4.8 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAfacerea (i)liberală Alexe & naşii. Dragnea e de vină

Afacerea (i)liberală Alexe & naşii. Dragnea e de vină

De pe telefonul lui, Irina începe să sune primarii din Teleorman. Îi roagă, în virtutea colegialităţii de partid a venerabilului iubit, să semneze câte un contract de consultanţă în vederea obţinerii de bani nerambursabili de la ministerul mediului.

Se ştie din  programele de mediu, consultanţa e deductibilă. Ministerul dă bani primăriilor, iar preţul achitat pe factura emisă de firmuliţa Irinei se poate băga la plată la banii nerambursabili.

Acesta e un scenariu distopic.

Vigilentul stat nevăzut intră pe fir. Microfonează (vorba preşedintelui) câţiva denunţători de profesie. Intră pe fir procurorii. Deschid dosare sexy pentru fetele degrabă iubitoare de lovit capul de asfalt şi de smuls sutiene în pieţele publice cu urlete “Dragnea, la puşcărie!”

Prin societatea în civil, civilii diviziei pregătesc ample proteste. Scenariul e deja validat social. Băieţii de la comandament ştiu cum să bage în priză influencerii.

Cât ai clipi, se umple principala reţea socială cu documente, publicate pe surse.

Aparatul de propagandă e pus în priză. Toţi difuzorii sunt pregătiţi să amplifice urletele. Când reţeaua e pregătită, din popota regimentului sar actorii sociali, gata să se tăvălească prin pieţe şi să urle din toţi bojocii “Dragnea, la puşcărie!”

Vocile odată amplificate crează un ecou.

Musai un erou, altfel nu se escaladează tensiunea

Acesta e un scenariu validat social. Oricând poate fi pus în acţiune.

În actul 3, fireşte, apare şi un mort. Un erou. Nu un cadavru oarecare. Sigur, Dragnea e de vină. A băgat, prin intermediar, praf de copt în mâncarea omului. S-a umflat. L-au filmat. A plesnit. La ore de vârf şi de maximă audienţă şi-a dat duhul, precum un balon spart.

Poporul nu mai poate de furie, rupe gardurile. Incendiază autobuze, nicio legătură cu incendiul comandat de Diamandescu, în noaptea de 12 iunie 1990 (Comemorarea victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, de care nimeni nu-şi mai aduce aminte, acum la 30 de ani)

Acesta e un scenariu de gradul 3.

Actul în care intră în scenă corupţia liberală

În timp ce poporul erect spumegă de furie, într-o casă din Iaşi, o femeie măritată face scurtă la mână, semnând şi ştampilând contract după contract, o acţiune mult mai grea decât tăiatul foilor de ceapă fără ochelari de protecţie.

Deşi nu o ustură ochii, plânge. Dar e un plâns de bucurie. Cad, coane, banii, cum cădeau alminteri sentinţele peste soţul ei, de pe timpul când încă nu semnase acordul de colaborare!

Dar cine e fericita femeie măritată?

Filmul de acum încolo are protecţie UV. E real. Se întâmplă azi.

Vocile lumii: 13 iunie 1990. DIAMANDESCU către CHIŢAC: „Ne dăm foc la toate autobuzele! Asta a fost înţelegerea” (Diamandescu era general de Poliţie, iar Mihai Chiţac, ministru de interne). Scopul era crearea diversiunii pentru eliberarea Pieţei Universităţii de manifestanţii mitingului maraton, anticomunist.

Luaţi de calculele afacerii la cheie marca Alexe & naşii, era să uităm că poporul e pregătit să iasă în stradă. El e învăţat deja că “Dragnea e de vină”

Relu Fenechiu învârte din umbră moara de făcut bani

Firma Integra Business Consulting (IBC) are pe masă 60 de contracte semnate cu primarii liberali din diferite județe ale țării. Obiectivele: obținerea de finanțări nerambursabile pentru investiții în iluminatul public. La ministerul mediului banii sunt pe ţeavă. E pe vine, cum ar zice corsicanul. Costel Alexe (cu studii de securitate) nu a apărut ministru de nicăieri. Are şi el un naş. Iar acum e timpul să-şi servească naşul.

Unic asociat al IBC este Mariana Fenechiu, soția lui Relu Fenechiu, fost lider PNL, fost ministru al Transporturilor, condamnat în dosarul “Transformatorul”.  Acum e liber să se ocupe de afacerile Irinucăi sale, deşi a promis că nu mai face afaceri cu statul.

Un inculpat liberal aduce lumină la sate, prin firma soţiei

Potrivit estimărilor preliminare, publicate de presa ieşeană, de marele program de adus lumină vor beneficia aproximativ 700 de localități din țară. „În plină pandemie de coronavirus, vrem ca o parte din fondurile AFM să intre direct în economia României prin programe care să o sprijine”, a declarat deunăzi Costel Alexe, ministrul Mediului.

Fără a fi nevoie să stea cu ochii beliţi pe televizor, Mariana Fenechiu a început să sune primarii de pe telefonul soţului. Toţi i-au răspuns cu “să trăiţi!”. Au început să curgă contractele, ca la balamuc fetele proaspete. Încă de a doua zi, semnează pe bandă rulantă. Câte 20.000 de lei, în unele locuri, în altele 40.000 de lei, mai multe mizilicuri făcând un plin.  

Soţia face scurtă la mână. Semnează contracte pe bandă rulantă

 

Majoritatea contractelor sunt fie de 20.000 de lei, fie de 40.000 de lei. Explicația e simplă: în Ghidul de Finanțare, aceste cheltuieli de consultanță sunt eligibile în limita a 4% din valoarea proiectului. Cum pentru localitățile de până în 4.000 de locuitori, valoarea maximă a modernizării poate fi de 500.000 de lei, cei 4% reprezintă fix 20.000 lei, la fel cum la 1 milion (pentru localitățile mai mari de 4.001 de locuitori) 4% reprezintă 40.000 de lei. Vedeţi cât de logic e planul de făcut bani pe bandă rulantă?

În acest timp, Relu Fenechiu zice că n-are treabă cu banii soţiei. Soţie care s-ar fi reapucat de cântat când el era în puşcărie.

„Dragnea e de vină”

Luaţi de calculele afacerii la cheie marca Alexe & naşii, era să uităm că poporul e pregătit să iasă în stradă. El e învăţat deja că “Dragnea e de vină.”

Din filmul de azi lipsesc coloneii care prin umbrele lor fac milioane de euro pe starea de alertă. Poporul prea iluminat cu anticorupţia nu vede că “şi ai noştri sunt ca a-i lor,” numai că ai noştri nu-s pe lista neagră a procurorilor.

Filmul acesta va rula mult pe ecrane, cu sălile şi străzile goale. Regizorii buni ştiu să joace actorii mereu cu casele închise.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă