care a spus: „Am băut otravă“. La scurt timp după acest incident, el a murit la spital. A fost o sinucidere perfect înscenată. Praljak, posesor a trei diplome universitare, care a lucrat temporar și ca regizor de teatru și televiziune, a băut otrava în fața camerelor de luat vederi – știind că atât în Croația, cât și în Bosnia-Herțegovina mulți oameni urmăreau live la televizor anunțarea sentinței la Haga.
Și a avut dreptate: presa din Croația s-a repezit să deplângă moartea acestui „erou croat“. Președinta Croației și ministra de Externe și-au întrerupt călătoriile în străinătate pentru a reveni în țară. Premierul croat Plenkovici a declarat: „Acest act dovedește nedreptatea morală majoră suferită de croați în Bosnia-Herțegovina“.
Ritualuri binecunoscute
Sigur că lumea se agită când vine vorba de instanța de la Haga. Se vorbește de incapacitate și nedreptate, de un complot anti-croat. Un croat membru al prezidiului din Bosnia-Herțegovina, Dragan Čovici, a făcut chiar următoarea afirmație: „Judecătorii sunt doar marionete ale celor care i-au trimis acolo“. Dar unii au lăudat munca tribunalului, de exemplu membrul bosniac al prezidiului, Bakir Izetbegovici.
Dincolo de sinuciderea tragică, dar și demonstrativă, se observă aici ritualuri binecunoscute și des întâlnite. Judecătorii Tribunalului de la Haga își anunță verdictul. Una din părți se consideră câștigătoare, cealaltă se declară indignată. Nu contează prea mult dacă este vorba de croați, sârbi sau bosniaci. În Serbia se spune mereu că majoritatea celor condamnați la Haga sunt sârbi și că aceștia au fost condamnați în total la 1.200 de ani de închisoare, plus alte patru sentințe pe viață. În Croația există acum un martir, unul care a fost gata să moară pentru apărarea convingerilor sale și ale poporului său.
Citiți articolul integral pe portalul Deutsche Welle