2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăOp & EdCircul nu mai e la circ/ Magia unui spectacol de zile mari

Circul nu mai e la circ/ Magia unui spectacol de zile mari

În Piramida lui Maslow, omul are nevoie de mâncare, siguranță și sex. Însă, ființa, în îndumnezeirea sa, mai mult decât un strop de magie.

Ca orice temător de stele și de spirite, am pășit sfios sub cupola unui templu al acrobației românești. AcroGrafica, cel mai recent show, produs de Circul Metropolitan din București, reprezintă actul de bravură lirică al unei echipe fantastice.

Circul nostru de toate zilele s-a mutat, fără circe și păuni, în Parlament.

Într-un moment de declin al creației românești, țuști, ca iepurele din fața puștii vânătorului, sare un spectacol de zile mari.

Este mai mult decât un eveniment artistic cu acrobați, cai și dresori.

Circul nu mai e la circ

Show-ul e de forță și mare rafinament. Poate concura cu cele mai mari spectacole ale lumii. Are mesaj, emoție, imagini 3D, comedianți, acrobați și nu în ultimul rând o explozie de magie. Reușește să captiveze, deopotrivă, părinții și puradeii. Aici se ascunde misterul unei săli sold-out.  

E cunoscută starea, când moare copilul din tine ți-ai pierdut orice virtute. Rămâi doar cu veleitatea. Și de aici se cască infernul copleșitor sau, dacă vrei, devorator.

Circul nu mai e la circ
Foto: Remi Sprîncenatu

Meritul artistic e al producătorului român, care a compus o poveste autentică, vibrantă și emoționantă, fără pastișele culturnicilor, urcați de-a valma pe cat-walk-ul reprezentărilor artistice, copiate de peste țări și mări.

Căutați-o pe Ama să vă învețe cum să visați!

Îndrăzneala Ama Butoiescu, de a stârni vise cu ochii deschiși, atât celor mici, cât și celor mari, e demnă de toată lauda. Forța actului artistic constă în primul rând în originalitate – și de-abia mai apoi – prin reprezentare artistică. 

În uvertura show-ului, povestitorul anunță că, pentru a putea fi magician ai nevoie de cartea cărților. Asistența, află că lucrarea are file albe, dar că încă se mai caută cuvântul magic care să-i redea scrisul. În final, ce să vezi? Nu era cuvânt. Nici interjecție. Un suspin? O prestidigitație? Nimic din toate ăstea. Sufletul se urcă-n gură, ca trompa elefantului.

Dresorii au rămas șomeri și animalele din menajerie au fost concediate #realpolitik

O lege corectă politic a dus la concedierea dresorilor, alungarea animalelor și distrugerea menajeriei. Ce era de făcut? Expirație și inspirație.

Astfel, noile tehnologii, cum ar fi imaginile 3D, au suplinit lipsa darurilor naturii.

Trecerea de la neant la magie e un act de curaj. Se produce, sub ochii noștri, în lumini sclipitoare sâmbătă de sâmbătă!

Circul s-a mutat. Statul Barbă cot a spart oglinda

Dacă stadioanele au ajuns să fie circuri private, iar Parlamentul – Circul de stat, cea ce se comite sub cupola din Ștefan cel Mare nu mai e circ. E artă cu tendințe. Nu pleci din sală fără energie și gândul revenirii!

Acrobații români erau printre cei mai buni din lume. Dar nu au fost promovați.

Cu o stipendie de mizerie, într-o lume (in)corectă politic, vitejii unei dinastii de excepționali schimbă misiunea demonilor și le dă aripi angelice actorilor.

Circul nu mai e la circ
Foto: Remi Sprîncenatu

Spectacolul e un triumf al creației românești. Are poveste, dramă, emoție, steluțe magice, comedianți, lumini paradisiace, întunericuri introspective – ce mai? – un cumul cu aspenger pentru distracție și voie bună.

Petrecem o nouă criză. Depresiile se doftoricesc, nu cu pilule, ci cu magie.

Mergeți cu încredere la Circul Metropolitan și nu vă veți rătăci sentimentele.  

Nu există scriitori români să scrie marea poveste a unui Circ fără egal

Spiritul se hrănește cu stări, așa cum “Apa pentru elefanți” (celebra carte a canadienei Sarah Gruel) încarcă sufletul cu emoții.

“Prin anii ‘30, Jacob Jankowski era un tânăr liniştit, care studia la un colegiu american de prestigiu, până în ziua în care decanul l-a anunţat că părinţii săi s-au prăpădit într-un accident. După tragedie, a devenit neliniştit. Rămas şi fără casă, luată de nemiloşii creditori, şi-a abandonat lucrarea de licenţă şi a plecat în lume. Aşa a ajuns să sară într-un tren, despre care nu ştia că era a “Fraţilor Benzini -cel mai impresionant spectacol de circ de pe pământ.” Era în perioada de început a marii crize americane, iar el, în vârstă de nouăsprezece ani, a găsit în trupa voiajeră o salvare dar şi un adăpost de iad. Obiceiul ciracilor Unchiului Al, proprietarul circului ambulant, era să arunce din tren pe cei care nu erau de folos. Fiind tânăr veterinar, a scăpat şi a fost angajat rapid să se îngrijească de animale,” scriam despre carte pe Bookiseala.ro, în urmă cu mulți ani.

Astăzi, românii trec printr-o criză similară. Nu doar nevoile copleșesc, ci lipsa poftei de viață. AcroGrafica e suplimentul de cultură, care suplinește stimuli alimentari. Hrănește spiritul și încoardă emoția, astfel încât micuții tăi pot fi, preț de aproape două ore, egalii vitejilor care merg pe sârmă și se prăvălesc din neant, doar cu scopul de a pune un strop de adrenalină în viața copiilor.

S-a deslușit misterul! Cuvântul magic nu există

Așa cum am mai spus, evenimentul artistic îi captivează și pe părinți. Are un mesaj puternic, altfel decât cel trasmis de transumaniști, sectarii noii dogme care au alungat poneii și elefanții.

Ama Butoiescu suplinește lipsa dresorilor și a fantasticelor reprezentații, printr-un scenariu de excepție, adecvat minunatei lumi noi, a omului deposedat de simțăminte, dar posedat de noile tehnologii, de un arbitrar cosmic de manipulator.

Între schimburile de roluri și de decor, comedianții au distrat publicul.

Acordurile fine ale mitologiei românești

Finalul e vibrant. Pe o piesă din albumul “Transsylvania” a lui Nicu Covaci, creatorul trupei Phoenix, se împart balonaște tricolore și povestitorul deslușește misterul. Rostește: „ham-ham, a-haa,oauuu… Nu mai căutați cuvinte magice! În lumea noastră fantastică, artiștii nu folosesc cuvinte. Ei transmit prin arta lor emoții, gânduri, sentimente. Sub cupola circului, vârsta, culoarea, religia, naționalitatea, ideologiile politice dispar și suntem toți egali.”

Concluzia momentului: Circul unește, Parlamentul desparte.

Cereți Internetului bilete! Puteți scrie, împreună cu artiștii Circului de stat, manifestul pentru toleranță, îngăduință și visare al artiștilor și acrobaților români de un talent îndumnezeit.

AcroGrafica e un produs sută la sută românesc, într-o piață înecată de vespasienele occidentului decadent.

VOCILE LUMII

Afișul evenimentului

Circul nu mai e la circ
Afișul spectacolului

AcroGrafica” este poarta de acces spre o lume de vis, unde magia ia naştere! În moderna arenă din Aleea Circului, aducem dansul şi acrobaţia, proiecţiile tridimensionale şi luminile feerice, buna dispoziţie şi relaxarea în cadrul unui eveniment în premieră, care marchează mai bine de jumătate de secol de performanţă la cel mai înalt nivel. „AcroGrafica”, semnat de Ama Butoiescu, este un spectacol intuitiv, puternic, impresionant, dedicat întregii familii, care ne propune să fim mai toleranţi, mai relaxaţi şi mai puţin temători.’ – se spune în posterul evenimentului.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă