5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCiucă a furat startul la declarații ipocrite despre noul an școlar

Ciucă a furat startul la declarații ipocrite despre noul an școlar

Luni este prima zi de școală și sunt așteptate tradiționalele discursuri ipocrite ale politicienilor care vor participa la festivități și vor mima interes pentru Educație.

Premierul Nicolae Ciucă a vrut să fie primul în acest an și a lansat o primă temă, în timpul penultimei ședințe a Guvernului: școlile cu toalete în curte.

Consilierii de comunicare ai premierului se dovedesc limitați, cel puțin în ceea ce privește cunoștințele despre sistemul educațional.

Într-adevăr, mai sunt școli cu WC în curte, dar incluse într-un program de finanțare, iar să ridici această problemă cu câteva zile înainte de noul an școlar, e tardiv.

E doar un teatru ieftin pentru a mima empatie, pentru o tentativă de impresionare a electoratului.

Mai sunt circa 230 de școli cu WC în curte, nu 100, cum a afirmat ministrul Educației, deoarece nu s-au realizat lucrări pentru 126 de școli care au avut finanțare anul trecut.

Anul acesta, Guvernul nu a mai dat finanțare, pentru că așteaptă să vadă câți bani se întorc de la proiectele ce nu se vor mai derula.

Nu vor mai fi renovate școlile, pentru că se închid.

Așa s-a reușit și reducerea numărului de școli cu toalete în curte de la aproape 3.000, în anul 2018, la circa 230, în prezent: s-au închis câteva sute de școli, invocându-se numărul redus de elevi.

Discuțiile lansate în spațiul public de premier, legate de toaletele din curți este o perdea de fum, pentru a distrage atenția de la probleme ale sistemului educațional ce afectează toate cele peste 16.800 de unități de învățământ preuniversitar și pentru a căror rezolvare nu se face nimic.

Elevii de clasa a X-a nu au manuale pe noile programe, cum nu au avut elevii din această generație, încă din ziua în care au călcat pentru prima dată pragul unei școli.

Manualele retipărite, care să le înlocuiască pe cele foarte deteriorate sunt mai puține în acest an, pentru că Ministerul Educației nu s-a înțeles la bani cu editurile.

Școlile au nevoie de mai mult decât toalete în clădire, dar probabil că guvernanții așteaptă să mai dispară câteva sute de unități, ca să declare că în sistemul educațional românesc există toate condițiile pentru performanță.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă