7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăOp & EdComasarea alegerilor, între spirala tăcerii și frânghiile cortinei

Comasarea alegerilor, între spirala tăcerii și frânghiile cortinei

Lumea nu este preocupată de comasarea alegerilor, astfel încât politicienii PSD și PNL fac și desfac strategii în spațiile capitonate, doar cu microfoanele supraveghetorilor din servicii. Ei se ascund, deși nu-i urmărește nimeni. Klaus Iohannis a cerut imperativ o acțiune sinergică. Marcel Ciolacu s-a opus inițal, dar când a văzut cum cad popicele la bilele aruncate de procurori, a catadicsit să negocieze. 

Pentru mulți români, miza este dărâmarea status-quo-ului, dar nu știu pe cine să aleagă ca alternativă. Șoșoacă e prea dură, Simion, rămas un pirpiriu politic, iar celelalte partide suveraniste n-au expunere mediatică și nici vectori mesianici.

citește și: Scrisoare către un conformist de stânga: Suveranismul e întoarcerea rătăcitului din drum, nu o modă

Frica de AUR păzește bostănăria de voturi

Teama establishmentului față de ascensiunea AUR și a partidului Dianei Șoșoacă e puțin exagerată. Cele două partide n-au structuri solide în teritoriu. Filialele sunt agregate de politruci ai vechilor partide, ce nu și-au mai găsit rosturile pe listele acestora. Frustrații nu pot compune o armată învingătoare. Dar cine e generalul?

Ce nu știu alegătorii e că există o criză cronică în filialele partidelor noi, zise anti-establishment. Mesajul liderilor de la centru nu se poate amplifica, din cauza lipsei de credibilitate a conducătorilor din județe, aceștia provenind din lestul altor partide. Marea problemă a formațiunilor suveraniste e că nu pot agrega personalități noi, cu idei și proiecte sustenabile. Aceleași figuri de tristă amintire colcăie prin structurile locale.

Marea greșeală a AUR și a constelației de partide care gravitează în jurul său, e că nu a promovat personalități cu priză la public. Amalgamul de looseri nu poate forma o armată aptă, combatant, împotriva status-quo-ului.

În lipsa unei doctrine clare, a idealurilor care-i adună, auriștii și esoiștii sunt pradă ușoară pentru cei care dețin puterea în județe.

Mai mult, mesajele vindicative nu țin loc de soluții, cum nici țipătul nu face o simfonie. Isteriile împrăștie voturile, nu le adună.

În scenariul comasării localelor cu europarlamentarele, alegerile ar urma să aibă loc pe data de 9 iunie 2024. Asta ar însemna o decalare a alegerilor locale, care ar fi trebuit să aibă loc în luna septembrie. Astfel, noii aleși vor sta pe tușă aproape cinci luni, caz unic în istoria democrației românești.

Ce-i unește cel mai tare pe liderii PNL și PSD? Frica de AUR.

Prin noua stratagemă, cei peste două mii de aleși locali ai puterii ar pune osul la muncă și pentru europarlamentare. Acum, pe bune, cine ar lupta pentru Siegfried Mureșan, Cristian Bușoi, Victor Negrescu sau Adrian-Dragos Benea să o ducă bine, fără să facă nimic pentru țară? Ăștia și-au uitat și țarina. Nu merg la morminți, cum se zice la noi în Banat, darmite să fie preocupați de talpa crăpată a țăranului român.

Iohannis încă face jocurile

Prin vicleana unire de forțe și de simțiri,  PNL ar fi salvat, prin grija lui Iohannis. Ar avea șansa de a trece peste psihologicul prag AUR, care n-are forță de tracțiune în teritoriu, dar are de partea sa o enormă spirală a tăcerii. Adică, alegătorii nemulțumiți de actuala clasă politică ar putea fi lesne seduși. Aceștia sunt ca niște fete nemăritate, ce-și pun pe ape caloianul, în așteptarea lui Făt Frumos. Dar cum să te faci nu doar frumos, ci și măiestuos în fața electoratului captiv? Asta nu ține de farmece sau de cititul în bob, doar de teatrologie. Când n-ai un regizor, nici charismă, dar vrei să fii prizat de public, nu rămâi decât un tuareg în oaza ta tihnită, departe de fetele frumoase de la Casablanca.

Calculele făcute în interiorul coaliției arată că aproximativ 80 % dintre actualii primari și președinți de Consilii Județene își vor reîmprospăta mandatele. Deci sunt buni de înhămat la jugul europarlamentarelor.

O prezență de peste 30 % la europarlamentare, unde îndeobște alegătorii nu prea vin, ar pune mai multe voturi în sacul rătăciților prin Parlamentul European, nominalizați de PSD și de PNL.

Dacă la centru, asistăm la o împăcare istorică între “ciuma roșie” și “pedeliștii-n blană liberală,” nu același lucru se întâmplă în teritoriu, unde se bat ca băieții în curtea școlii. Un aranjament de tip comasare ar îngheța conflictelele de moment. Iată un alt argument în favoarea coaliției.

La toamnă, interesele PSD vor fi diferite față de cele ale PNL

Sigur, că PSD nu are nevoie de susținerea PNL pentru europarlamentare, dar PNL are nevoie – ca de aer – de mâna întinsă de camarazii de companion politic pentru a trece pârleazul, fără a fi făcut de râsul lumii.

O victorie – ca un balon de oxigen – îi va lenevii pe reprezentanții județeni ai PNL și PSD, iar AUR, ajuns pe poziția a treia în jocul europarlamentarilor, ar fi motivat să atace cu maximă responsabilitate și forță alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

citește și: A fost pus Viktor Orbán cu botul pe labe?

Viclean cum îl știm, Marcel Ciolacu se lasă greu convins să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare, fără a cere, la schimb, comasarea primului tur al prezidențialelor cu cel al parlamentarelor, având răgaz de două săptămâni, până la finală să aplice, asemenea lui Băsescu, soluția imorală. Adică, să cheme toate formațiunile în jurul său pentru a învinge contracandidatul AUR.

La ultimele alegeri din toamnă, interesele PSD și ale PNL nu mai sunt convergente, ci divergente. Dacă PNL-ul vrea să aibă un prezidențiabil cu șansă de a intra în turul doi, PSD-ului îi e mai la îndemână să joace finala cu reprezentatul AUR, după principiul poporul alege răul cel mai mic.

Pădurile execută decizile președintelui

Pădurile se agită să impună voia stăpânului de la Cotroceni, care visează o finală Ciucă-Ciolacu, asta dacă nu se învolbură Potomacul. Până la așteptate revenire a lui Trump, securicii au asigurat hegemonul că mențin status-quo-ul.

O lebădă neagră ar putea strica mezamplațul. Dar cine să o arunce-n luptă, dacă cel mai mare specialist în emoții publice e confortabil cu actuala putere?
Cine-l oprește pe George Simion să profesionalizeze actul comunicării și să le răstoarne masa-n cap?

Se pare că în România, orice politician e tras de cheiță, altfel nu înțeleg de ce nu se prăvale bolovanul din vârful muntelui.

Vocile lumii

Lucian Negrea

„Dacă planul PSD și PNL de a-și conserva primele două locuri și marginalizarea AUR vor reuși, atunci jocul va avea efecte pe termen lung. Un eventual eșec la alegerile comasate nu va fi unul definitiv pentru AUR, care va reveni puternic în joc pe final de an. Atunci, PSD și PNL vor schimba jocul, în special PSD nemaivând interesul de a-i menține sus pe cei de la PNL,” scrie Lucian Negrea, pe portatul știripesurse.ro

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...
Ultima oră
Pe aceeași temă