30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistTurcii cedează Ada Kaleh. Franco. Lagerlöf. Hubble. Petrașcu. Pensionatul Domnesc de fete.

Turcii cedează Ada Kaleh. Franco. Lagerlöf. Hubble. Petrașcu. Pensionatul Domnesc de fete.

Tradiții. Ovideni. În acestă noapte pot fi văzute flăcările albastre ale banilor îngropați. Spre acestă zi se pune într-o strachină apă la privegheat. De strachină se lipsește o lumânare aprinsă. De cu seară oamenii fac o sută de mătănii, la miezul nopții altă sută și în zori alta. Această apă privegheată este de mare ajutor dacă se spală cineva cu dânsa, pentru sănătatea trupului și pentru adăpost împotriva răutății omenești.

În seara zilei de Ovideni se norocește anul care urmează: dacă pe cer sunt stele și e senin, frumos anul va fi, iar dacă va fi ninsoare, lapoviță, un ger sec sau promoroacă, anul va fi bun.

1224. Prima mențiune a bisericii Sfântul Mihail din Cisnădioara (Michelsberg) din județul Sibiu, monument în stil romanic.

1852. Începe construcția clădirii Școlii Centrale din București, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”. Din 1890, școala funcționează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 și până în 1993 instituția se va numi „Liceul Zoia Kosmodemianskaia.”

1858. S-a născut scriitoarea Selma Lagerlöf, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

1861. Poarta Otomană emite „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”, document care admitea unirea administrativă și politică a Principatelor de la 24 ianuarie 1859, însă prevedea că unirea va înceta la sfârșitul domniei lui Al. I. Cuza

1872. S-a născut pictorul Gheorghe Petraşcu, membru titular onorific al Academiei Române.

1889. S-a născut astronomul Edwin Hubble, considerat fondatorul astronomiei extragalactice.

1922. Începe Conferinţa internaţională de la Lausanne în problema strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, la care participă şi România. Este semnat Tratatul de Pace cu Turcia, prin care Ankara recunoaşte drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh.

Citește și: Ada Kaleh: noi imagini de arhivă digitalizate

1923. S-a născut Nadine Gordimer, romancier sud-african laureat al Premiului Nobel.

1938. A murit baritonul român Jean Athanasiu, membru fondator al Operei Române din Bucureşti.

1945. Au început o serie de procese ale criminalilor de război nazişti, cunoscute sub numele de „Procesele de le Nurnberg”.

1952. Rudolf Slánský, Secretarul General al Partidului Cehoslovac și alți 13 lideri comuniști sau funcționari de rang înalt au fost acuzați și condamnați că ar fi participat la o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă. Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară. Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie 1952.

1956. S-a născut actrița americană Bo Derek.

1975. A murit generalul Francisco Franco Bahamonde, cel care a instaurat în Spania un regim autoritar. Prin legea de succesiune propusă de Generalul Franco, Spania a revenit la sistemul monarhiei constituţionale, în 1969, când prinţul Juan Carlos de Bourbon a fost desemnat ca viitor monarh. La 22 noiembrie 1975, prinţul Juan Carlos a fost proclamat rege al Spaniei.

1992. A fost inaugurată Bursa Română de Mărfuri.

2006. A murit Zoia Ceauşescu, fiica Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu.

2008. Nuclearelectrica a semnat acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi pentru a participa la proiect.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă