Alegerile anticipate din Franța de duminica trecută s-au dovedit prea riscante pentru viitorul politic al lui Macron, „jucătorul” Elitei din Franța. După înfrângerea grea a partidului său la alegerile europene, Macron a primit o nouă lovitură, după un prim tur de scrutin. Partidul Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen a ocupat primul loc în sondaje, Noul Front Popular a ieșit pe locul doi, iar Partidul Renașterii lui Macron a ajuns pe locul trei.
Extrema-dreaptă e la un pas de o victorie uluitoare în turul doi de duminică, iar Emmanuel Macron va trebui să-l invite pe Jordan Bardella, liderul partidului, în vârstă de 28 de ani, să formeze un guvern.
Apare acum un comunicat din partea partidelor progresiste care vor să blocheze accesul extremei drepte la putere :
Cerem tuturor partidelor franceze să îndemne alegătorii lor, în fiecare circumscripție unde un membru RN ar putea fi ales, să voteze pentru candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge.
În cadrul sistemului „coabitării” cu președintele, RN ar fi la putere, liber să-și ducă la îndeplinire agenda sa anti-imigrație. Pentru prima dată de la regimul de la Vichy, Franța ar putea fi în mâinile extremei drepte.
Scenariul cel mai probabil, însă, este acela că RN nu va face majoritate, lăsând Franța cu un Parlament suspendat. Lucrurile ar deveni repede incontrolabile. Fiind cel mai mare partid, RN ar încerca, totuși, să adune sprijinul altor partide pentru a adopta legislația, dar nimeni, poate în afară de câțiva deputați care au dezertat, nu va dori să permită partidului lui Le Pen să guverneze.
Citește și: Este Trump în pragul Casei Albe?
Cu un Macron slăbit în vârful unei adunări instabile și necooperante, Franța ar intra într-o criză politică profundă, fără nici un remediu la vedere. În cazul suspendării Parlamentului, Macron ar avea, într-adevăr, foarte puține opțiuni.
Niciun președinte modern francez nu s-a confruntat cu o astfel de situație de blocaj politic și instituțional. Singura lui opțiune ar fi să încerce să aducă un așa-zis guvern de unitate națională, cuprinzând deputați din Renaștere, republicani și, eventual, câțiva deputați moderați de la Noul Front Popular. Dar este puțin probabil ca o astfel de adunare oportunistă, să ajungă la o majoritate.
Citește și: Marine Le Pen l-a zdrobit pe Emmanuel Macron
Dacă cifrele îl ajută, cine ar fi prim-ministru? Ar trebui să fie o personalitate politică, în stare să poată lucra cu centru stânga, centru dreapta și dreapta. O himeră!
Această tipologie de consens este insuficientă în politica franceză de astăzi. În orice caz, ar fi o soluție temporară. Guvernele interimare au puțină legitimitate politică și nu pot realiza prea multe, în afară de adoptarea bugetelor, ca să mențină economia pe linia de plutire. După un an, cel mai devreme, din punct de vedere constituțional, președintele își poate reutiliza puterea de a dizolva Adunarea Națională și convoca alte alegeri. Ne-am întoarce la punctul inițial, într-un mediu și mai volatil.
Una peste alta, perspectivele pentru un guvern de unitate națională nu arată bine. Macron încearcă să ademenească alegătorii de centru-stânga în Coaliția sa de Centru. Dar Emmanuel Macron este profund nepopular. Argumentând că stânga reprezintă o amenințare la fel de mare ca și extrema dreaptă, el ar putea, de asemenea, să descurajeze alegătorii centriști să-și dea votul pentru candidați.
Principala victimă politică a acestei perioade tulburi, va fi, poate, însuși domnul Macron. Orice s-ar întâmpla duminică, este clar pentru toată lumea că pariul politic inutil al președintelui a eșuat dramatic, iar el este responsabil pentru haosul politic care va veni. Autoritatea sa națională și cea internațională vor fi mult diminuate, iar președinția în cădere liberă. Cu siguranță se va confrunta cu o presiune tot mai mare de a demisiona. Asta pentru viitorul apropiat.
Franța este acum într-un moment de cotitură. O națiune profund sfâșiată și îngrijorată, care se apropie de un vot epocal. Miza nu a fost niciodată atât de mare. Macron este deja terminat. Poate cineva să o oprească pe Le Pen?