5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCota jucătorilor români în Transfermarkt - noul târg de cai  

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă pe Transfermarkt – un fel de mercurial modern – a reușit performanța de a se califica în optimi de finală, datorită sufletului colectiv, acesta fiind punctul forte identificat și de Cristian Chivu, într-un interviu din presa olandeză.

Trebuie să recunoaștem că mulți dintre bidivii naționalei României aleargă după un contract mai bun. Ajunsă vitrină de salon de lux, UEFA 2024 l-a aruncat afară din lotul lui Galatasaray pe Alexandru Cicâldău, club dispus să-l vândă la jumătate de preț, dar l-a și ridicat la cote galactice pe Radu Drăgușin, cel mai bine cotat jucător român, cu 25 de milioane de euro. Clubul italian Napoli este interesat să-l scoată de pe banca de rezerve a lui Tottenham, unde nu s-a prea adaptat, în ciuda campaniei agresive de marketing tipic britanice.

Sursa Foto: Inquam Photos

Conform ultimelor actualizări ale Transfermarkt, Dennis Man a crescut de la 6,5 la 9 milioane de euro, iar cota lui Valentin Mihăilă, de la două, la 2,8 milioane de euro. Ambii evoluează la Parma. Marele Waske, CEO-ul Borussiei Dortmund, este interesat să pună bani grei pe masă pentru Dennis Man, dar Giovani Becali, impresarul său, mai așteaptă la colțul transferurilor.

Până și distrusul George Pușcas, care trece cu greu pragul de un milion de euro – cotă de transfer, este dorit de Apoel Nicosia, club dispus să-l scoată din sărăcia de meciuri jucate în Italia, unde a fost mai mult rezervă.

De departe, cel mai apreciat erou al naționalei de fotbal a României, portarul Florin Niță, și-a mărit salariul în doar câteva meciuri la națională. Dacă înainte de UEFA 2024, avea un salariu anual de 500.000 de euro la echipa lui Marius Șumudică, Gaziantep din Turcia, Dan Șucu este dispus să-i dea mai mult, numai să vină la Rapid. Antrenorul român crede că echipa sa îi va mări salariul, iar cota lui salarială ar putea depăși ușor un milion de euro pe an, analizând ofertele arabe.  

Cel de-al doilea Denis din naționala lui Edi Iordănescu, Denis Drăguș, a fost deja cumpărat de echipa turcă Trabzonspor de la Standard Liege, cu suma de 1,7 milioane de euro, chiar înainte de a încălța ghetele galbene pentru meciul României cu Belgia de la Köln. Internaționalul român a fost împrumutat de Standard Liege la Gaziantep, unde era pregătit de Marius Șumudică, având un sezon foarte bun. Fanii clubului din Anatolia au făcut balamuc, după ce au aflat că fotbalistul va evolua la rivalii din Trabzon.

Deși nu l-a prea folosit, Rayo Vallecano, club spaniol din prima ligă, a fixat deja prețul pentru un eventual transfer al băiatului cu păr albastru, fundașul dreapta al “soul team”, Andrei Rațiu, la cota de 10 milioane de euro, deși în prezent este la limita de  1,4 milioane de euro, potrivit Transfermarkt. Nefolosit de clubul său madrilen, băiatul cu păr albastru a evoluat la cluburi precum Villarreal și Huesca, în Spania, și la ADO Den Haag, în Olanda, toate în ligile secunde.

Andrei Rațiu este, de departe, revelația echipei naționale a României. Intrat în teren ca un sărac, iese ca un om bogat, fiindcă a știut să dea totul pe teren.

Germania 2024 a fost șansa vieții lui. Plecat de mic din Aiud, a fost plimbat de părinții săi la mai multe cluburi spaniole, unde s-a format ca jucător.

Andrei Rațiu a debutat pentru România în septembrie 2021, la o victorie cu Islanda, 2-0. De atunci, cel căruia lumea îi zice acum „Sonic” (ariciul albastru) a adunat 20 de selecții pentru „tricolori.” De asemenea, a participat cu România și la Jocurile Olimpice. 

Chiar dacă nu ne plac picioarele-n tavan ale lui Ianis Hagi, presa occidentală vorbește despre un iminent transfer al său la un club italian. Nu l-a convins pe Philippe Clement, prim dregătorul lui Glasgow Rangers, să-l mai țină. Îl va vinde celui care va da mai mult. Culmea calendarului Campionatului European, Ianis Hagi are programată cununia religioasă în seara jucării finalei UEFA 2024. Dar dacă…?

Jucătorii români își pot dubla cota de piață, în cazul unei calificări de senzație în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal Germania 2024. Ceea ce pare fantastic pentru jucătorii români, în cazul lui Ian Maatsen, fundașul naționalei Olandei, este o întâmplare normală. Înainte de meciul dintre România și Olanda din optimile EURO 2024, jucătorul de 22 de ani, care evolua la Borussia Dortmund, a fost transferat de Aston Villa, contra unei sume de 44 de milioane de euro, ce pare o cifră galactică pentru români.

Lotul probabil al Naționalei lui Edi Iordănescu pentru partida cu Olanda, de marți, ora 19:00, ar fi: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Drăguș, Mihăilă. Cum se vede, echipa s-a compus departe de interesele impresarilor, noii samsari moderni.

VOCILE LUMII

Spectatori români la Munchen

“Peste 130.000 de fani turci au asistat la meciurile Euro 2024 din Germania, conform presei germane, pe baza datelor de la UEFA. România a fost susţinută la meciurile din faza grupelor de 92.000 de fani şi se află pe locul cinci în clasament, fiind devansată de Albania. 1. Turcia: 130.000 fani; 2. Germania: 125.000; 3. Croaţia: 103.000; 4. Albania: 95.000 5. România: 92.000; 6. Scoţia: 82.000; 7. Olanda: 80.000; 8. Serbia: 73.000; 9. Polonia: 70.000; 10. Anglia: 65.000”, scrie GSP.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă