Administraţiile succesive de la Bucureşti n-au văzut în Republica Moldova decât un partener economic şi o sursă de forţă de muncă ieftină. Un titirez pe masa de şah a intereselor ascunse. Singurul lucru bun, de-a lungul anilor, a fost acordarea a zeci de mii de burse studenţilor merituoşi. În rest, cap de pod pentru evaziuni şi învârteli ale banilor publici.
Vladimir Plahotniuc este clar o creaţie a serviciilor secrete româneşti. Fără acestea nu ajungea miliardar.
Ceea ce încearcă să facă în România prin crearea unei supraputeri (momentan, în expertiză de laborator) care să controleze totul, de la Justiţie la Guvern, administraţiile locale, Curtea Constituţională, Banca Centrală, noua Securitate (căreia i s-a lungit prea mult nasul) a început experimentul de preluare şi control al unui stat prin personajul Vladimir Plahotniuc. L-a dus la destructurare. La dializă.
Omul are televiziune, controlează Curtea Constituţională, Poliţia, Administraţia, dar nu are majoritate în Parlament pentru a forma Guvernul. Şi de aici tot deranjul.
Alina Mungiu-Pippidi, o expertă în anticorupţie, susţine că Vladimir Plahotniuc este/va fi îndepărtat de la putere printr-o înţelegere între Occident şi Rusia.
În editorialul de ieri am vorbit despre vizita celor trei grei din Europa, Rusia şi SUA, sosiţi fulger la Chişinău. Probabil i-au spus că e timpul să se retragă. N-a vrut. Timp de o zi s-a format celebrul guvern anacronic dintre socialiştii pro-moscoviţi şi liberalii pro-europeni, condus de Maia Sandu. A doua zi, Curtea Constituţională a anulat actul.
În prezent, Republica Moldova are două guverne. Unul al europeniştilor, aliaţi cu socialiştii, şi altul al lui Plahotniuc.
Nu se ştie cât va mai rezista la putere Plahotniuc. Soarta lui e pecetluită. Marile Puteri nu-l mai vor. Se vor organiza alegeri anticipate pe 9 septembrie. Asta dacă nu iese cu vărsare de sânge acum la Chişinău.
Cine este Vladimir Plahotniuc?
Un miliardar creat de serviciile secrete de la Bucureşti, după principiul „să avem şi noi faliţii noştri“. Şi-a transformat ţara într-o gubernie. El centrează, el dă cu capul. Neavând limite, a devenit nefrecventabil. Cine să mai sară în ajutorul lui? Nici măcar creatorii săi. E o chestiune de zile sau de săptămâni.
Plahotniuc şi-a creat pe persoană fizică o DNA prin care-şi lichida adversarii. În săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, șefa DNA, împreună cu ministrul Justiției, Raluca Prună, au fost la Chișinău, unde au oferit consultanță în combaterea corupției procurorilor moldoveni controlați de Plahotniuc. În acea perioadă, Publika, televiziunea lui, cele ale celorlalte trusturi româneşti, preluate de el, au transmis imagini cu Kovesi și Viorel Chetraru (șeful CNA), însoțite de titlul „DNA a trecut Prutul“, în condițiile în care candidatul pro-european Maia Sandu avea ca principală temă electorală combaterea corupției. Culmea, el l-a sprijinit din umbră pe Igor Dodon să ajungă preşedinte. Îi asigura flancul rus pentru tentativa sa de luare în posesie a unui stat.
Plahotniuc are mulţi analişti plătiţi la Bucureşti. Majoritatea acestora sunt în siajul SIE. De unde se pot trage o serie de concluzii, fără pretenţii de judecată.
Omul are şi paşaport rusesc, şi paşaport românesc. E trei în unul. Acum ness-ul e frecat prea mult.
Republica Moldova e din nou teatru de operaţiuni pentru diferite puteri aflate în competiţie.
Moscova îşi doreşte Transnistria, Occidentul – menţinerea statului ca un cordon de securitate al NATO, conform doctrinei Zbigniew Brzezinski.
Republica Moldova nu are aliaţi. Nicio diasporă care să ţină cu ţara. Un univers pustiu. Diplomaţia de la Bucureşti face îndemnuri la calm. Ca şi cum în cazanul sub presiune s-ar mai putea pune licori speciale. Nu se fac transplanturi la organele moarte.
Securitatea a transformat Moldova într-o feudă a intereselor de spălare de bani şi de evaziuni prin cineva dispus să slujească. Plahotniuc a fost partenerul perfect.
Dar să vedem fulminanta carieră a omului care în 1991 era inspector la Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore – „Minor“, afiliat Primăriei Chişinăului. În intervalul 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels“, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001 și 2010 a îndeplinit funcţia de director comercial, iar apoi de director general al „Petrom Moldova“ SA, ocupându-se cu importul şi distribuţia petrolului. Aici a fost preluat. Din 2005, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale VictoriaBank, una dintre cele mai importante bănci, pe unde tranzitau banii oneroşi.
Ce a făcut în ultimele luni oligarhul?
A invalidat un tur de scrutin. A dat o lovitură de stat, fără militari în stradă. A scos din joben Curtea Constituţională care anulează tot. El o controlează de la cap la coadă. Azi, nu-l mai doreşte nimeni. Va folosi elicopterul?
Trist este că, la 30 de ani de la revoluţia din 1989 şi de la declararea independenţei Republicii Moldova, în loc să vorbim despre unire, acum discutăm despre disoluţia unui stat şi eşecul laboranţilor securişti care l-au creat pe Plahotniuc.
Se spune că Traian Băsescu i-ar fi propus lui Vladimir Voronin unirea, în vremea primului mandat. Preşedintele român i-ar fi propus postul de vicepremier. Omologul de la Chişinău nu l-a crezut. Consilierii săi nu credeau în sinceritatea lui Băsescu şi nici că politicienii români vor accepta. Aşa că au stabilit că mai bine conduc ei ţărişoara. De la moartea lui Corneliu Coposu, niciun politruc nu s-a mai gândit la Unire. Ci doar cum să te scufunzi cu mertzanul în Crama de la Cricova şi nimeni să nu strige Beciul Domnesc.