15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist21 noiembrie în istorie: Împăratul ordonă reprimarea răscoalei lui Horea. Românii intră...

21 noiembrie în istorie: Împăratul ordonă reprimarea răscoalei lui Horea. Românii intră în NATO

La 21 noiembrie 1783, doi francezi reușesc primul zbor într-un balon cu aer cald. În 1877, ostașii români cuceresc Rahova. În 1995 este elaborat acordul de la Dayton, iar în 2002, România primește invitația să intre în NATO.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 21 noiembrie în istorie.

1694. S-a născut scriitorul și filosoful francez Francois Marie Arouet (Voltaire).

1740. Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timișoara. Monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.

1783. La Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d'Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald. Zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 kilometri. Altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri.

1784. Împaratul Joseph al II–lea al Austriei ordonă reprimarea răscoalei conduse de Horea.

1811. A murit scriitorul Heinrich von Kleist, cel care a introdus în literatura germană nuvela şi comedia ca specii literare.

1877. Thomas Edison anuntă invenția sa: fonograful, o mașină care poate înregistra sunete.

1877. Războiul de Independenţă. Reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.

1880. Printr-un act semnat la Sigmaringen, prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, este desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

1887. A murit Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: „Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Greuceanu”, „Înşir-te mărgăritari”.

1898. S-a născut pictorul belgian René Magritte.

1916. A murit împăratul Franz Joseph al Austriei şi rege al Ungariei.

1918. S-a născut preotul Constantin Galeriu, luptător anticomunist, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti  (decedat 2003).

1923. S-a născut Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului.

1933. Ion Mihalache devine președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde va și muri, în 1963.

1945. S-a născut actrița și cântăreața americană  Goldie Hawn.

1965. S-a născut cântăreața și actrița islandeză Björk.

1985. Jonathan Pollard, angajat al US Navy, este arestat în SUA, sub acuzația de spionaj în favoarea Israelului.

1991. Adunarea Constituantă a adoptat noua Constituţie a României.

1995. Acordul de la Dayton (SUA). Este elaborat acordul de pace asupra Bosniei, între președinții bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman și sârb, Slobodan Milosevici. Acordul va fi semnat oficial  la 14 decembrie 1995, la Paris. Sfârșitul războiului civil din Bosnia.

1996. A murit fizicianul pakistanez Abdus Salam, laureat al Premiului Nobel.

1999. A murit gazetarul sportiv Ioan Chirilă.

2001. A încetat din viaţă  compozitorul Ion Cristinoiu. A compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, plus muzică de film şi corală.

2002. NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

2006. A murit preotul și dizidentul Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

2009. Explozie într-o mină din provincia Heilongjiang (nord-estul Chinei). Au murit 108 oameni.

2012. A murit actorul Șerban Ionescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gala Premiilor Literare 2025: O seară dedicată literaturii, artei și ideilor care schimbă vieți

Pe 30 ianuarie 2025, între orele 18:00 și 22:00, Sala Palatului din București va găzdui cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Literare, organizată...
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...
Ultima oră
Pe aceeași temă