Istoricul Marius Oprea şi-a regăsit torţionarul printre fondatorii partidului, singurul din România care are cuvântul “unitate” în titulatură.
Dar nu despre noua încercarea unei părţi din Securitate de a-şi face pârtie politică vine vorba acum la două zile de la Convenţia Naţională a partidului +PLUS, nici că din handicapul unui distrus politic înainte de termen rânjeşte de pe pârtie Iohannis, ci despre ilegalitatea votului prin care Dacian Cioloş a ajuns preşedinte cu 99% din voturi, fără a avea un contracandidat, la fel ca Nicolae Ceauşescu.
Convenţia Naţională a adoptat în weekend statutul. Ceea ce la alte partide tradiţionale dura o zi, două, la +Plus acesta a fost trecut peste electori ca o boare fină. În cinci minute s-a aprobat. Nu tu dezbatere, nu tu opoziţie, nimic.
Suspect de rapid votat, ne-a făcut să căutăm prevederile sale. La sesizarea unui tânăr cu nume predestinat, Răzvan Brătianu, am parcurs deloc surprins documentul public al formaţiunii, unite cu Pădurea.
La o primă lectură, statutul de pe site-ul partidului e contrar celor enunţate politic. Structura e despotică. Preşedintele numeşte membrii Biroului Naţional. Forurile de control sunt forme fără fond. Mult proclamata deschidere către diversitate şi egalitate de gen nu se reflectă în documentul scris. Orice profan sau pifan al Garnizoanei poate înţelege de ce structura partidului e faraonică. Sigur că adepţii cultului aghesmuit cu “albastru de Unitate” nu citesc decât brief-urile trimise de la centru. N-au căderea să deschidă pagina şi să-şi citească drepturile. Preferă să ne delege nouă competenţa şi calitatea de a fi lectori ai unui document fundamental. Lor li se impune ce trebuie să citească. Oricât le-ai explica, ei trăiesc în bula lor. Poţi să le zici sectanţilor că profetul e fals?
La Art 26, se prevede că numitul: “Consiliul Național stabilește normele de reprezentare a membrilor Partidului în cadrul Convenției Naționale, precum și procedura de desemnarea a reprezentanților în cadrul Convenției Naționale, în condițiile prevăzute de Regulamentul Intern.” Care e norma de reprezentare? Nimănui nu i s-a comunicat. Unde e Regulamentul intern? Leguitorul n-a prevăzut alte evadări de la litera statutului.
Articolui 29 prevede că “în cadrul primei Convenții Naționale, desemnarea delegaților se va realiza potrivit unei proceduri speciale stabilite de către Biroul Național.”
Pe judecătorul de la Tribunalul Municipiului Bucureşti, unde se judecă în termen de 30 de zile dacă noua conducere întruneşte condiţiile legale şi poate fi investită, nu-i interesează procedura specială, făcută printr-un soft sau alţi algoritmi funcţionali.
Prezentul document (care e public pe site ) spune că delegaţii la Convenţia Naţională sunt consultaţi pe o platformă internă de comunicare. Asta e cam la fel ca “Diavolul se îmbracă de la Prada.” “2) Candidații de la nivel local sunt desemnați de Biroul Filialei Locale în urma consultării tuturor membrilor de la nivelul Filialei Locale prin intermediul platformei interne de comunicare, în condițiile prezentului Statut și ale Regulamentului Intern. Candidații desemnați
de Biroul Filialei Locale sunt validați de Biroul Filialei Județene, potrivit Regulamentului Intern” – se menţionează la articolul 49 din Statut.
Sigur că dreptacii jurişti i-au croit preşedintelui ales de o adunare ilegală un statut pe măsură. El decide, el dispune, el dă cu capul.
Numai că tânărul Brătianu are dreptate. Intrând în prevederile Legii partidelor, Legea nr 14/2003 actualizată, la Art. 14. – paragraful (2) se scrie negru pe alb: „(1) Adunarea generală a membrilor partidului politic sau a delegaţilor acestora, la nivel naţional, este organul suprem de decizie al partidului. Întrunirea acestuia are loc cel puţin o dată la 4 ani.
(2) Pentru partidele care optează pentru organizaţii atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, delegaţii la adunare sunt aleşi de organizaţiile teritoriale, prin vot secret.”
Opa, lopa, Penelopa! Leguitorul a stabilit că delegaţii la adunarea naţională, fie că se numeşte Convenţie Naţională, Congres sau Convent, pentru alţii, sunt aleşi prin vot secret, iar numărul acestora se stabileşte în raport cu numărul membrilor. În Plus, nu în minus, procedurile de selecţie a trimişilor la Bucureşti trebuie scrise în statut, nu în Regulamentele afişate pe la closete.
Aici intervine ilegalitatea celui mai “legalist” partid, să-i spunem, drept pe nume “oficină.” Dacian Cioloş a fost ales ilegal. În termen de 30 de zile, oficialii partidului trebuie să depună la Tribunalul Municipiului Bucureşti dosarul privind desfăşurarea Convenţiei Naţionale. Ministerul Public poate vedea de pe lună afrontul de lapoviţă împotriva legii şi să ceară invalidarea alegerii lui Cioloş sau chiar încetarea activităţii partidului politic şi radierea sa din Registrul partidelor politice. Conform legii, mai pot interveni şi alţii în proces. Dacă e bal festiv să fie bal cu delicatesuri şi picanterii media. Să vedem cum îşi organizează iarăşi Cioloş apărarea.
În 1924, liberalul George Mârzescu a scos Partidul Comunist Român în afara legii. Motivele oficiale ale interzicerii au fost caracterul „anti-național” al P.C.R., care ar fi militat pentru „dezmembrarea României”. Pretextul a fost solidaritatea partidului cu răscoala de la Tatarbunar, răscoală a peste 6.000 de țărani basarabeni, împotriva autorităților românești, cu sprijinul Uniunii Sovietice. La scurt timp, şi în SUA, celulele bolşevice au fost scoase în afara legii după grevele de la Detroit. Manifestările de azi împotriva autorităţilor statului nu seamănă cu cele de acum aproape un secol? Întrebăm şi noi pentru o persoană fizică sau juridică interesată să intervină în procesul de la Tribunalul Bucureşti.