Candidații care nu au participat la Evaluarea Națională vor fi înmatriculați în clasa a IX-a în licee sau școli profesionale, în etapa a doua de repartizare computerizată, pe locurile rămase disponibile după prima etapă, cea în care intră absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut examenul.
Pot exista, în condițiile actuale, și elevi buni care să ajungă la un liceu slab sau chiar la o școală profesională, pentru că nu au susținut Evaluarea Națională și vor fi repartizați și după cei care au obținut medii mai mici de 5 la examen.
Există însă posibilitatea de a transfera un elev de clasa a IX-a la un liceu mai bun.
Invocând motive medicale, transferul poate fi realizat chiar mai repede.
Iată ce prevede Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP): “art. 152. Elevii din învățământul liceal, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, cu respectarea următoarelor condiții:
a) în cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situații medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, cu respectarea condiției de medie, menționate anterior”.
La prima probă a sesiunii speciale, cea de Limba și literatura română, s-au prezentat 170 de candidați, din cei 192 înscriși, iar doi absolvenți de clasa a VIII-a au beneficiat de recunoașterea probei.
Important este că liceele nu pot refuza transferul unui elev, dacă media acestuia este cel puțin egală cu cea a ultimului admis în unitatea de învățământ.
Rămâne însă deschisă portița aranjamentelor de la medic, pentru justificarea absenței de la Evaluarea Națională.