3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiCOVID-19 și viitorul Europei

COVID-19 și viitorul Europei

 

Ivan Krastev, președintele Centrului pentru strategii liberale

și 

Mark Leonard, director ECFR

Criza COVID-19 este cel mai probabil cel mai mare experiment social din viața noastră. Nu știm când sau cum se va termina. Este încă prea devreme pentru a prezice modul în care s-a schimbat radical modul în care europenii își văd propriile societăți, dar este deja evident că pandemia a schimbat modul în care percep lumea în afara Europei și, ca urmare, rolul UE în viețile lor.

Opinia publică nu a fost un factor politic major în primele etape ale crizei COVID-19. Dar, în următoarea etapă a crizei, deoarece guvernele își asumă noi responsabilități și încearcă să strângă trilioane pentru a finanța o redresare, nu va fi suficient pentru Bruxelles și capitalele naționale să dezvolte planurile potrivite. Acestea vor trebui să găsească un cadru adecvat pentru a-și justifica politicile. Pentru a face acest lucru, va fi important să înțelegem modul în care COVID-19 a schimbat – sau nu – a schimbat temerile și așteptările publicului.

Noile date privind sondajele europene ale ECFR sunt, la prima vedere, paradoxale: arată un sprijin uriaș pentru cooperarea europeană în egală măsură cu dezamăgirea în instituțiile existente. Pe de o parte, majoritatea oamenilor din toate țările din sondaj – de la 51-52% în Suedia și Franța la 80% în Spania și 91% în Portugalia – spun că criza i-a făcut mai convinși de necesitatea cooperării UE ulterioare . Pe de altă parte, majoritățile din toate țările intervievate se plâng că UE nu a ridicat provocarea. Aceasta include 63% în Italia și 61% în Franța. Poate că mai îngrijorătoare decât numărul mare spunând că UE a avut un comportament prost sunt numerele și mai mari care spun că UE a fost irelevantă (mai mult de jumătate dintre respondenți în Franța).
Față de o amenințare existențială, largi majorități au considerat că nimeni nu a fost acolo pentru a-i ajuta – cu un număr foarte scăzut, văzând sprijin din partea UE, a instituțiilor multilaterale internaționale sau a celor mai mari parteneri economici din Europa. Criza a făcut daune durabile reputației celor mai mari doi parteneri economici ai Europei: Statele Unite și China. În cazul Chinei, atitudinile europenilor s-au agravat în mare măsură, probabil din cauza modului în care criza a relevat o latură agresivă a activității internaționale a țării. Între timp, prăbușirea imaginii SUA în ochii multor europeni nu este, în opinia noastră, doar un simplu alt indiciu cât de mult se opun europenii modului de a face politica externă a lui Trump.

Este, de asemenea, un indiciu că criza covid-19 a făcut ca mulți europeni să vadă SUA ca un hegemon rupt care nu poate fi încredințat să apere lumea occidentală. COVID-19 pare să fi schimbat dramatic modul în care europenii văd lumea dincolo de continentul lor, ceea ce, la rândul lor, i-a determinat să reevalueze rolul UE. Dacă analizăm mai profund datele, suntem capabili să construim trei modele mentale pe care cetățenii europeni le folosesc pentru a înțelege lumea după criză.
În primul rând, avem „Noi Războinici Reci”, care alcătuiesc 15% din cei chestionați. Acești cetățeni cred că viitorul este o lume bipolară, cu SUA ca lider al lumii libere și China liderul unei axe autocratice care include state precum Rusia și Iran.
În al doilea rând, avem „DIYers”, care sunt de două ori mai mari decât „Noi Războinici Reci”, reprezentând 29% din cei chestionați. Acești cetățeni cred că, după criză, vom trăi într-o lume în care toate statele vor trebui să o ducă singură, făcând alianțe de comoditate cu alți actori pentru a-și apăra interesele. În cele din urmă, cel mai mare grup și cel mai important din punct de vedere politic sunt „suveraniștii strategici”, care alcătuiesc 42% din cei chestionați. Acești cetățeni cred că covid-19 a creat o lume de blocuri și regiuni. 

În opinia lor, relevanța Europei în această nouă eră va depinde de capacitatea UE de a acționa împreună. Nu a fost covid-19, dar eșecul comunității internaționale de a oferi răspunsuri comune eficiente care au transformat o parte din cosmopolitani de ieri în noii suverani europeni. Pentru ei, Europa nu mai este în principal un proiect motivat de idei și valori, ci este o comunitate a destinului care trebuie să rămână împreună pentru a prelua controlul asupra viitorului său. Opinia mondială emergentă a acestui grup ar putea fi descrisă cel mai bine drept „protecționism progresiv”.

În ceea ce privește dacă fabricația s-ar putea întoarce din China în Europa, cel mai mare sprijin pentru o astfel de schimbare vine din partea celor mai mari țări – Franța și Germania. Cetățenii din țările mai mici par să considere protecționismul mai puțin viabil.
Toate cele trei puncte de vedere ale lumii sunt prezente în toate țările examinate – dar datele contestă multe dintre concepțiile noastre anterioare.
Deși europenii de est sunt adesea caracterizați ca Noi Războinici Reci – având în vedere atlantismul acerb care caracterizează o mare parte a regiunii – Italia și Franța au cel mai mare număr de noi războinici reci. Germanii au o imagine de sine a fi pro-europeni, dar 59% din germani consideră că lumea este definită de țările care au grijă de ele. Guvernele europene și instituțiile de la Bruxelles au observat că criza coronavirusului a făcut ca Europa să fie mai relevantă pentru alegători.
 
 
Planul de recuperare franco-german prezentat în mai ar putea fi începutul unei noi etape vitale a poveștii europene.
 
Comentatorii au descris repede acordul ca un „moment Hamilton” pentru UE, sugerând că planul a fost o postare în scenă pe drumul către Statele Unite ale Europei, în care suveranitatea ar sta cu Bruxelles-ul.
Cu toate acestea, sondajele noastre sugerează că sentimentele cetățenilor europeni de astăzi sunt mai apropiate de cele exprimate de istoricul britanic Alan Milward decât de dragul hârtiilor federaliste. Istoria revizionistă a lui Milward, The European Rescue of the Nation Nation, a susținut că forța motrice a proiectului european a fost o recuperare – și nu o sublimare a suveranității naționale. Deși este adevărat că narațiunea lui Milward se referea la națiunile care își salvau statele din propriile conflicte inerente în anii ’50, cererea din 2020 pentru „mai multă Europă” vizează salvarea statului național de presiunile externe. Datele noastre sugerează că asistăm mai mult la un „moment Milant” decât la un „moment Hamilton”; mai puțin un pas radical spre federalizare și mai mult un consens în continuă necesitate de a împuternici Bruxelles-ului pentru a salva statul național.
 

 

 

 

Cele mai citite

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

Consumul de suplimente alimentare, un obicei al românilor: 90% le folosesc constant

Peste 90% dintre români declară că utilizează suplimente alimentare în mod constant, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun, în cadrul celei de-a X-a ediții...
Ultima oră
Pe aceeași temă