Precedentul a fost creat de însuşi Traian Băsescu în iunie 2010 când, în calitate sa de preşedinte în funcţie, cerea Parlamentului ca termenul de trei zile, dat de forul suprem al magistraţilor, să fie respectat. Atunci cădea primul guvern Boc.
Ce alternative are Klaus Iohannis în cazul în care cade guvernul Dăncilă, cel „vinovat” de mărirea salariilor şi a pensiilor?
Cărţile se joacă când ficusul merge servit
În primul rând să-şi bată joc de PSD prin numirea ca interimar al Anei Birchall, recent demisă de premier din funcţia de ministru al justiţiei, iar aceasta să organizeze alegerile prezidenţiale. Nu ar fi prima oară când ar duce în derizoriu orice prevedere constituţională care-i conferă putere de decizie. Un guvern Birchall i-ar conveni de minune. Femeia e conectată oriunde s-ar putea, la ambasade, la servicii, numai de PSD nu.
Un al doilea caz, ar fi numirea unui premier independent, sigur garantat de serviciile secrete, menit să vină în faţa Parlamentului cu un schelet de executiv. Şi în acest caz i-ar da o palmă lui Ludovic Orban, omul care aşteaptă de două decenii funcţia de premier. Ce va mai conta pentru mandarinii serviciilor că Orban şi-a făcut datoria. Maurul şi-a făcut datoria poate să moară. El a mai fost asasinat politic, odată când i s-a luat de către DNA, mandatul de primar general al Capitalei. La asta mă gândeam înainte de a apărea, în ceas de seară, declaraţia lui Dragoş Anastasiu, omul de afaceri , cel ce le-a spus investitorilor germani că se va renunţa la cota unică şi vor fi daţi afară 400.000 de birocraţi. Li se fâlfâie băieţilor de structuri parlamentare. De aia vor să pice guvernul Dăncilă, pentru a pune guvernului lui, pardon al lor.
Un medic, milionar, taie în carne vie. Fără anestezie
Dragoş Anastasiu a tras demult biletul câştigător al unei cariere de succes şi al unui business de milioane de euro. Când eu picam la medicină, pentru că nu am acceptat să scriu pentru Editura Secu, individul a fost lăsat de Securitate să studieze în Germania. Pentru că patria avea nevoie de el, nu în spitale, ci în locul anume ales al organizării exodului, a venit şi a pus pe picioare o afacere de transport. Sigur că sprijinit de mentori. Azi el e mentor al „guvernului meu.” Nici nu încape în discuţie că pentru Iohannis e mult mai important decât „cucoana politică sau tânărul amant,” aşa cum plastic i-a portretizat Teodor Paleologu pe Tăriceanu şi pe Ponta.
A treia variantă, în condiţiile în care preşedintelui i se fâlfâie de executiv, va chema pe Ludovic Orban să formeze un guvern din şase partide, care ar convieţui mai rău decât cele din CDR.
Cea mai sănătoasă propunere ar fi a unui guvern minoritar al PNL susţinut de celelalte formaţiuni, cu Ludovic Orban prim ministru. Ar fi cel mai puţin toxic dintre variantele etalate.
Dar pentru că la Cotroceni nu intră nici pasărea, gândurile preşedintelui nu pot fi citite, aşa cum noi, muritorii de rând, nu avem acces la rapoartele raportatorilor pădurii, cei care de fapt conduc ţara.
Sâmbăta va fi declarată zi căcănie dacă Ponta face o nouă piruetă
Cel mai încurcat lucru pentru Iohannis, în sâmbăta căcănie, ar fi ca Victor Ponta să se răsucească. N-ar fi prima oară când ar face-o. E mare specialist în piruete.
Ultima variantă, cea mai plauzibilă, e ca o serie de parlamentari ai opoziţiei să nu aibă chef să lucreze sâmbăta, chiar dacă o serie de lideri ai PNL au anunţat deşja că vor reintroduce sâmbăta lucrătoare în cazul în care câştigă alegerile.
Partidul Social Democrat, din punct de vedere strict electoral, ar avea numai de câştigat să renunţe la guvernare. Vorba lui Bogdan Chirac, moţiunea va trece doar dacă social-democraţii doresc acest lucru.
Marea bătălie se dă în această toamnă pentru modificarea alegerilor locale în două tururi. Acolo unde PSD e de nezdruncinat. Numai că în mai puţin de şase luni, înainte de alegerile locale, nu se mai pot face modificări legislative, conform recomandărilor forurilor europene. Şi aici e e esenţa luptei pentru deţinerea unei noi majorităţi. Restul sunt bramburisme de campanie.
Şi, totuşi, dacă liberalii vor ca poporul român să lucreze sâmbătă de ce nu sunt de acord ca parlamentarii lor să vină în această zi la cea mai grandioasă lucrare, de dărâmare a singurului guvern care a ţinut cu ţara?