5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiCe zic sondajele?

Ce zic sondajele?

dau de un mediu PNL, le spun ce vor să audă. În spaţiul mai larg al României profunde, îi asigur pe alegători de continuitate. Doar în bula USR-ALDE nu rezonez. Cel mult fac mişto. Societatea e prea polarizată. N-are rost să intri în dispute. Eu scriu la gazetă. Cine vrea citeşte, cine nu se uită în hăul de pe internet.

Nu m-am născut profet. Dar ştiu să citesc şi să relaţionez cu SPS-ul, un instrument fără de care nu poţi face corelaţii. Variabila dependentă „mărirea salariilor“ nu se corelează în algoritmul electoral cu „inflaţia“, cum o fac unii sociologi ai aflării în treabă. Doar cu media ponderată a celor care au beneficiat de buna guvernare pentru oameni, ca variabilă independentă.

La fel ca mulţi alţii, citesc şi eu şi interpretez. Am lucrat în zeci de campanii electorale. Ştiu cât îs de importante studiile calitative. Cum se citesc focus-grupurile.

Când eu eram dirijorul, rugam sociologul să mai scadă patru procente. Nu de altceva, dar leadership-ul trebuie ţinut în acţiune, la fel ca reţeaua. Nu cea de curent. Sau aia nevăzută a serviciilor.

PNL se prezintă drept câştigător în alegerile europarlamentare. E dreptul fiecăruia să se creadă lider. Meciul se joacă. Rezultatul final e cel scris pe tabelă.

USR-ALDE. Şi ei se dau câştigători.

Ce să mai zicem de Pro România. E de-a dreptul peste zece la sută.

Cunoaşteţi vreun prorumânist? Eu nu. Or fi câţiva nemulţumiţi pe acolo din PSD, că de drag de doctrină nu poate fi vorba.

Dacă enoriaşii credinţei în sondaje zic că PSD e finish, de ce ar trebui să-i contrazicem? Mai există dileme? Toţi au certitudini.

Ca unul care am colindat stadioanele, mai ştiu că partidele nu le câştigă cei cu galerii mai gălăgioase, nici posesorii de vuvuzele, doar echipele care joacă până în ultimul minut. Nimeni nu e înfrânt dinainte. Poate doar în politica făcută de închinaţii la drapel. 

PSDragnea e terminat. A luat împrumuturi externe pentru a mări pensiile, salariile. Inflaţia e peste procentul creşterii. A amanetat viitorul copiilor noştri. Sunt penali. Îi urechează Europa. Liderii sunt criticaţi că nu iau poziţia băţoasă a echerului. Că nu cer foi de parcurs de la Bruxelles. Că un ministru se luptă cu toţi cormoranii Europei.

Ştim, e naşpa. Auzim corul. Zilnic. PSD-ul e înfrânt.

Pe toate meterezele celor două grupări care nu se suportă se dau scoruri cu minus în dreptul PSD. Una condusă de un asistat social european şi de un clămpău ce scuipă celuilalt seminţe în cap şi alta de un bariton cu tonul de soacră nervoasă, având la batistă o batistuţă.

Dacă PSD e la podea, de ce mai fac urlătorii vocalize? De ce sunt atât de nevricoşi? Păi doar fac politică în ciudă. Să lăsăm ălea că românii se vor hrăni de mâine cu antico­rupţia.

OK. Pierde PSD. Liviu Dragnea e trimis la puşcărie. Partidul lui ia doar vreo zece locuri în Parlamentul European. E înfrânt.

Ce se schimbă de a doua zi în viaţa românului? Va fi mai mult oxigen decât hidrogen în apă? Vor hrăni săracii cîţii? Năsuii vor fi mai puţini nasoi? Se va ieftini berea?

Eu nu ştiu pe nimeni care să-şi rupă sutienele sau curelele pentru un anume prim-ministru. Ştiu doar ce aud: „Să moară Dragnea!“. Păi şi dacă moare Dragnea? Vor intra drojdierii în teren? Se va da pana vulpii în loc de pana mea?

Poate că aţi obosit. Galeria face larmă, dar pe teren joacă numai roşii. Păi şi galbenii? Sau cei care au pe tricou, în loc de sponsor, „hoţii“? Ăia nu joacă? Sau doar aşteaptă să moară adversarul?

La Guvern, că vor sau nu vor unii, tot Viorica Dăncilă va fi premier. Legile prin Parlament tot PSD şi ALDE le vor trece.

Păi şi atunci zavera a fost doar un circ?

PSD guvernează şi după 27 mai 2019. Pot să-şi scrie ofticaţii pe maşini cât vor chestii din alea de şofer suedez. Eu tot pe terasă voi sta şi voi admira cum trec hoarde generalii şi civilii alături.  

Mă tem că urletul opoziţiei nu e decât un plâns.

În ce hal au ajuns liderii. Să facă apologia procurorilor, să ceară spânzurători în pieţe publice, arestări şi fel de fel de suplicii? Nu pot zice că mi-e milă de ei. ­Şi-au ­scăpat pielea. Nu cred că primarii se vor da de-a ­dura…

PNL a ajuns diminutivul Securităţii. Poate aşa se explică de ce profilul alegătorului liberal a coborât de la intelectualul cu ştaif la cel cu venituri medii.

Dacă se dă o bătălie, nu e cea cu PSD, ci între PNL şi USR-PLUS. Acolo se muşcă şi se scoate sânge. Se bat pe acelaşi electorat. Dacă ia mai mult partida unită cu Secu, pierde cea a lui Mandolină. Şi invers.

Să zicem că PSD e înfrânt. Moare cu zile. Pe tron, ca împăratul. Dar cine sunt urmaşii? Cum vor ajunge o serie de nimeni în jilţurile guvernării?

Şi dacă ajung? Ce fac? Iar taie salariile cu 25%? Şi reduc punctul de pensie? Care e programul politic al PNL? Dar al ălora care strigă „hoţii“? Eu nu am văzut decât idei legate de cătuşe şi paraditori gălăgioşi. Aceiaşi care au fost şi ei paradiţi, dar au dormit noaptea cu duşmanul în pat, şi acum sunt cu inele. Nu cu brăţări. S-a cununat prea fericita săgeată cu fata din pădure userită şi plusată ca la poker. 

Dacă sunt paradiţi toţi? Cine vine? Are Securitatea atâţia să umple ministerele? Are, desigur. Epoleţii sunt zeci de mii.

Dar care e programul ­economic? Mergem în genunchi spre cuplul Merkel-Macron sau luăm un Mercedes din curtea răilor care au mărit salariile?

Era să uit. Câştigă PNL. Dar ce face ficusul cu referendumul? Păi n-aud prea multă lume că s-ar da în vânt după întrebările magistrale de magistraţi? Încă nu-s tocmiţi tălmacii.

Va fi un mare fâs.

Cineva i-a băgat locatarului de la Cotroceni o consultare populară pe gât, în loc să-i posteze un supozitor împotriva constipaţiei.

Aşa tras la faţă şi arţăgos? Pe placul cui mai e? Sigur că pădurea nu e toată România.

Prin referendum, preşedintele nu face altceva decât să-şi calibreze voturile. Doar nu credeţi că Tanţa va sta cu mâna pe clanţă pentru a pune ştampila pe „Fără ordonanţe“. Păi, pe vremuri, ordonanţele erau indivizi cu cizme lucitoare şi ţinute zvelte. Cine, cum, de ce ar intra în cabina referendumului?

Nu mă refer aici la poporul antipesedist. El îi iubeşte şi pe Lulu, şi pe schior. Îi e drag orice. Când aude ciuma roşie face bube la bot. Şi greaţa are un antidot. Pe constipat sau pe cel cu vome îl ocoleşti. De ce să-i bagi în seamă?

Totuşi, cititorul fidel al ziarului ar vrea să afle cum stau treburile în realitate, nu pe portativul zumzăitorilor.

Datele reale sunt simple. PSD, împreună cu ALDE, scoate în jur de 40%. Cu redistribuiri e tot cam ca înainte. De oftică şi de referendum nimeni nu moare.

Fi-vor şi alte alegeri, alte împăunări, dar posibil ca batistuţa să facă rocada mare. Saltul final.

Le place sau displace celor care anunţau pe vremuri venirea Generalului, mai e un hop şi la toamnă. Nimeni nu e preşedinte pe viaţă.     

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Nvidia domină sectorul AI: Investiții de 1 miliard de dolari în start-up-uri tehnologice în 2024

Nvidia și-a consolidat poziția de lider în industria AI, investind 1 miliard de dolari în preluarea și finanțarea a 50 de start-up-uri în 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă