Românii au înţeles că trecerea de la “Urgenţă” la “alertă” e ca de la izmene, la pantaloni scurţi, deşi timpul nu e încă de vară. Coronagiunea, acea stare de nepăsare endemică, a cuprins întreaga Românie.
Ce e coronagiunea?
Pentru a înţelege mai bine staza socială, poate e bine să ne reamintim că în jurul marilor oraşe s-au încins mici petreceri în weekend, au sfârâit grătare, lumea s-a veselit, fără a şti că războiul cu inamicul invizibil încă nu e câştigat.
Pentru mulţi coronavirusul e ca statul invizibil. Nu există.
În zadar le explici ce înseamnă cazuri asimptomatice, mulţi spun că e o invenţie a imperialiştilor.
„Ai luat bani ca să te declari infectat?”
Ca trăitor pe moşie, mă lovesc de mentalităţi ciudate. Într-una din zile, când i-am recomandat unui localnic să poarte mască atunci când merge în spaţii închise, mi-a spus că-l jenează. Când am insistat că sunt patru cazuri în comunitate, mi-a replicat sec: pe unul îl cunosc. Mi-a mărturisit că i-a aplicat următoarea întrebare: ai luat bani ca să te declari infectat cu Corona? Şi ce a răspuns cel vindecat? Nu a zis nici nu, nici da. L-am lăsat în plata Domnului. Nu poţi să-i scoţi omului cuiul din cap. El crede că virusul nu există.
Şi asta la 20 de km de Bucureşti. Ce să vorbim despre măşti în comunităţile îndepărtate? Cine poate da zilnic 4 lei pe o zdreanţă?
Marea bişniţă pe banii statului
Peste tot e bişniţă cu măşti. Dacă am fi avut un guvern responsabil am fi fost mai bine protejaţi.
Încă de la începutul crizei, mulţi s-au gândit că e vreme de tun. Dacă la nemţi preţurile sunt controlate de stat, pe segmentul de luptă contra coronavirusului, aici e ca pe cascada Niagara.
Dacă deschizi SICAP-ul te iei cu mâinile de cap. Întreaga administraţie cumpără termometrele de tip scanner (simple jucării), dezinfectanţi cu preţ aurit, măşti de să pui botniţă şi la câini. E un business de stat.
Mai are rost să ne întrebăm cui foloseşte criza? De ce doi primari din Mehedinţi au publicat aceleaşi anunţuri de achiziţie? De ce tot mereu doar unii câştigă?
S-a mai auzit ceva de Hexi-Pharma a patronului sinucis? De ce vindea aqua chiorensis la preţ de Emiplant?
Nu avem legislaţie împotriva speculei
Dacă am fi avut o legislaţie împotriva speculei, nu ar fi plecat din distilăriile fraţilor Micula spirtul la preţ dublu de dinaintea crizei. Aceeaşi fraţi care s-au bucurat de câteva sute de milioane de lei returnaţi ilegal, să ne ţinem de neamuri, nu? Dacă tot e moda cumetriilor instituite ministerial de Grindă, ministrul care şi-a înălţat casa, peste avizul autorităţilor cu un etaj, pentru că nevasta a vrut o grindă mai sus.
Să ne mai întrebăm de ce la sediul PNL s-a închis uşa în bot tinerilor care au venit cu cereri de încruscrire cu Boss-ul focşănean, pentru un biet loc de muncă, nu de şef?
Vocile lumii:
The Telegraph: Patru din cinci comercianți (79 la sută) de pe piața de fructe angro din Lima, capitala statului Peru, au fost pozitivi pentru coronavirus. În alte piețe mari din oraș, cel puțin jumătate au fost descoperiţi ca purtători.
Infanteriştii ordinului conspiratorilor cred că virusul nu există
În SUA, înainte de blocada oamenilor în casă, în Arizona doi fraţi au fost arestaţi pentru speculă cu spirt. Au luat 15.000 de sticle de dezinfectant cu jumătate de dolar, recipientul, pregătindu-se să-l vândă cu 3-4 dolari în perioada crizei ce o intuiau.
Pentru că autorităţile nu sunt legate la cataramă de speculatori, ca la noi, poliţia i-a săltat în plină zi şi deferiţi justiţiei. Au fost imediat reţinuţi.
Poate ar interesant să vedem de ce spirtul la noi costă dublu decât în SUA, în condiţiile în care alcoolul e monopol de stat.
La aşa câştiguri nesperate, marii bişniţari ai statului sunt gata să tragă oricând petreceri, darcă nu ar mai fi restricţiile.
Micile, marile petreceri, dansuri cu Corona
Revenind la micile petreceri, responsabile de rangul cel mai înalt de răspândirea coronavirusului în comunitate, conform studiului publicat de London School of Hygiene and Tropical Medicine și de la Alan Turing Institute din Marea Britanie, pe care l-am publicat pe un site medical, infanteriştii ordinului conspiratorilor au năvălit să spună că e propagandă pentru statul în casă.
Pentru majoritatea lumii nici contractele cu dedicaţie nu există. Au votat „să vină ai noştri şi să fure noaptea ca hoţii.”
Lumea care vede cipuri şi în vaccinuri şi care crede în iluminaţi are supleţea inocentului. Unor astfel de oameni coronavirusul e o conspiraţie.
Pierderea temporară a libertăţilor fundamentale i-a zăpăcit pe oameni. Mulţi nu mai judecă sau au pironul mentalităţilor feudale în cap, deşi butonează zilnic smart-phone-urile. Mulţi văd ştiri, dar puţini pricep.
Pieţele focare deschise
Este şi o vină a autorităţilor şi a media că livrează cetăţenilor mai multe informaţii decât pot ei ei procesa.
Din experienţa ultimelor luni s-a demonstrat, conform studiilor britanice, că spitalele, casele de îngrijire a bătrânilor, dormitoarele comune, fabricile de procesare a alimentelor și piețe agro-alimentare sunt focare majore de Covid-19.
Patru din cinci comercianți (79 la sută) de pe piața de fructe angro din Lima, capitala statului Peru, au fost pozitivi pentru coronavirus. În alte piețe mari din oraș, cel puțin jumătate au fost descoperiţi ca purtători.
112 persoane au fost infectate în Coreea de Sud după ce au participat la „cursuri de dans pe ritmuri latine” în 12 instituţii de profil.
„Exerciţiile intense, în spaţii dens populate, ar putea crește riscul de infecție”, au precizat autorii. Ei au recomandat limitarea unor astfel de acţiuni în spaţii închise.
“Spațiile mici, aglomerarea şi intensitatea antrenamentelor au dus la răspândirea virusului”, a evidenţiat studiul.
Totodată, s-a demonstrat că sporturile cu mai puţin efort, precum yoga, desfăşurate pe un spaţiu mai amplu, sunt mai puţin responsabile de transmiterea virusului.
Dar cine să facă yoga? Scuipătorii cojilor de seminţe, în niciun caz.
Furtuna din creierul unora e de-a dreptul taifun. Numai că inconştienţa lor ţin oamenii cu scaunul la cap prin case. Şi de aici întreaga tensiune socială.