-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDovada că încă mai avem profesori dedicați

Dovada că încă mai avem profesori dedicați

Faptul că mulți copii și tineri refugiați din Ucraina au fost incluși în sistemul de învățământ din România este o dovadă foarte bună că încă mai avem dascăli dedicați.

Vorbim despre oameni care s-au născut pentru această vocație – sau să practice această meserie, dacă preferați această exprimare – și care, în niciun caz, nu sunt motivați de avantaje bănești.

Oameni de calitate, din fericire, încă avem, dar este cazul ca, după foarte mult timp, și cei care reprezintă statul român să vină în sprijinul societății.

Ministerul Educației a înlesnit angajarea în sistemul de învățământ a profesorilor care îi pot ajuta pe copiii ucraineni să se adapteze mai repede școlii românești.

Poate este un semn și pentru cei care controlează destinele Educației că reducerea birocrației ar fi un mare avantaj pentru sistemul de învățământ.

Evident că nu trebuie eliminate rigorile angajării în sistem.

Din contră, e nevoie de o selecție mai bună a celor care intră în sistem.

Ar trebui să scăpăm de cei angajați pe pile, care nu depun niciun efort la catedră și mai sunt și promovați prin inspectoratele școlare din teritoriu sau chiar prin minister.

Criza din Ucraina ne demonstrează că există potențial de resursă umană de calitate pentru școala românească, dar, cum știam, acești oameni nu sunt promovați și, mai grav, nu sunt motivați să intre în sistemul educațional.

Acum, profesioniștii sunt motivați de imaginile tulburătoare din Ucraina să vină în școală pentru a ajuta copiii.

În schimb, Guvernul depune eforturi ca, an de an, rămânerea în sistemul de învățământ să fie o provocare tot mai mare pentru cadrele didactice.

Acum e război la granițele României, dar în ceea ce privește majorările salariale promise angajaților din sistemul de învățământ e liniște, nu și pace însă.

Am mai remarcat că încă există și preoți dedicați, care nu au uitat menirea și tradiția Bisericii din țara noastră.

Am văzut preoți implicați în educarea copiilor refugiați din Ucraina.

Sunt puțini însă și nu beneficiază de niciun sprijin din partea BOR păstorită de Daniel.

Citește și:

Școala ieșită din stare de alertă. Elevii pentru care Ministerul Educației pregătește măsuri speciale

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă