Fiscul le-a pus din nou gând rău profesorilor care dau meditații, probabil pentru că președintele Klaus Iohannis s-a retras de ani buni din această “industrie”.
ANAF vrea ca profesorii care dau meditații în particular elevilor să aibă casă de marcat, ca să-i dea statului partea sa.
Aceasta, în teorie, în practică, proiectul ANAF este inaplicabil, deoarece nu prevede nicio modalitate de sancționare a celor care nu-și vor declara veniturile din meditații.
De fapt aceasta este modalitatea în care cei de la ANAF ne arată, din când în când că există, încercând să justifice salariile destul de frumoase, pentru țara noastră.
Mai fac și inspectorii puține valuri, ba cu ospătari, ba cu profesori meditatori, ba cu micii producători.
Când vine însă vorba de a colecta de la marii evazioniști, puternic ancorați politic, ANAF devine brusc delăsătoare: nu se poate; legislația e dificilă…
ANAF colectează foarte greu și ce i se oferă.
Sunt numeroase persoane care și-au declarat veniturile din închirieri, câștiguri la pariuri sau orice altceva și, în cazurile norocoase, impunerea de la Fisc le-a venit abia după doi ani.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să fii corect și să plătești toate taxele, ANAF te pune pe drumuri.
Contul online la ANAF se activează la ghișeu.
În plus, publicului îi este cunoscut un singur fost profesor care a cumulat șapte case din banii opținuți prin meditații.
În cele mai multe cazuri, sumele sunt modice.
Sunt și profesori care dau meditații gratuit, dar probabil că aceia nu-i interesează pe cei de la Fisc. Sper, cel puțin, că nu vor trebui să plătească și ei.
România, o țară care se confruntă cu un abandon școlar alarmant și cu analfabetism în floare, nu ar trebui să descurajeze meditațiile.
Nicio țară civilizată nu face asta.
De ce nu se pune problema unor vouchere sau o altă formă de a sprijini copiii care ar vrea să învețe mai mult în afara școlii, dar nu au posibilitatea financiară?
Statul nu s-a gândit să ofere bonusuri profesorilor dispuși să ofere lecții în afara orelor de curs.
Citește și:
Cine și ce formulare trebuie să depună până pe 25 mai la ANAF
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!