Investitorii de pe burse sunt șocați. Prețul aurului, la fel ca al Bitcoinului, a ajuns la un maxim istoric. Neașteptata soluție a judecătorilor Tribunalului de Arbitraj de la Washington, prin care s-a dat câștig de cauză statului român, închide practic definitiv mina de la Roșia Montană. Marii investitori din minerit nu sunt interesați de creșterea producției de aur. Mina românească ar fi putut pune pe piață aproape șaisprezece tone anual. Pe planetă, se procesează 3000 de tone în fiecare an. Deci și decizia aceasta poate fi un argument, nu neapărat principal, al creșterii uluitoare pe bursă a valorii unciei.
Prețul aurului a atins un nivel record la începutul săptămânii trecute de 2.160 de dolari, față de piscul din decembrie, când a ajuns la 2.135 de dolari. Este pentru prima oară când acțiunile S&P 500 au depășit 5.000 $, unul dintre factorii importanți de predicție ai unei burse americane fierbinți.
Joi, aurul spot se tranzacționa la 2.160 de dolari pe uncie, în creștere cu peste 8% față de mijlocul lunii februarie și cu mult peste recordul anterior, atins în decembrie, când aurul avea prețul de 2.135 dolari pe uncie.
Vineri, bursele au închis la 1970, 80.
citește și: Europa se pregătește de război
A început sezonul nunților în India, iar băncile centrale cumpără tot mai mult aur
Glumeții burselor susțin că motivul principal al aprecierii unciei stă în deschiderea sezonului nunților în India, dar adevărul nu e departe. Poate fi căutat în strategia finanțelor publice ale Chinei, cu o economie în expansiune, al temerii de extinderea războaielor, în deprecierea dolarului, în scăderea randamentelor obligațiunilor și nu în ultimul rând bipolarizării puterilor lumii.
Se zice – pe bună dreptate – că banii ieftini duc la mutări de capital pe burse! Dar nu este întotdeauna așa.
Coșmarul dobânzilor negative a lăsat urme în conștiința oamenilor cu bani de pe planetă.
Ce se întâmplă acum pe piețele de capital? În primul rând, aurul tinde să aibă o corelație inversă cu dolarul american, a cărui devalorizare e vizibilă și predictibilă. Totuși, un dolar mic e benefic pentru scăderea inflației în lume, defavorizează exportatorii.
Pe fondul ambiguității sistemului Federal Reserve (FED), analiștii financiari corelează aceste creșteri neașteptate cu reducerea dobânzilor.
Se știe că atunci când FED-ul scade rata de dobândă monetară, investitorii se refugiază în asset-uri mai sigure. Când dolarul slăbește, se întărește aurul.
Un alt argument: FED-ul va coborî rata dobânzii
Se întâmplă un paradox! Niciodată n-a existat o similitudine atât de evidentă a creșterii prețului aurului cu cea a Bitcoin-ului, atât de evidentă. Investitorii se refugiază pe piețele de capital neregulate, doar când încrederea în Bursele clasice coboară. Însă, indicatorul S&P 500 indică o înfierbântare a tranzacțiilor de acțiuni pe bursele americane. Toate acestea conduc spre o singură constantă: frica de război.
citește și: Aș fi pariat pe tânărul bavarez Manfred Weber
Miercuri, președintele FED, Jerome Powell, a încercat să domolească tensiunile din piața financiară americană, spunând că reducerile ratei dobânzii vor fi posibile „la un moment dat, în acest an, dacă economia se mișcă conform așteptărilor și inflația continuă să scadă.” De obicei, prețul aurului crește, pe măsură ce ratele dobânzilor scad, o evoluție naturală și de bun simț. Graba investitorilor de a se refugia în aur și Bitcoin arată că știau – înaintea declarațiilor oficiale – că FED-ul va ieftini creditul guvernamental.
Deponenții la bănci încă mai au coșmarul dobânzilor negative
La o inflație prognozată de 2 % în SUA, e logică scăderea ratei dobânzilor.
Niciun investitor nu se simte comod cu o dobândă negativă, așa cum s-a întâmplat în pandemie.
Potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME, există o probabilitate de 73,9 % ca banca centrală americană să-și reducă rata efectivă a fondurilor federale la reuniunea sa din iunie. Dacă acest lucru se întâmplă, calea spre scumpirea aurului, către sfârșitul anului, este deschisă.
Se va putea vorbi despre o criză a obligațiunilor statului american? În condițiile în care Banca Centrală a Chinei, cel mai mare deținător de certificate de trezorerie americană, pariază mai mult pe aur, e posibil ca interesul pentru bondurile FED să scadă, implicit dolarul să se deprecieze. Dar nimic nu se petrece întâmplător.
Alte motive pentru care aurul este la un vârf istoric?
Datorită scăderii sub 5 USD a randamentelor obligațiunilor trezoreriei americane, pe zece ani, prețul aurului a depășit recordul mondial. Creșterea valorii unciei era deci previzibilă. Investitorii sunt ochi și urechi pe piețele de capital.
Aurul este un refugiu când piețele globale sunt volatile. La toate acestea se mai adaugă cumpărarea masivă de lingouri de aur de către Banca Centrală a Chinei, în condițiile scăderii interesului pentru obligațiunile americane.
Pe fondul crizei din Fâșia Gaza și a impredictibilității războiului din Ucraina, Băncile centrale au cumpărat, numai în luna ianuarie 2024, 32 de tone de aur.
Aurul fizic sau acțiunile pe aur?
Aurul fizic nu oferă randament pe termen scurt, precum dividentele la acțiuni sau titlurile de stat, purtătoare de dobândă fixă, cum ar fi certificatele de depozit sau obligațiunile emise de trezorerii. Există un cost de oportunitate. Nu se fac investiții în aur în perioadele fierbinți. Nici efectul de levier – o expunere mare pe piață, folosind un capital relativ mic – nu e eficient. Investitorii de tip delfin preferă alte soluții de creștere a profiturilor.
Aurul este o investiție pe termen lung. Se preconizează că în anul 2050, valoarea unciei să depășească 6.000 de dolari. Deci, cei care vor o pensie sigură, pot investi în aur, dar nu mai mult de zece la sută din economii. Există riscul ca prețul unciei să scadă în contextul creșterii inflației, a dobânzilor băncilor centrale și a derivei șomajului, cu cifre de peste 10 %.
Și mai e un mic mare amănunt, nu se fac investiții când prețurile sunt mari, ci se așteaptă la cotitură.
Depozitarea economiilor în aur este avantajoasă pentru cei care nu vor să aibă grija zilei de apoi, de după pensie.
Există patru mai investitori în minele de aur din lume: George Soros, Janet Yellen (copreședinte al FED), John Paulson (CEO-ul unui hedgefund (administrator de fonduri speculative), cel mai mare proprietar de mine Ray Dalio. Vă întrebați cum Soros, posesor al unei averi de 6,7 miliarde de dolari, coordonează interesele unor super bogați ai lumii? Pentru că SUA sunt cele mai mari producătoare de aur în lume.
Acum înțelegeți cine decide cât aur se produce pe mapamond? De ce resursele noastre trebuie să fie protejate și ascunse sub cupola UNESCO?
Și mai e ceva întotdeauna, înaintea marilor războaie, marile averi se ascundeau în aur. Bogații lumii au un al șaptelea simț, când e vorba de bani.
VOCILE LUMII
The Guardian
“Prețul aurului a atins un nivel record pe fondul nervozității investitorilor din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu și a speculațiilor că ratele dobânzilor din SUA vor fi reduse până în vară.
Scăderea ratei dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA va reduce ratele dobânzilor în iunie. Dobânzile reduse împing de obicei aurul în sus.
Metalul prețios este, de asemenea, folosit ca un depozit de încredere, în perioadele de incertitudine politică și financiară. Prețul unciei a crescut cu peste 300 de dolari de la începutul războiului Israel-Hamas, iar unii analiști cred că ar putea depăși pragul de 2.300 de dolari, la sfârșitul anului 2024,” comentează The Guardian.