3.6 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCodații de la examene

Codații de la examene

Această decizie putea fi luată chiar înainte de a fi impusă de legislația europeană și ar fi mai redus din mahalaua națională care se formează în jurul Evaluării și a Bacalaureatului.

Există speranța că acum nu se vor mai înregistra maldăre de contestații aberante la inspectoratele școlare și la Ministerul Educației, în care un elev sau părinții acestuia reclamau rezultatele unui coleg, prezentând scenarii demne de mari pelicule, dar care nu au putut fi dovedite niciodată.

Din nefericire, face parte din tradiția românească, de a ne uita mereu peste gard și mai puțin în ograda proprie, unde suntem convinși că totul este excelent și, până la urmă, “să moară și capra vecinului”.

Nu contest că s-au făcut și cel mai probabil se mai fac și, sperăm, că se vor mai face tot mai puține aranjamente la examenele naționale.

Au existat și cazuri în care profesorii s-au trezit incluși în astfel de ecuații de către personaje de prin inspectorate, chiar fără să știe.

Dar sancțiuni, nu am prea văzut.

Este firesc să ne întrebăm dacă măsura de a păstra anonimatul la afișarea rezultatelor va fi transformată într-un avantaj de către comercianții de note ?

Teoretic, nu ar fi nicio diminuare a măsurilor de asigurare a corectitudinii probelor, dar realitate bate mereu ceea ce este pe hârtie.

În plus, vorbim de un sistem care scârție serios și a dat erori și când nu era vorba de folosirea doar a unor coduri.

Am avut parte de rezultate trecute greșit și când acestea nu erau anonime.

De asemenea, nu trebuie uitat că avem un Minister al Educației ale căror platforme au fost sparte de atacuri cibernetice sau au picat singure de foarte multe ori.

Am văzut cum au trecut școlile prin etapa online, acum e rândul ministerului de resort să demonstreze.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România și alte șase state UE cer sprijin pentru industria auto, afectată de normele privind emisiile de CO2

Încălcarea limitelor emisiilor de CO2 ar putea genera amenzi de sute de milioane de euro pentru producătorii auto România, alături de Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia,...

Percheziții DIICOT: Doi suspecți acuzați că au introdus 400.000 de dolari falși în bancomate, schimbați ulterior în lei

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, iar aceștia urmează să fie audiați la sediul DIICOT Procurorii DIICOT și polițiștii Direcției de Combatere...

Managerii estimează creșteri de prețuri în mai multe sectoare economice în următoarele trei luni

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat joi tendințele privind activitatea economică pentru următoarele trei luni, care indică creșteri ale prețurilor în sectoarele industrial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă