3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăOp & EdLaboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului

Se face că, după o criză fără precedent și un război nemilos, în care s-au folosit arme cu diferiți compuși toxici, iar stresul a provocat scăderea imunității de turmă, Bucureștiul are cel mai modern și cel mai performant laborator de nanomedicină, în stare să depisteze cancerele precoce, dar doar în formă de biblioraft cu șină.

Etajul șapte al Clinicii Multifuncționale Dr. Calistrat Grozovici, unde îi e locul predestinat, e doar pe hârtie. Dosarul a îngălbenit în fișierele guvernului. Cel mai modern spital din România rămâne doar un vis frumos, deși a fost cuprins în planul strategic al Ministerului Sănătății, încă din perioada 2014-2020 și are undă verde de la guvern, care a promovat OUG nr. 39/2018, privind parteneriatul public – privat. Între timp, partenerii străini și-au căutat alte “fete” de măritat, peste mări și țări.

O investiție care ar reda mândria școlii românești de medicină

Investiția de 500 de milioane de Euro (proiectul de suflet al profesorului Adrian Streinu-Cercel) necesară proiectului, care are studiu de fezabilitate și tot ce derivă din acesta, depășește limita, arbitrar impusă de fostul șofer al Alinei Mungiu, ajuns ministru al fondurilor europene, care a redactat și trimis, în mare secret, Planul Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles.

citește și: Nouriel Roubini prevestește venirea mamei crizelor economice

Oamenii de știință au documentat că nivelul radiațiilor din Balcani s-a ridicat cu 25 %, din cauza folosirii unor compuși chimici interziși și a emanațiilor toxice în urma bombardamentelor americane din fosta Iugoslavie. BBC raporta, citând un savant, prin 2004, că numărul bolilor de cancer s-au mărit cu 500 % în zonă. Bănățenii mei își mai aduc aminte de ploile acide și de norii radioactivi care au distrus nu numai recoltele, ani de zile, dar au și mărit rata îmbolnăvirilor de cancer. Autoritățile românești nu au dat însă publicității rezultatele studiilor privind poluarea României și afectarea populației, în urma trecerii norilor radioactivi prin partea de vest a țării. După douăzeci de ani de lupte ale oncologilor timișoreni, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de Euro pentru Spitalul de Oncologie, construit pe o ruină a capitalismului multilateral dezvoltat.

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului
În viitor, nano-roboții vor putea ataca celulele canceroase, printr-o medicină personalizată

Nanomedicina este considerată nu numai o vizionară cale spre un diagnostic de certitudine, de elecție, necesară unui tratament eficace particularizat, dar si un instrument de prevenție a diferitelor tipuri de cancer. Radioterapia funcționează de câțiva ani prin spitalele românești. Dar niciunul nu are un centru multifuncțional, cu circuite eficiente și cu paturi mobile, în stare să înlocuiască vechiul obicei al căutării “paturilor libere”. Dacă guvernanții ar găsi răgaz și ar avea “dare de mână”, pacientul ar fi plimbat cu patul mobil în secțiile de terapie, nu invers.

Proiectul aprobat de guvern, dar nefinanțat, “Clinica Multifuncțională Dr. Calistrat Grozovici”, care ar avea loc de construcție în incinta Spitalului Matei Balș din București, ar fi anticamera medicinii preventive, prospective și personalizate, cei trei “P” ai medicinei moderne.

Proiectul, inclus în strategia Ministerului sănătății, încă din 2014

Această facilitate este inclusă în zadar în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și în Planul de Acțiune: 2014-2020. Suntem în 2022 și nimeni nu face lobby pe lângă decidenți pentru o clinică de excelență. Păi cine se facă? Dacă parlamentarii noștri fug în Turcia și pentru o liposupție, pentru a arăta electoratului că și-au pierdut burta muncind pe brânci, în folosul țării?  

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului
Macheta 3 D a spitalului, închis într-un dosar, care zace pe la guvern

Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof.Dr. Matei Balș” (INBIMB), cel mai mare centru național de tratare și prevenire a patologiei infecțioase, având o importanță strategică națională, este împărțit în secții multiple, distribuite în clădiri de modă veche. O parte dintre vestigii au fost renovate și modernizate, dar un complex multifuncțional ar fi atât în slujba pacienților, cât și a învățăceilor, doctorii de mâine.

Sistemul bolilor infecțioase se confruntă cu o schimbare dramatică, recunoscută ca „patomorfoză” (apariția de noi boli infecțioase, care necesită abordări imediate și soluții tehnologice noi, atât medicale, cât și chirurgicale).

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului
desen de Ștefan Popa Popa’S

Adăugarea de noi servicii medicale, în funcție de amploarea noilor patologii ale bolilor infecțioase, reprezintă o prioritate pentru conducerea Spitalului Matei Balș.

Deși se zice că pandemia a cam trecut, zilnic peste 600 de pacienți iau cu asalt camerele de gardă.

“Creșterea numărului de consultații în camera de urgență necesită o dezvoltare semnificativă a activității medicale” – explică raportul de prezentare al proiectului.

Cabinete și săli de radioterapie

Clinica va avea 636 de paturi, cabinete de consultații, săli de operație, laboratoare de cercetare, dintre care cele de nanotehnologice și genetică moleculară, dotări pentru actul medical de înaltă calitate, pot face diferența. Noua instituție va asigura asistența medicală de specialitate pentru boli infecțioase, neurochirurgie, cardiologie, radioterapie, urmând a fi dotată inclusiv cu heliport.
În plus, ar suplini lipsa de locuri la radioterapie, cea mai folosită procedură în tratamentul cancerului în Occident.

Nu în ultimul rând, ar fi locul ideal pentru cercetări care vor putea restarta faima medicinei românești de altădată.

„Le dați, ori nu le dați!?”

Clinica Multifuncțională “Dr. Calistrat Grozovici” are tot ce-i trebuie, Studiu de Fezabilitate, loc de construcție, PUZ etc. Specialiștii așteaptă doar milostenia guvernului. „Le dați, ori nu le dați!?” Iată cum vin colindătorii…

P.S. S-a întâmplat ca la o petrecere recentă, să vină la mine doi domni și să-mi mulțumească pentru că mai sunt în viață. Mirat, le-am spus că nu sunt făcător de minuni. Mi-au amintit, că prin intermediul familiei, le-am facilitat internarea în Spitalul Matei Balș, iar prin coma indusă, magicianul Streinu-Cercel le-a dat a doua viață. Rugăciunile lor spre decidenți trebuie să se îndrepte.

VOCILE LUMII

Dr Adrian Marinescu

Director medical al Institutului “Matei Balș” din București

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului
Doctorul Adrian Marinescu este medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București. A absolvit UMF „Carol Davila” din București, în anul 1999. Este doctorand în Hepatologie – Universitatea Christian Albrechts – Kiel, Germania.

Referitor la acest proiect, conceput de mult timp, dr. Adrian Marinescu a subliniat, într-un dialog cu jurnaliștii de la “Puterea,” că ”nu s-a făcut niciodată în România așa ceva şi nu cred că există în sud-estul Europei. Va fi un spital în cadrul Institutului „Matei Balş”, care va cuprinde toate aceste clinici şi care va rezolva cam tot ce înseamnă patologie complicată de boli infecţioase în România. Este pe hârtie şi urmează să fie finanțat”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă