-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdCine este doctorul Cîrstoiu?

Cine este doctorul Cîrstoiu?

Proaspătul candidat al coaliției PSD-PNL pentru funcția de primar general al Capitalei este Prof. Dr. Cătălin Cîrstoiu, director al Spitalului Universitar și Decan, de aproape opt ani, al Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila.”

Rareș Bogdan l-a introdus pe scenă, într-un mare stil: “Am înțeles că e doctor de dinți… nu de dinți, de genunchi. Eu nu am probleme cu genunchii, din fericire încă mă țin genunchii. Nu-l cunosc.” Liberalii susțin că pesediștii l-au adus în ecuația electorală, cu toate că tatăl său a fost deputat PD.

Cătălin Cîrstoiu e născut în 18 noiembrie 1974 la Pitești. Are 49 de ani. Este căsătorit cu Monica, fostă colegă de Medicină.

Cătălin este fiul lui Ion Cîrstoiu, fost deputat și prefect de Argeș. E finul lui Traian Băsescu. Astfel încât, lumea nu înțelege de ce prim-vicepreședintele PNL l-a catalogat drept trimisul PSD în camera de negociere.

Burduja și Firea – strategi politici

Prin retragerea în oglindă a Gabrielei Firea și a lui Sebastian Burduja în spatele candidatului coaliției, ca strategi politici, pare-se că tensiunea în coaliție a mai scăzut, dar încă nu se întrevăd premisele unei angajări depline pentru asaltul final.

Foto: Inquam

A terminat Școala Generală Nr. 1 din Pitești. A absolvit Liceul Teoretic „Zinca Golescu” din Piteşti – profil real, fizicã – chimie, unde a fost șef de promoție. Studiile universitare le-a urmat la București, în cadrul Universității de Medicinã şi Farmacie „Dr.Carol Davila” – Facultatea de Medicinã Generalã, Promoţia 1999. Chiar dacă s-a specializat ulterior în Ortopedie, lucrarea sa de diploma poartă titlul: „Chirurgia endoscopicã în malformaţiile tractului genital feminin.”

Prefigurându-și profilul managerial, a făcut un Master în Managementul sănătății publice, în anul 2008.

Conclavul PSD-PNL a scos fumul alb

Din clădirea în care s-a negociat viitorul candidat pentru fotoliul de primar general, a ieșit luni seara fumul alb cu numele său. Mulți s-au gândit la experimentul Oprescu, director al aceluiași spital metropolitan. Dar conjunctura nu e aceeași.
Sorin Oprescu avea deja o notorietate electorală. În 1998, la alegerile parțiale din București, după trei tururi de scrutin, a fost învins de Viorel Lis, candidatul Convenției Democratice din România.

citește și: De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Doar în 2004 și-a luat armura de independent, cam dependent pe față de PSD. Tot așa a fost aruncat în luptă, făcându-i-se acest profil, fiindcă bucureștenii n-ar fi votat nici morți un pesedist. A domnit cât a domnit, dar a fost ucis ritualic de sistemul pe care l-a slujit cu obediență.

Soții Cîrstoiu sunt oameni bogați

Amândoi medici, soții Cîrstoiu au absolvit Medicina la UMF „Carol Davila” în anul 1999. În anul 2000, atât Monica, soția, cât și Cătălin, au dat examenul de rezidențiat pentru ginecologie, respectiv ortopedie, urmând să înceapă rezidențiatul de la 1 ianuarie 2001.

Cei doi au fost colegi de liceu și de facultate. Cătălin a terminat șef de promoție liceul Zinca Golescu din Pitești și a obținut și câteva premii la Naționala de Chimie când era licean.

Pentru a se specializa în domeniul în care s-a consacrat și-a luat tema de doctorat: „Algoritm diagnostic şi terapeutic al reviziei componentei femurale decimentate aseptic în artroplastia totalã a şoldului,” avându-l conducãtor ştiinţific pe Prof.Dr.Ion Dinulescu.

Din anul 2009 este manager al Spitalului Universitar București.

citește și: Doar în filme, cancelarii refuză să dea minele de cobalt în schimbul protecției NATO

Într-un top al celor mai mari venituri din lumea medicală, Cătălin Cîrstoiu este pe primele locuri. Împreună cu soția, grație unei investiții într-o clinică privată și a joburilor bine plătite, au peste 20.000 Euro/lună. Doar de la Spitalul Universitar, primește opt mii de euro. Ce nevoie ar avea de un salariu, evident, mai mic la Primăria Capitalei?

Famila Cîrstoiu deţine o casă în Mogoşoaia, un teren intravilan în Ilfov şi nu mai puţin de 25 de conturi la bănci, în euro, dolari şi lei.

Conform declarației de avere, mai are un apartament în Sectorul 1 de peste 100 de metri pătraţi, dar şi bijuterii în valoare de 150.000 de euro.

Este un om bogat. Are, deci, un profil liberal. Ar trebui să fie votat de bazinul reprezentativ al PNL. Dacă Gabriela Firea nu va candida, are un traseu bun, dar nu se știe cum va relaționa cu bucureștenii și, mai ales, cu agenții electorali ai PSD și PNL, pe care nu-i cunoaște.

Lucian Pahonțu a găsit succesorul lui Iohannis?

Se spune că și în cazul nominalizării sale, și-a băgat coada Cotroceniul, unde un alt argeșean, Lucian Pahonțu, are comandamentul de supraveghere a elitelor țării! Un punct control sau un turn de veghe, dacă vreți.

În timpul administrației Cîrstoiu, toată lumea care a trecut prin Spitalul de Urgență recunoaște cât de mult s-au schimbat lucrurile, agendele medicale și prioritățile. În calitatea sa de manager, a reușit să smulgă 880 de milioane de lei din PNRR pentru construcția unui corp nou de clădire. Suma este echivalentă cu întreg bugetul instituției într-un an. Va face o parcare și un heliport.

Sub administrația sa, medicii par mai relaxați. Așa se zice printre specialiști.

Doctorul Cîrstoiu nu pleacă deloc cu prima șansă și poate să treacă primul finish-ul electoral, doar dacă rezolvă patru ecuații de putere: își face campanie de grassroots, reușește să unească energiile divergente din cele două partide ale coaliției de guvernare, înțelege rapid că piciorul administrației bucureștene e zdrobit și – nu în ultimul rând – că are chef de dezbateri publice.   

VOCILE LUMII

Nicolae Ciucă

Întrebat de reporteri dacă medicul Cătălin Cîrstoiu are șanse la Primăria Capitalei, șeful PNL a precizat: „Susținut de cele două partide da, singur nu”. La mențiunea reporterilor privind faptul că medicul nu s-ar bucura de o notorietate foarte mare, liderul liberal a argumentat că potențialul candidat e cunoscut la nivelul Bucureștiului. „Doctorul Cîrstoiu are un anumit grad de notorietate și toată lumea auzit de Spitalul Universitar,” a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL, conform Adevărul.ro.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă