Este firească teama atât a candidaților, cât și a profesorilor, din cauza pregătirii realizate nu chiar în cele mai bune condiții și, nu în ultimul rând, de riscul de îmbolnăvire.
La acestea se mai adaugă ,din nefericire ,și bătălia politică între partidul aflat la putere și opoziție, dar și nu tocmai micile conflicte de la nivel local, care nu sunt chiar de neglijat.
Evident ca este nevoie de cadre didactice pentru asistență și pentru corectură la examenele naționale.
Aici, conducerile unităților de învățământ preuniversitar au jucat mereu un rol important, directorii,mai mult pentru a crește în ochii inspectorilor și chiar a șefilor din Ministerul Educației și din partid, ducând lupte de convingere a profesorilor să participe la examene.
PNL a schimbat rapid, unde a putut, inspectorii școlari, când a venit la putere, dar au rămas mulți directori de școli mari simpatizanți ai PSD sau dependenți momentan de bunăvoința acestui partid, având în vedere că banii unităților de învățământ vin de la primării, adică de acolo de unde social-democrații au încă un cuvânt important de spus.
În multe cazuri directorii nu au mai fost dispuși să alerge după profesori pentru a-i ruga să meargă la examenele naționale.
Cu alte cuvinte, nu s-a solicitat un boicot, dar nici nu este refuzat unul.
Ministrul Monica Anisie a încercat să ia o mică măsură de protecție pentru o eventuală încercare de boicot, aprobând “minim un asistent în sala de examen”.
Totuși, o singură persoană în sala de examen care să supravegheze desfășurarea probei va lăsa loc pentru multe discuții și poate isca un nou scandal, chiar și cu toată supravegherea video.
Ne amintim de începutul mandatului Monicăi Anisie, când aceasta a încercat să “intre tare” în unii directori de școli care aveau o altă preferință politică decât a ei.
Rămâne de văzut cât de bine o vor da la pace acum.