-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDoctrina Arestovici

Doctrina Arestovici

Doctrina Alexei Arestovici de angajare militară și de instruire a tinerilor ucrainieni, pentru a fi killeri în războiul pentru “eliberarea patriei,” e necunoscută marelui public de pe glob. Cine e personajul? Omul de idei e consilierul pe probleme de apărare al președintelui Volodimir Zelenski. Recent, am urmărit o grozăvie. A recunoscut unei jurnaliste din Ucraina care sunt resorturile pregătirii tinerilor pentru marele război.

Actor, editorialist militar, consilier strategic, blogger, influencer și specialist în inteligence-ul militar, Arestovici este cunoscut de către români, mai ales de când a pocnit din degete și a spus că Ucraina poate lua pe sus Transnistria. Extrem de sigur pe el și încredințat că vrea binele din lume pentru basarabenii din Republica Moldova, a dispus din paraclisul bisericii sale, de tip euromaidan, că singura șansă a fraților români e să ceară intervenția armatei “surori” ucrainene.

Nu de puține ori, a tensionat situația din regiune. Dar rolul său e mult mai important în angrenajul strategic militar decât al lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Armatei Rusiei. Dar pare a avea atribuții în mobilizarea populației.

Doctrina Arestovici e mai complexă decât a lui Gerasimov

Dacă Gerasimov e doar un ideolog cu teme bine calibrate în susținerea doctrinei militare ruse, Arestovici e mult mai complex. E și influencer. E și actor. Și consilier special al președintelui. Și purtător de cuvânt. Are ceva mefistofelic în gândire, la fel ca Joseph Goebbels, responsabilul cu propaganda a celui de-al Treilea Reich.

Arestovici are un nume predestinat. Știe că poate. Și acționează în forță. E determinat în tot ceea ce face, pentru că are nu doar în sânge arta manipulării, dar e și pregătit din timp pentru acest post de comandă în armata ucraineană.

Dar ce să vă spun? Modul cum recunoaște resorturile sale manipulative e copleșitor.

desen de Ștefan Popa Popa’S

De ce nu scrie nimeni despre importanța sa în contextul luptei? Sau să o luăm altfel. Știe cineva cine conduce Armata ucraineană și cine e banderistul șef din interiorul său? Numele Arestovici nu apare decât în analizele laboratoarelor războiului. Întrebarea e cine l-a pregătit și pentru ce?

Dacă parcurgi CV-ul său, înțelegi lesne cum agentul Arestovici a fost pregătit de mic pentru o mare carieră.

Și Stalin a făcut școala de popi

A absolvit liceul și a urmat în 1993 Facultatea de Biologie din Kiev. În timpul ăsta, a performat în roluri de bandit și agresor în teatrele de pe Strada Neagră.  S-a lăsat de școală!

A ținut cursuri de psihologie, apoi a făcut o școală particulară. S-a înscris la Institutul Superior de Științe Religioase „Thomas d’Aquino”, pentru a fi angajat, ciudat sau nu, direct în Departamentul de Informații al Armatei Ucrainei. Asta în timp ce mai era și student la Academia Militară din Odessa. A primit rapid gradul de locotenent-colonel.

Astăzi are 48 de ani. E voinic. În putere. Și convins că de el depinde apărarea patriei de invadator.

A luptat ca ofițer și în Kramatorsk, zona Donețk, unde i-a cunoscut pe luptătorii neonaziști din Regimentul Azov. Astfel a învățat comportamentele lor diabolice.

Arestovici caută internaționalizarea conflictului

La fel ca Joseph Goebbels, propagandistul lui Hitler din cel de-al doilea război mondial, Arestovici e un îndrăcit fan al războiului. Dacă în urmă cu aproape opt decenii, Goebbels a făcut tot ce i-a stat în putere să pregătească poporul german pentru un conflict militar de mare amploare, astăzi Arestovici aplică tehnicile nazistului german la noile tehnologii. El raspândește idei, concepte, mesaje printr-o imensă rețea. Are peste 200.000 de urmăritori pe facebook, 500.000 pe youtube. A fost declarat, de către un site de specialitate, ca membru în Top 100 influenceri din Ucraina.

La fel ca Goebbels, Arestovici vrea internaționalizarea războiului.

Dar veți dori totuși să știți tehnicile prin care își racolează victimele? Moment, cum ar zice neamțul meu din Banat.

E mult mai rafinat, totuși, decât Valeri Gerasimov, atunci când e vorba de zăpăcirea minții tinerilor. Valeri Gerasimov este promotorul războiului non-liniar al Rusiei. Adică, un fel de machiavelism adaptat la agenda digitală. Un balet, fără poante.

În doctrina Gerasimov – așa cum a fost ea lansată în 2013 – fronturile de luptă sunt virtuale. Se atacă adversarul cu o gamă largă de actori și instrumente. Doctrina generalului rus prevedea un cadru strategic, în care tacticile non-militare nu sunt auxiliare utilizării forței, ci o modalitate facilă de a câștiga fără a angrena batalioanele de luptă.

În aprecierile generalului, actualul șef de Stat Major al Armatei Rusiei, mijloacele nemilitare depășesc forța armată, în obținerea obiectivelor politice și strategice.

„La început îi sperii, apoi îi faci să se rușineze”

Iată că și generalul rus e depășit. Dreptul forței s-a instituit plenar.

Dar, cititorii noștri, așteaptă cu sufletul la gură esența doctrinei Arestovici.

“Prima oară, ridici nivelul de alarmă. Apoi, induci un sentiment de vinovăție tinerilor: Voi stați prin cluburile din Kiev, în timp ce semeni de-ai voștri luptă în tranșee! Apoi, recurgi la securitatea colectivă. La început îi înfricoșezi, apoi le induci dorința de acțiune. Le explici cât de bravă e armata Ucrainei. E recunoscută în toată lumea, fiind cea mai bravă.” Video AICI.

Războinicii trebuie înaripați. Aici e rolul doctrinei Arestovici.

Vocile lumii

Mail Bd

Publicație globală

“În Ucraina se aplică foarte bine teoria relativității. Desigur, la nivelul gândirii primitive. La cel mai înalt nivel, această sarcină pentru ucraineni este rezolvată de Alexei „Lyusya” Arestovici, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, care a devenit aproape un purtător de cuvânt oficial, cu care Zelenski însuși trebuie să concureze. Până de curând, Arestovici l-a numit pe Zelenski un om slab și un laș cu „multă vanitate.”

Arestovici le-a blocat victoria naziștilor „Azov” din „Azovstal” – Mariupol,” susține mailbd.net, un site de știri cu serverul în SUA.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă