3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăOp & EdMlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

De ce se bat greii lumii pentru Ucraina, un stat eșuat? Ne întreabă mulți cititori. O țară cu o datorie publică de aproape o sută de miliarde, cu un picaj abrupt al obligațiunilor (19 % doar într-o singură zi – 14 ianuarie 2022), al cărui fond suveran este administrat de un consorțiu de investiții american, apare pe buzele majorității pământenilor. Semn că propaganda ruso-americană și-a îndeplinit misiunea. Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Ucraina are o suprafață de 603.548 km.² Cam cât Germania și Italia la un loc.  Cu un PIB de doar 3000 de dolari pe locuitor, țara vecină împarte poziții modeste în topul mondial, alături de Mauritania, Bolivia și Mongolia.

Din 2014, anul asocierii la Uniunea Europeană, 41 % din forța de muncă a emigrat. În cea ce privește eficiența celor rămași acasă, Ucraina este pe locul 56 în lume. Fiecare angajat produce aproximativ 5 dolari pe oră. 5 $ pe ora de muncă este similar Chinei, dar doar o treime din valoarea reușită de polonezi în același interval de timp. Și aproximativ 5% din ce obțin lucrătorii elvețieni, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

citește și: De ce trebuie să apărăm Ucraina?

Aflată pe locul patru în lume la rezervele de gaz ale planetei, compania sa de stat JSC extrage mai puțin gaz decât România. În ultimii ani, și-a diminuat producția cu peste 40%. Gazpromul vrea să anuleze conducta care străbate o țară nesigură. Corupția din sistemul energetic este uriașă, potrivit rapoartelor UE.

Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Cu un președinte marionetă și cu vecinătăți deloc prietenoase, Ucraina este mai mult decât un stat eșuat, o mlaștină pură. Recunosc, titlul este inspirat dintr-un articol intitulat: “Occidentul se confruntă cu mlaștina ucraineană, nu Rusia,” din Asia Times, un ziar de referință, cu un site în Hong-Kong. Acesta tipărește o sută de mii de exemplare și se distribuie în mai multe țări. Este deținut de miliardarul Sondhi Limthongkul, președintele Partidului Alianța Poporului pentru Democrație din Thailanda.

Trei variante de atac

Într-o analiză extrem de minuțioasă, analistul chinez Chen Feng prezintă trei variante posibile de atac a Rusiei contra Ucrainei, plauzibile în fond. El critică Occidentul pentru că nu a reușit să ajungă la nicio înțelegere cu Vladimir Putin.

Potrivit scenariului prezentat, Marea Neagră, spre bucuria noastră, nu este o variantă de lucru pe masa generalilor ruși, din cauza slabei înzestrări a flotilei.

Pentru Rusia, cea mai bună zonă de intervenție militară ar fi trecerea peste fluviul Nipru, în prima etapă a operațiunii.

Misiunea de luptă, potrivit chinezului, ar trebui finalizată în trei până la șapte zile. Feng crede că perioada propice atacului ar fi mai, iunie, nu februarie, martie.

Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?
desen de Ștefan Popa Popa’S

Occidentul riscă să împingă Rusia spre o alianță cu China

Țările NATO nu par a fi ferme în sprijinirea Ucrainei, fiindcă încă mai plătesc Rusiei pentru furnizarea de gaze. Dacă vor impune sancțiuni Rusiei, SUA și Occidentul nu va face altceva decât să împingă Rusia spre China, a doua cea mai mare economie a lumii,” este de părere analistul China News.

Flota navală și aeriană a Rusiei sunt net superioare celor ale Ucrainei, dar nu vor fi folosite decât ca suport al intervenției. Autorul amintește despre operațiunile din Georgia, când s-a preferat invazia terestră, dar și când a început Operațiunea Barbarossa.

citește și: Primul caz de cancer de col uterin tratat cu Inteligența Artificială

Cele trei rute. Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?

Terenul plan al Ucrainei ar fi cel mai potrivit pentru ca armata rusă să-și folosească infanteria. Un desant de forțe, care să susțină trecerea Niprului, ar putea fi pus în marș de la Marea Azov până la coasta Mării Negre.  

Cea mai eficientă cale ar fi invadarea Ucrainei din toate părțile, mai susține comentatorul avizat. 

“Dintre toate opțiunile disponibile, această operațiune ar fi cea mai mare ca amploare și ar avea cel mai mare impact politic, militar și economic. De asemenea, ar plasa armata rusă la granița cu NATO pentru prima oară de la dizolvarea Uniunii Sovietice.”

Ruta de nord poate veni din Belarus. Armata se va concentra pe atacarea Kievului din flanc și din spate. Cea de sud va pleca simultan din Crimeea. Din zona Nipru, vor fi aduse blindatele pentru flancul estic. La Melipol, infanteria va putea face joncțiunea cu diviziile sudice.

Operațiunea simultană pe trei linii ar avea cel mai mare impact și cel mai distrugător efect.

Dar chiar va exista o invazie?

Vladimir Putin nu a dat de înțeles în nicio intervenție că ar intenționa să invadeze Ucraina. Liderii de la Pentagon fac conferințe de presă tot mai dese. La ultima, Loyd Austin, șeful armatei americane, a susținut că informația legată de livrările de sânge către trupele masate la granița Ucrainei reprezintă un semn important al viitoarei invazii.

Propaganda militară este năucitoare. Nici la invadarea Irak-ului nu s-au pus la bătaie atâtea surse de diversiune și de sporire a ilarității. Scopul principal este să sperie, să îngrozească lumea, fără a fi înțelese resorturile luptei cu vorbele.

Rușii nu se pregătesc de război

“Armata rusă se pricepe la blitzkrieg,” susține și Feng, întărindu-mi analizele făcute la începutul anului. ”Dar Ucraina este o țară foarte mare, măsoară peste 1.000 de kilometri de la est la vest și peste 600 de kilometri de la nord la sud și are o populație de 41 de milioane, inclusiv orașele Kiev (3 milioane), Harkov (1,5 milioane), Odesa (1 milion), Dnipro (1 milion), Zaporija (750.000), Mariupol (500.000). Nu sunt orașe mici,” explică analistul.

Rușii mizează pe surprinderea adversarului. Cu cât rezistența ucrainienilor este mai mare, cu atât Rusia are șanse să piardă războiul. Dar dacă Rusia nu atacă mlaștina Ucraina? Pentru ce se bat zmeii?

Rămân, totuși, la ideea că Putin nu va invada Ucraina. Vorba lui Petrișor Peiu, niciun rus zdravăn la cap nu și-ar lua credit pentru casă, dacă ar simți că îl paște războiul. “Economia rusă de cinci ori mai mică decât cea a marilor rivali americani,” conchide profesorul de economie. Și asta spune totul.

Vocile lumii

Chen Feng

Asia News

Mlaștina Ucraina. Pentru ce se bat zmeii?
Chen Feng

„Concentrarea strategică a Americii asupra Asia-Pacific oferă cel mai bun moment pentru ca Rusia să exercite presiuni asupra Ucrainei. China a ținut Statele Unite ocupate. Dacă SUA vor să facă presiuni asupra Rusiei, s-ar putea să nu poată face prea multe. Va fi o veste proastă pentru țări precum Ucraina și Georgia dacă SUA rămâne inactivă în problema Ucrainei. Va dezvălui caracterul Americii de a se preocupa doar de război, dar nu de economiile altor țări”, este de părere Chen Feng, în editorialul “Occidentul se confruntă cu mlaștina ucraineană, nu Rusia,” din Asia News.

 

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

2024, record de drumuri rapide. Alți 21 km deschiși pe A7 Moldova

Începând de astăzi, la ora 16:00, traficul va fi deschis pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 (Ploiești-Buzău), un segment de 21 km....

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă