-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăOp & EdCorul robilor: „Slava Ukraini”

Corul robilor: „Slava Ukraini”

Volodimir Zelenski își pierde din ce în ce mai mult aura de erou, cel puțin printre români. Restricții la cereale, emoțiile tot mai mari ale românilor din Cernăuți, față de regimul antiminoritar de la Kiev fac ca „Lumina lumii” să pâlpâie. Doar Corul robilor mai cântă „Slava Ukraini.”

Informația, potrivit căreia “Compania națională de căi ferate a Ucrainei a restricționat temporar transportul unor bunuri agricole prin punctele de trecere a frontierei către România și Polonia,” a cam terminat emoția pentru Ucraina. Articolul România, pe lista neagră a Ucrainei. Au fost restricționate exporturile a avut peste o sută de mii de accesări, doar pe site-ul “României libere.” Semn că românii s-au cam săturat de fițele divei cu pretenții de primadonă, chiar de figură eroică.

Cititorii noștri nu au nevoie de traducerea semnificației cântului din Actul al treilea din Nabucco, opera lui Verdi: Va pensiero.

Legenda pare că se fâsâie. La mai puțin de două luni. Deh, aroganța, impertinența, demagogia îl apropie tot mai mult pe Zelinski de calitatea lui oficială de comediant.  

Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar, de la începutul invaziei Rusiei, a fost forțată să exporte bunuri pe cale feroviară. Portul de la Constanța mustește acum de barje, șlepuri și vapoare.

Corul robilor: „Slava Ukraini” sau despre cum Ciolacu și Cîțu au salutat în limba lui Bandera

Informația despre restricționarea cerealelor (Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali) a fost transmisă presei de către firma de consultanță APK-Inform, “începând de luni și până la noi ordine,” conform comunicatului.

“Slava Ukraini.” Așa au salutat Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, președinții celor două camere ale Parlamentului României, discursul lui Volodimir Zelenski care a promis că va acorda drepturile legale minorității românești din Ucraina. Sunt peste 400.000 de etnici români, fără dreptul la învățământ în limba maternă, așa cum prevăd acordurile internaționale.

citește și: Învierea

Salutul “Slava Ukraini” era folosit de banderiști în timpul marelui război, dar și la mitingul maraton din 2013, poreclit #euromaidan. Răspunsul camarazilor de luptă cu beculețe și stegulețe ale UE era „Kozakam slava!”  (“slavă cazacilor”, cei pe care ucrainenii îi consideră drept strămoși). conform Euromaidan Press.

Corul robilor Slava Ukraini
Desen de Ștefan Popa Popa’S

Salutul era folosit încă din timpul războiului de independență al Ucrainei din 1917-1921. A fost folosit și pe timpul dorinței ucrainenilor de anexare a Basarabiei. Noroc că armatele regale s-au opus.

Însă, pe timpul URSS, salutul era interzis. Doar banderiștii îl foloseau în taină.

A revenit pe buzele ucrainenilor, în perioada când își reafirmau identitatea ca stat suveran, după dezlipirea de Uniunea Sovietică.

„Slava Ukraini” și în războiul moldavo-transnistrian

„Slava Ukraini.” În timpul războiului de pe Nistru, în 1992, soldații ucraineni luptau alături de regimul separatist de la Tiraspol, pentru că doreau alipirea acestei regiuni. Militarii așa se salutau.

În toate negocierile privind formatul Transnistria, diplomații de la Kiev au ținut partea rușilor. Oficialii de la Kiev se gratulau tot cu “Slava Ukraini.”

În 2017, guvernul de la Kiev a promovat o lege de interzicere a drepturilor minorităților de a învăța în limba maternă. Spre “Slava Ukraini.”

În anul 2018, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a luat pe sus angajații Centrului cultural Român ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi. Securicii “slavei Ukraini” (cum au pronunțat în cor președinții celor două camere ale Parlamentului României) s-au năpustit asupra reprezentanților culturii românești din Nordul Bucovinei. Au fost anchetați toți angajații asociației minorității române, pentru promovarea unor materiale care ar conţine „apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a statului” ucrainean.

De fapt, au fost ridicate hărți și documente despre România Mare.

Doisprezece ofițeri ai SBU au intrat, fără mandat dat de judecător, în clădire. Au percheziționat și Librăria Mihai Eminescu din apropiere.

Instituțiile funcționau legal, pe baza legii din Ucraina.

Cum s-au pus în genunchi coriștii de la București?

Autoritățile de la București au avut o simplă contra-reacție: au desființat Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ din subordinea guvernului român, semn de supunere față de cel ucrainean.

Oare câți oficiali români știu ce a făcut marele patriot Eudoxiu Hurmuzachi, încă de pe vremea când statul ucrainean nu exista?

Ucraina are peste o sută de miliardari. România, grație luptei anti-corupție, niciunul. Criminalitatea organizată în numele “Slava Ukraini” n-a fost încă simțită de europeni. Atunci să vedem reacția îndrăgitorilor de străini.

La abuzul serviciilor secrete de la Kiev, românii – care astăzi flutură steagurile Ucrainei – nu au avut nicio reacție. Ori nu știau, ori nu le păsa.  

Cum simt românii la pompă „Slava Ukraini”

„Slava Ukraini” și-au zis robii hegemonului, când au semnat noul acord militar româno-ucrainean.

„Slava Ukraini” simt românii în fiecare zi la stația PECO, la facturile de energie și în piețe la alimentele scumpite.

Ieri, premierul Nicolae Ciucă, prezent în Ardeal, a recunoscut că prețurile la alimente în piețe au crescut mult și că un coș de Paști ar fi de 800-900 de lei, mult prea exagerat, în opinia sa.

Dacă Ucraina ar fi rămas la statutul de neutralitate și nu cerea accederea în NATO, europenii n-ar fi plătit prețul războiului. Doar membrii corului robilor pot crede că sancțiunile impuse Rusiei nu se întorc, precum bumerangul. “Slava Ukraini?” Dar pe când “Slavă României?” Sau e incorect politic?

Vocile lumii

Nichita Danilov

Scriitor

Corul robilor Slava Ukraini
Nichita Danilov a scris peste douăzeci de cărți. În 1995 a obținut Premiul Fundației Soros

“Nu pot să nu mă întreb dacă după câștigarea acestui război, Ucraina va fi cu adevărat independentă sau va deveni un avanpost american în coasta Rusiei, asta bineînțeles dacă după război Rusia va mai exista în forma actuală?! (…) Polonia și Lituania au format în trecut un stat puternic, Uniunea statală polono-lituaniană, care a dominat această parte a Europei. Șansa Ucrainei e să se alipească acestui grup,” a scris pe pagina sa de facebook scriitorul ieșean, Nichita Danilov.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Israel intensifică atacurile în Fâșia Gaza: bilanț tragic și evacuări de spitale

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 17 palestinieni, inclusiv opt persoane aflate într-o școală care adăpostea familii strămutate, conform...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă