25.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDonald Trump poate câștiga alegerile și din pușcărie

Donald Trump poate câștiga alegerile și din pușcărie

Condamnarea lui Donald Trump pentru 24 de delicte federale – acuzat fiind de falsificare a documentelor fiscale pentru eludarea taxelor – incită competiția electorală din SUA. Trebuie spus că, în rechizitoriile procurorilor americani, fiecare faptă considerată penală are un dosar separat. Acuzatorul public din acest caz, cunoscut pentru afinitățile sale pentru Joe Biden, nu i-a dat nicio șansă. Judecătorul de caz din New York, o metropolă dominată de democrați, urmează să pronunțe sentința pe 11 iulie 2024. Analiștii nu sunt optimiști. Se pun în scenă mai multe scenarii!

America fierbe la plus infinit. Ieșit în fața Tribunalului unde a avut loc procesul zilele trecute, Trump a strigat: “Rușine!” Datorită furiei, suporterii săi erau gata să se ia la bătaie cu forțele de ordine.

Sumele delictelor fiscale nu sunt mari. Michael Cohen, avocatul său care ar fi plătit starului de filme pentru adulți, Stormy Daniels, 130.000 de dolari, în anul 2016, pentru a-i cumpăra tăcerea în legătură cu un presupus act sexual din urmă cu optsprezece ani cu Donald Trump, a recunoscut că a mințit instanța de judecată. Prima oară a susținut că a luat banii din casieria firmei, fără să-și anunțe pe șeful. Ulterior, și-a revizuit declarația.   

În timpul audierilor, Donald Trump a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare. Mai mult, avocații apărării au afirmat de repetate ori: “clientul nostru nu a avut nicio relație cu Stormy Daniels”. Au mai apreciat în fața judecătorului că furtuna s-a iscat din considerente electorale.

Desen Ștefan Popa Popa’S

Atunci, de ce Michael Cohen a scos bani din conturile firmei lui Trump să cumpere tăcerea starletei? Ceva nu este clar în intențiile avocatului. Ulterior acțiunii, s-ar fi aflat că a luat-o pe cont propriu, pe motiv că ar fi vrut să ajungă judecător federal. Conform celor cunoscute, magistrații din SUA sunt supuși unei competiții electorale, înainte de a fi nominalizați pe posturi.

După ce jurații au votat în unanimitate condamnarea lui Donald Trump, turnura procesului duce spre o sentință deloc favorabilă acestuia, în plină campanie electorală pentru prezidențiale. Sentinţa maximă pentru infracţiunea lui Trump de falsificare a registrelor contabile este de patru ani de închisoare. Dar această soluție se dă, îndeobște, celor cu antecedente penale. Majoritatea celor condamnați de magistrații tribunalului din New York, susțin avocații americani, scapă cu amendă sau cu eliberări condiționate. Într-o situație mai gravă, Trump ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau sub control judiciar, mai degrabă decât să fie încarcerat, fiindcă trimiterea sa la pușcărie ar provoca o stare de iad electoral în toată America.

Poate fi ales președinte, în cazul nefericit al trimiterii sale într-o închisoare de maximă siguranță, alături de cei mai fioroși criminali? Răspunsul este: “da, poate”. Când au gândit, redactat și promovat Constituția, părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii nu și-au închipuit că va exista vreodată un condamnat care să candideze la președinție. Potrivit principiilor fundamentale ale legilor, ce nu e interzis este permis.

Donald Trump poate câștiga alegerile, fie că e arestat la domiciliu, fie că e în celulă, cu paza Secret Service-lui la ușa cu zăbrele. Dacă n-ar fi tragic, ar fi comic.

Un candidat la președinția SUA să fie ales asemenea primarilor din România?

Supunerea sa unui control judiciar ar duce la umilințe maxime. Va trebui să dea poliției detalii despre activitățile sale curente. Adică, să le spună împuterniciților de forță ai statului secretele lui de campanie?
Care ar fi scenariile ce țin nu doar SUA cu sufletul la gură, ci și întreaga planetă?

Varianta cea mai soft, admisibilă, conform avocaților americani, ar fi plata unei amenzi. Astfel, candidatul cu mesajul “Make America Great Again” și-ar putea continua periplul electoral.

În situația controlului judiciar, Trump ar fi umilit. Strategii săi de campanie ar primi astfel un cadou. L-ar proiecta ca pe o victimă a sistemului, ceea ce i-ar aduce și mai multe voturi. De altfel, deja și-a maximizat bugetul de campanie. Într-o singură zi după fatidicul proces, a strâns două miliarde de dolari din sponsorizări. Revenirea sa pe platforma X a fost primită triumfal. În doar 24 de ore a adunat urmăritori cât Joe Biden în tot mandatul de președinte.

Valul de simpatie, în acest caz, ar crește până la cer.

Arestarea sa la domiciliu ar fi a treia variantă. În această situație, nu s-ar mai putea deplasa în fiefurile electorale, ceea ce ar vicia procesul electoral. Ar fi prima oară în istoria de peste două sute de ani a SUA, când justiția s-ar amesteca într-o campanie care ar trebui să dea șanse egale competitorilor. Discriminarea într-o lume corectă politic ar fi începutul sfârșitului democrației în statele libertăților și ale viselor neîngrădite.

Trimiterea sa la pușcărie ar da foc Americii. O astfel de variantă nici n-ar trebui pusă în discuție. Dar dacă piromanii istoriei recente merg până la capăt? Nu îi interesează ziua de mâine? Vor, în orice chip, să stârnească războiul mondial, doar de groază că pierd alegerile? Este posibil, dar războiul civil ar fi mai aproape ca oricând.

Sperăm să mai existe rațiune și cumpătare dincolo de Ocean! De alegerile din SUA depinde viitorul planetei.

VOCILE LUMII

Freedom House

“Grupul de reflecție Freedom House din Washington DC, care evaluează țările în funcție de libertate și democrație, susține într-un raport că în 43 % dintre țările pe care le consideră „libere” au existat, din anul 2000 încoace, cazuri de lideri penali. Urmărirea în justiție a liderilor importanți nu este neobișnuită în democrații,” a declarat vicepreședintele executiv al Freedom House, Nicole Bibbins Sedaca, pentru CNN.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ucraina a pierdut la scor; Drulă a pierdut Lasconi

Ilustrație: Marian Avramescu Selecționata Ucrainei a pierdut la scor partida din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024 disputată contra...

Spania adoptă un pachet de reduceri fiscale de 3 miliarde de euro pentru a face față inflației

Guvernul spaniol a adoptat un pachet de măsuri de reducere a inflației în valoare de aproape 3 miliarde de euro (3,21 miliarde de dolari),...

Creșterea Datoriei Guvernamentale în Martie 2024: 845,098 Miliarde de Lei

București, 25 iunie 2024 – Datoria guvernamentală a României a atins valoarea de 845,098 miliarde de lei în luna martie 2024, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă